SV frir til utbrytere i Høyre - vil stoppe legeforslag

Vil bli kvitt avtalen om reservasjonsrett for leger.

KRITIKER:  Den nye statssekretæren i Helsedepartementet, Astrid Nøklebye Heiberg, har vært kritisk til avtalen om reservasjonsrett for leger. Nå håper SV at hun og andre i Høyre kan bli med og stoppe lovforslaget.  Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KRITIKER: Den nye statssekretæren i Helsedepartementet, Astrid Nøklebye Heiberg, har vært kritisk til avtalen om reservasjonsrett for leger. Nå håper SV at hun og andre i Høyre kan bli med og stoppe lovforslaget. Foto:Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringspartiene Høyre og Frp har avtalt dette med KrF, men spørsmålet om reservasjonsrett er omstridt. Det andre samarbeidspartiet Venstre står utenfor avtalen, og motstandere finnes i Høyre også.

En av de mest markante kritikerne er nå blitt statssekretær i Helsedepartementet: 77 år gamle Astrid Nøklebye Heiberg.

- Den svakeste part er den kvinnen som søker hjelp. Og da hører det ikke noe sted hjemme å reservere seg, sa hun til ABC Nyheter tidligere denne måneden.

Vil stoppe Høyre har ikke tradisjon for å bruke partipisken på Stortinget, spesielt ikke i spørsmål som angår den enkeltes samvittighet. Derfor håper SV på flertall for et representantforslag som ble fremmet for Stortinget fredag.

Forslagsstillerne Karin Andersen, Audun Lysbakken og Snorre Valen mener dagens lovverk allerede tar hensyn til leger som måtte ha etiske betenkeligheter ved å utføre abort.

- Det var aldri Stortingets intensjon at reservasjonsretten skulle gjelde henvisninger. Det er en stor prinsipiell forskjell på det å utføre et inngrep, og å henvise pasienter til et lovpålagt tilbud, anfører SV-erne.

- For tidlig å si Parlamentarisk nestleder Nikolai Astrup sier til NTB at det er for tidlig å si hvordan Høyres stortingsrepresentanter vil forholde seg til SV-forslaget.

- Vi må komme tilbake til hvordan dette skal gjennomføres, sier han.

I avtalen mellom Høyre, Frp og KrF står det at fastleger skal gis reservasjonsmuligheter etter dialog med Den norske legeforening. Det er altså ikke klart hvordan denne reservasjonsadgangen skal praktiseres.

I går sa helseminister Bent Høie til TV 2 at avtaleformuleringen neppe vil munne ut i en sak fra regjeringen til Stortinget.

- Vi vil ikke låse oss, og vil ikke at dette skal fremmes som en sak i Stortinget, sa han.
(NTB)