SV gi milliarder til ledige

SV vil bruke 2,3 milliarder på arbeidsledige i tillegg til det som ligger i statsbudsjettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiets budsjettforslag, som ble presentert torsdag, har den samme rammen som regjeringens budsjett, men det blir foreslått å flytte på 16-17 milliarder kroner. Det foreslås at skattene skjerpes med 3,4 milliarder kroner.

Utgiftsøkningene blir foreslått dekket inn ved utgiftskutt. De største kuttene vil SV ha i Forsvaret, i kontantstøtten, i oljeinvesteringene og i dagpengeordningen, som partiet mener blir redusert fordi flere kommer i arbeid med SVs opplegg.

Mot høyresiden

- Vi legger fram et budsjett som har front mot høyresiden i norsk politikk. Vi legger fram et budsjett som peker fram mot 2005 da vi håper å parkere Høyre og Fremskrittspartiet på sidelinjen i norsk politikk, sa partileder Kristin Halvorsen da hun presenterte budsjettet..

Likevel mener hun det kan bli samarbeid mellom regjeringspartiene og SV dersom det skulle oppstå en politisk krisesituasjon.

- Kommer vi i en situasjon der vi verken har budsjett eller regjering, må vi kanskje ta et ansvar vi i utgangspunktet ikke hadde tenkt oss. Før vi gjør dette må vi sikre oss at vi har partiet i ryggen, og at velgerne våre skjønner hva vi holder på med, sier Halvorsen.

Hun sier at SV ikke har avtalt noe parallelt budsjettløp med Arbeiderpartiet, men legger til at de to partiene snakker sammen.

Halvorsen mener det er naturlig at Fremskrittspartiet sikrer flertall for neste års statsbudsjett. Hun mener forslaget fra Frp om et mer formalisert og tettere samarbeid med regjeringen ut denne stortingsperioden er konstruktivt.

- Et slikt samarbeid vil rydde opp i mye. Det vil klargjøre overfor velgerne hvem som har ansvaret, sier hun.

Sysselsettingspakke

SVs budsjettforslag går etter kjente linjer der barn og unge, skole og miljø er blant de prioriterte områdene. I tillegg kommer forslaget om en ekstraordinær sysselsettingspakke på nesten 2,3 milliarder kroner.

Ifølge budsjettforslaget betyr dette 7.000 flere personer i jobb og 5.200 flere på tiltak neste år. Partiet regner med at den ekstraordinære pakken og forslagene innenfor den ordinære budsjettrammen, vil skape 20.000 arbeidsplasser i 2004.

Blant forslagene for å få dette til er større bevilgninger til skole, helsevesen og forskjellige næringsutviklingstiltak. SV vil øke bevilgningene til kommunenes frie inntekter med 4,6 milliarder kroner.

Skatteforslag

SV vil bruke skattepolitikken for å bekjempe fattigdom. I alt munner budsjettforslaget ut i en reell skatteskjerpelse på 3,4 milliarder kroner i forhold til regjeringens forslag. Budsjettvirkningen for neste år er regnet ut til vel 2,5 milliarder kroner.

Blant forslagene er økt sats for minstefradrag som alene vil redusere skattene med nesten 3,3 milliarder kroner. Skatteskjerpelsene kommer blant annet i form av økt innslagspunkt for toppskatt, økt alminnelig skatt for dem som har høy inntekt og skatt på aksjeutbytte med 17 prosent.

(NTB)