STEMTE FOR: Inga Marte Thorkildsen var blant de som stemte for kjønnsnøytral verneplikt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STEMTE FOR: Inga Marte Thorkildsen var blant de som stemte for kjønnsnøytral verneplikt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

SV går for kjønnsnøytral verneplikt

Det ble vedtatt på landsmøtet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): SV mener at sivilforsvarets rolle bør utvides og at den allmenne verneplikten skal omfatte begge kjønn.

I dag ble det vedtatt å tilføre følgende til partiprogrammet, etter forslag fra et flertall på seks i redaksjonskomiteen:

SV vil jobbe for at Norge skal ha en allmenn kjønnsnøytral verneplikt.

Hele partiledelsen stemte for Blant de som stemte for kjønnsnøytral verneplikt er hele partiledelsen. Både Audun Lysbakken, Bård Vegar Solhjell og Inga Marte Thorkildsen stemte for forslaget.

Et mindretall på tre i redaksjonskomiteen hadde følgende forslag: «Forutsatt at forsvaret utvikles til å bedre ivareta defensive militære oppgaver og en bredere samfunnssikkerhet, bør verneplikten omfatte begge kjønn.» I tillegg til kulepunktet: «At Norge skal ha en allmenn verneplikt». Mindretallet ble avvist på landsmøtet i dag.

- Partiet går i riktig retning Dagbladet skrev i går at redaksjonskomiteen og SV-ledelsen sier ja til kvinnelig verneplikt.

- Det er gledelig at partiet går i riktig retning. Det er første gang partiet går inn for kjønnsnøytral verneplikt, sa Snorre Valen til Dagbladet etter at det i går ble klart at SVs redaksjonskomité vedtok allmenn verneplikt med seks mot tre stemmer.

Også Ingrid Marie Sylte Isachsen, leder av Trondheim SU, er for kjønnsnøytral verneplikt.

- Det er viktig for å få bort mannsdominansen i miljøet, og fjerne signalet om at det bare er menn som kan forsvare landet, sa Ingrid Marie Sylte Isachsen til Dagbladet i går.