GLAD: SV-leder Kristin Halvorsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
GLAD: SV-leder Kristin Halvorsen. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

SV glad regjeringen gikk på en kraftsmell

- Glad Sp og Ap kommer folk i møte, sier Kristin Halvorsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Opposisjonen er lite imponert over hvordan regjeringen har håndtert kraftsaken, men mest skadefro er kanskje SV som hele tiden har ønsket en uavhengig gjennomgang av alternativene.

Tirsdag ble det kjent at regjeringen bøyer av etter kraftige protester mot de planlagte høyspentmastene i Hardanger. Resultatet er at sjøkabelalternativet skal utredes på nytt, samtidig som byggeprosessen settes i gang.

Svært fornøyd I forkant av avgjørelsen har det vært stor strid innad i regjeringen. Senterpartiet har ønsket å stå på det opprinnelige vedtaket, mens SV har ønsket alternativene belyst bedre.

Tirsdag ettermiddag var SV-lederen svært fornøyd med at partiets standpunkt endelig hadde fått gjennomslag hos regjeringspartnerne.

- Jeg er glad for at Ap og Sp nå kommer folk i Hardanger, miljøbevegelsen og SV i møte, sier Kristin Halvorsen.

Hun er glad for at det nå legges opp til en prosess som kan sikre det hun kaller en best mulig miljøløsning for framføring av kraft til Bergen.

De to andre regjeringspartnerne var opptatt av viktigheten av at politiske beslutninger er forankret i folkedypet. Tirsdagens vedtak representerer et kompromiss der en skaffer seg mer informasjon uten å sette fremdriften i utbyggingsprosjektet i fare.

- Det eneste jeg kan si hundre prosent sikkert, er at det aldri blir ro i denne saken. Jeg kjenner ingen som liker kraftmaster. Og det blir også synlige anlegg ved fjordnivå i forbindelse med kabel på steder som Øystese, Norheimsund og Kvam, områder som ikke er berørt av master. Så det er mange sider av denne saken, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tirsdag.

Få godord Opposisjonen var enig i at det var klokt av regjeringen å lytte til det folkelig opprøret. Saksbehandlingen så langt blir beskrevet som arrogant og pinlig. Frp går lengst og mener at konklusjonen må bli at energiministeren går av.

- Snuoperasjonen om sjøkabel i Hardanger er pinlig for regjeringen. For Terje Riis-Johansen er den fullstendig ødeleggende. Han har bløffet folket i denne saken, sier Frps energi- og miljøpolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen.

Mens Venstre ønsker en lovendring som beskytter miljøet mot politikerne.

- Venstre ønsker at energiloven endres slik at verdifulle naturlandskap sikres og både energihensyn og miljøhensyn blir bedre ivaretatt, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Alvor KrFs nestleder Inger Lise Hansen refser regjeringen for ikke å ha forstått alvoret i Hardanger-saken tidlig nok. Nå forventer KrF at saken kommer opp til beslutning i Stortinget.

- Regjeringens tilbaketog er en erkjennelse av en uklok og arrogant behandling av Hardanger-saken. KrF forventer at saken nå kommer til beslutning i Stortinget, sier Hansen.

Hun mener den massive kritikken mot vedtaket om kraftlinjer tvers gjennom Hardangerfjorden har vært helt avgjørende for at regjeringen tirsdag besluttet å sette i verk en uavhengig utredning av sjøkabel.

Høyre-leder Erna Solberg håper regjeringen virkelig ønsker å finne andre løsninger når de nå skal utrede kraftoverføring gjennom Hardanger på nytt.

(NTB)