SV frir til KrF

Bård Vegar Solhjell får trolig med seg SV på å styrke Kirkens Bymisjon og andre ideelle organisasjoner som private aktører i Velferds-Norge.

MER BYMISJON:SV-nestleder Bård Vegar Solhjell vil styrke Kirkens Bymisjons innslag av velferdsstjenster, som her på Vålerenga bo- og servicesenter. Her er SVs leder av programkomiteen på frokostbesøk hos fra venstre: Randi Elise Johansen (85) Edith Taggestad (78) og Inger Engebretsen (89) Foto: Jacques Hvistendahl  / Dagbladet
MER BYMISJON:SV-nestleder Bård Vegar Solhjell vil styrke Kirkens Bymisjons innslag av velferdsstjenster, som her på Vålerenga bo- og servicesenter. Her er SVs leder av programkomiteen på frokostbesøk hos fra venstre: Randi Elise Johansen (85) Edith Taggestad (78) og Inger Engebretsen (89) Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Dermed gjør SV det som KrFs partileder Dagfinn Høybråten lenge har ivret etter: Å styrke de frivillige aktørenes rolle i Velferds-Norge.

Under trontalen i Stortinget 4. oktober inviterte Høybråten til et forlik med regjeringen for å forhindre at ideelle organisasjoner «går dukken», og viste til at både Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon har måttet legge ned velferdstilbud til fordel for kommersielle aktører.

Blir presset ut
SVs nestleder Bård Vegar Solhjell ballen, og mener de frivillige organisasjonene hører med i en moderne velferdsstat. Nå kan han også få SV med på laget.

- Det er veldig mange gode grunner til å utvikle en ideell sektor mer og legger større vekt på hvor viktig den er, sier Solhjell til Dagbladet.

Nytt program
På torsdag legger han og SV fram nytt forslag til prinsipprogram. Et flertall i programkomiteen ønsker at partiet skal se på ideelt drevne tilbud  som «en viktig del av velferdssamfunnet som kan fornye og utvikle det».

Det står i kontrast til SVs nåværende program hvor det offentlige ikke skal «fraskrive seg ansvaret for grunnleggende velferd».

- Det er klart at det er en betydelig endring, men det er i tråd med det SVs Karin Andersen og andre har stått for på Stortinget og lokalt, sier Solhjell.

Et mindretall i komiteen vil også «arbeider for langsiktige og stabile vilkår for ideelle aktører», men er mer skeptisk til ideelle organisasjoner som privat innslag i velferdsstaten.

- Vi er alle enige om at det i dag finnes ideelle organisasjoner som bidrar positiv til velferdsstaten. Men mindretallet mener at velferdsstaten på sikt skal utvikles slik at man ikke trenger ideelle organisasjoner, sier tidligere SU-leder Mali Steiro Tronsmoen, som sammen med statssekretær i UD, Ingrid Fiskaa og tidligere SU-leder Kirsti Bergstø er en del av mindretallet.

Åpen for KrF
Solhjell mener SVs nye standpunkt om å styrke de frivillige organisasjonene, åpner opp for nye politiske samarbeid.

- Jeg er helt overbevist om at dette har stor støtte i de rødgrønne partiene. Jeg tror også at KrF og kanskje også Venstre, skiller seg klart fra Høyre og Frp i denne saken. Siv Jensens har jo gjort det klart at hennes svar på alt er mest mulig konkurranseutsetting. Mens KrF, med Dagfinn Høybråten i trontaledebatten, sa noe helt annet. Han pekte nettopp på hvordan konkurranseutsettingen svekket de ideelle organisasjonene, sier Solhjell og legger til:

- Det ligger helt klart til rette for en dialog med KrF. Jeg mener jo at dette egner seg for en større gjennomgang av ideelle organisasjoners rolle. Hvis vi ønsker en ideell sektor må vi gjøre det, sier han.

- Betyr dette at SV nå er villig til å vurdere et framtidig regjeringssamarbeid med KrF?

- Det blir helt feil tolkning av det. Men det stemmer jo at KrF gjør mer av det samme, men fra et litt annet ståsted.