Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- SV foreslår en tant og fjas-skole

Skolebyråden Torger Ødegaard (H) i Oslo kaller SVs skoleforslag absurd.

KRITISK:  Skolebyråd i Oslo, Torger Ødegaard, synes forslaget fra SV om at norske barn skal slippe hjemmelekser er absurd. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
KRITISK: Skolebyråd i Oslo, Torger Ødegaard, synes forslaget fra SV om at norske barn skal slippe hjemmelekser er absurd. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Byråd for kultur og utdanning i Oslo, Torger Ødegaard (H), slakter ønsket fra SV om en skole uten hjemmelekser.

SVs skolepolitiske talsmann Aksel Hagen gikk ut i Dagbladet i dag, og sa at partiet ser for seg at elevene etter hvert skal gjøre ferdig alt skolearbeid på skolen, slik at man slipper å ta med seg lekser hjem.

- Jeg har nesten ikke ord. Det er trist, uten visjoner, uten mål. Det er typisk SV og helt uaktuelt i Oslo-skolen så lenge vi styrer, sier Ødegaard til Dagbladet.

Plikt
Aksel Hagen viser til ny norsk forskning, som viser at barn fra ressurssvak bakgrunn med mye lekser, gjør det dårligere enn barn fra samme bakgrunn som har mindre hjemmelekser. Liknende amerikanske undersøkelser viser også at hjemmelekser har liten eller dårlig effekt.

Ødegaard avviser betydningen av forskning som hevder at sosiale forskjeller økes av hjemmelekser.

- Det finnes mange argumenter for lekser, som jeg tror er velkjente. Det bidrar til godt samarbeid mellom foreldre og skole, det gjør det mulig for foreldre å følge med, og det lærer elevene verdien av arbeid og plikter, sier Høyre-politikeren.

Ødegaard sier det er nettopp satsing på hard jobbing og basisfagene, er nøkkelen til at Oslo-skolene har gjort det best i landet på de nasjonale prøvene.

- AbsurdAksel Hansen legger vekt på at arbeidsmengden ikke skal bli mindre for elevene, når leksearbeidet gjøres i forbindelse med SFO, men Ødegaard mener likevel forslagene fra SV er useriøse.

- SV foreslår en tant og fjas-skole der vi ikke skal stille krav til elevene. De er livredde for å stille krav om skikkelig arbeidsinnsats, og er livredde for å snakke om plikt. Tida har løpt fra SVs skolepolitikk. Disse forslagene er helt absurde, sier Ødegaard.

- Skummelt Byråd for barnehage og skole i Bergen, Filip Rygg (KrF) er veldig overrasket over utspillet. Han reagerer sterkt.

- Hva blir det neste? Skal skolens ansatte komme hjem og kle på ungene også? Barn ønsker mer tid med foreldrene sine, og da bør ikke politikerne komme med forslag om stadig mer tid på skolen. Det er en skummel trend om skolen skal fortsette å overta stadig mer av omsorgen for barna, sier Rygg, og fortsetter:

- Foreldrene bør snarere ses på som en ressurs. Det store paradokset er at SV samtidig ønsker å innføre sekstimersdag for voksne. Mener SV at foreldres fritid betyr mer enn barnas?

Venstre-neiHeller ikke Venstres fungerende leder, Trine Skei Grande er spesielt imponert.

- Det er et blindspor om den skolepolitiske debatten skal reduseres til spørsmålet om elevene skal ha lekser eller ikke. Dette er SV som prøver seg på omkamp med en av sine gamle fanesaker, sier Skei Grande.

- Venstre er tydelige på at lekser har en viktig rolle og er en svært innarbeidet praksis i norsk skole. Foruten læringen lekser gir elevene i forhold til det å disponere tid, tilegne seg og repetere kunnskap samt arbeide selvstendig, er lekser svært viktige i forhold til hjem-skole samarbeidet. Derfor må det fortsatt være rom for lekser i norsk skole, slår Venstres parlamentariske leder fast.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!