Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV fremmer mistillit mot Sivertsen

De på toppen skal behandles likt som alle andre, sier SV-leder Audun Lysbakken.

MISTILIT: Fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen (H) har vært i hardt vær etter at han gikk inn i regjering, blant annet fordi han søkte om etterlønn som ordfører mens han jobbet som statssekretær.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MISTILIT: Fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen (H) har vært i hardt vær etter at han gikk inn i regjering, blant annet fordi han søkte om etterlønn som ordfører mens han jobbet som statssekretær. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Statsminister Erna Solberg (H) fikk i går en frist til fredag ettermiddag av SV om å sparke Geir Inge Sivertsen (H) som fiskeriminister.

Men som ventet holder fortsatt Solberg sin beskyttende hånd over partifellen, som feilaktig mottok 120.000 kroner i etterlønn som ordfører. Dagbladet avslørte at Sivertsen søkte om etterlønnen mens han allerede jobbet som statssekretær.

- Vi har ikke tillit til Geir Inge Sivertsen som fiskeriminister. Denne saken er alvorlig, og for oss handler den først og fremst om at de på toppen skal behandles likt som alle andre. Folk som har mottatt penger de ikke har krav på fra NAV blir straffet hardt, og da kan ikke en statsråd i samme situasjon slippe unna uten reaksjon, sier SV-leder Audun Lysbakken i en pressemelding.

MISTILLIT: Audun Lysbaken (SV) fremmer mistillitsforslag mot fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (SV). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MISTILLIT: Audun Lysbaken (SV) fremmer mistillitsforslag mot fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (SV). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Grovt uaktsomt

En av landets fremste advokater på trygderett, Olav Lægreid i Advisio Advokat, uttalte til Dagbladet at etterlønnen kan bli et juridiske problem for Høyre-toppen.

Sivertsen er anmeldt av Rød Ungdom for bedrageri, som Dagbladet meldte tidligere denne uka.

Dersom politiet prioriterer anmeldelsen, har Sivertsen dårlige kort for hånden, ifølge Lægreid.

- Jeg tror det er sannsynlig at Sivertsen grovt uaktsomt har mottatt 120 000 kroner. Strafferammen på noe slikt er mellom 90 og 120 dager i fengsel, sa Lægreid til Dagbladet.

Etterlønnen

SV-leder Lysbakken trekker fram at Sivertsen ikke ryddet opp i den uriktige etterlønnen før Dagbladet tok kontakt med ham om saken.

- Mistillit er riktig fordi statsråden har mottatt etterlønn han ikke skulle hatt, og ikke ryddet opp før dette ble en sak i media.

- Denne saken burde vært løst av statsminister Erna Solberg. Når hun ikke tok grep i statsråd i dag er det tydelig at bare Stortinget kan sørge for en reaksjon mot fiskeriministeren. Dessverre har det under Solberg utviklet seg en kultur for at statsråder ikke må ta ansvar for feil, sier Lysbakken.

Erna Solbergs regjering har ikke lenger flertall på Stortinget og hvis en samlet opposisjon - som inkluderer Fremskrittspartiet - støtter mistillitsforslaget, må Sivertsen gå av.

Erna Solberg kan da velge å stille kabinettsspørsmål tilbake til Stortinget, noe som kan føre til regjeringskrise.

MÅ GÅ: SVs Kari Elisabeth Kaski har et tydelig budskap til Erna Solberg: Gi Sivertsen sparken. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Høyre-veteraner kritiske

Dagbladet er kjent med at interne krefter i Høyre ba partiledelsen om å ta grep om Sivertsen-saken på partiets gruppemøte tidligere denne uka.

Ifølge Dagbladets kilder var det Ingjerd Schou, tidligere sosialminister, og partiveteran Michael Tetzschner som tok opp saken.

De to skal begge ha argumentert for at Sivertsen-saken hadde gått for langt, og at den stadige opprullingen av nye avsløringer var skadelig for partiets omdømme, forteller kilder fra møtet.

Budskapet, som ble framført for leder Trond Helleland og blant annet nestleder Bent Høie, var at partiledelsen nå måtte ta grep, uten at ordene «gå av» ble brukt.

Hele Norges coronakart