STERKT ØNSKET: Nesten 60 prosent av SVs tillitsvalgte som har besvart Dagbladets rundspørring mener at SVs neste leder bør bli Audun Lysbakken. Men fortsatt er det mange som ikke vet hva de skal mene. Hele 20 prosent oppgir overfor Dagbladet at de ikke har bestemt seg. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
STERKT ØNSKET: Nesten 60 prosent av SVs tillitsvalgte som har besvart Dagbladets rundspørring mener at SVs neste leder bør bli Audun Lysbakken. Men fortsatt er det mange som ikke vet hva de skal mene. Hele 20 prosent oppgir overfor Dagbladet at de ikke har bestemt seg. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

SV går for Lysbakken

Et stort flertall av SVs tillitsvalgte vil ha Audun Lysbakken som SV-leder. Jokeren Heikki Holmås seiler opp som mer populær enn Bård Vegar Solhjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant de totalt 660 tillitsvalgte i SV, som har besvart Dagbladets rundspørring, er det et overveldende flertall for Audun Lysbakken.

Hele 57,8 prosent vil ha Lysbakken som SV-leder, mens bare 8,6 prosent vil ha den andre nestlederen, Bård Vegar Solhjell.

Soleklar favoritt
Internt i partiet har Audun Lysbakken lenge vært en favoritt til å overta som SV-leder etter Kristin Halvorsen. Det viser også Dagbladets rundspørring. Selv om det er så mange som 21 prosent som ikke vet hvem de vil gå for, er det langt ned til de to andre.

Først etter valgnatta, da Halvorsen ga beskjed om at hun trekker seg neste år, ble det klart at partiet har to andre alternativer: I tillegg til SV-nestleder Bård Vegar Solhjell, meldte også Heikki Holmås, SVs leder av kommunalkomiteen på Stortinget og tidligere SU-leder, seg på som den tredje partilederkandidaten.

SV-idol
Før helga ble det klart at de tre kandidatene gjerne ser for seg at partiet gjennomfører en uravstemningen om hvem som skal ta over etter Halvorsen. Derfor har Dagbladet gjennomført en rundspørring blant over 1700 tillitsvalgte.

Til helga skal SVs landsstyre endelig ta stilling til en slik framgangsmåte for valg av den nye lederen.

Dagbladets oversikt viser at med en slik uravstemning kan gi Heikki Holmås stor oppslutning. Etter godt over 600 besvarte har den tidligere SU-lederen 12,6 prosent, og leder foran Bård Vegar Solhjell.

Solhjell og damene
Det er Bård Vegar Solhjell som foreløpig er hottest blant damene av de tre kandidatene. Blant de som vil ha den parlamentariske lederen er det halvparten kvinner og menn, mens det hos Heikki Holmås tilhengere er i overkant menn av dem som har svart.

Det er Lysbakken som fenger de yngste tillitsvalgte i SV, mens Solhjell har i overkant mange av den eldre garde.

Rundspørringen viser også at SV'erne fortsatt mener det er miljø som skal være den saken partiet skal fronte hardest framover. Det mener hele 45 prosent. Barn og unge er, ikke overraskende, den nest største saken, med 24 prosent oppslutning blant de som har svart.

HOLMÅS STØRRE: Heikki Holmås får større oppslutning enn den nestleder Bård Vegar Solhjell, som får bare 8,6 prosent. Lysbakken er suverent størst blant de 660 som har besvart Dagbladets rundspørrring. Foto: Kjell Erik Berg/ DagbladetGrafikk
HOLMÅS STØRRE: Heikki Holmås får større oppslutning enn den nestleder Bård Vegar Solhjell, som får bare 8,6 prosent. Lysbakken er suverent størst blant de 660 som har besvart Dagbladets rundspørrring. Foto: Kjell Erik Berg/ DagbladetGrafikk Vis mer

I rundspørring har blant andre hele 97 lokallagsledere, 209 kommunestyrerepresentanter og 234 lokallagsstyremedlemmer besvart Dagbladets spørsmål: «Hvem vil du at skal bli den nye lederen i SV?» Totalt har Dagbladet sendt ut rundspørringen til over 1700 SV-tillitsvalgte.

Vil ikke kommentere
Verken Audun Lysbakken, Heikki Holmås eller Bård Vegar Solhjell ville i går kommentere saken, og henviste i fellesskap til partisekretær Silje Schei Tveitdal for kommentarer.

- Jeg vil vente med å kommentere en slik sak. Det er i partiets prosess medlemmenes syn kommer fram, sier Lysbakken til Dagbladet.