Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV forsvarte jagerfly

SV sto i fokus da Stortinget diskuterte norsk militært engasjement i Afghanistan og Irak. SV forsvarte vedtaket om å sende kampfly til Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Men jagerflyene har ikke vært SVs hovedprioritet, sa SVs Bjørn Jacobsen. Han la snarere vekt på at SV «vil hegne om» den defensive rollen Norge skal være med på gjennom deltakelse i ISAF-styrken i Afghanistan.

Den rødgrønne regjeringen har vedtatt å sende tre-fire F16-fly til ISAF-styrken. På den annen side trekker Norge seg ut av den USA-ledede Operation Enduring Freedom (OEF) i Afghanistan. I tillegg avsluttes engasjementet i Irak.

Sandpåstrøing

I stortingsdebatten sa Bjørn Jacobsen at FN-mandatet for OEF «kan diskuteres».

– FN var inne på ei sklie her, sa Jacobsen og hevdet at FN bare ble et sandpåstrøingsorgan.

– Folkeretten utvannes av en av våre nærmeste allierte, sa SV-representanten med dårlig skjult adresse til USA.

I forrige uke var halve SVs stortingsgruppe til stede på Løvebakken utenfor Stortinget da det ble demonstrert mot den norske regjeringens vedtak om å sende «angrepsfly» til Afghanistan.

Mer fokusert

Tirsdag forklarte lederen i Stortingets utenrikskomité, Olav Akselsen (Ap), Norges nye linje med at det blir «mer fokusert innsats».

Høyre-leder Erna Solberg sa regjeringen burde være mer ærlig om sine valg i stedet for å «tilsløre at Ap har flyttet seg til venstre.

– Her har det blitt gitt konsesjoner til SV som har ført til en avstandstaken til våre allierte, sa Solberg.

Gammelt nytt

Arbeiderpartiets Marit Nybakk presiserte at Ap allerede i desember 2003 vedtok at partiet ikke ønsket å forlenge engasjementet i Irak.

Bjørn Jacobsen takket for rosen fra Erna Solberg, selv om han ikke opplever at det er SV som har vunnet.

– Jeg opplever at FN har vunnet. Et lite land som Norge må prioritere hvor vi skal delta, sa Jacobsen. Han mener det nye er at Norge ikke lenger «skal bruke så mye krefter på å rydde opp etter USAs kriger».

(ANB)

SVARTE FOR SV: Bjørn Jacobsen i Stortinget i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!