SV godtar amerikanske jagerfly

- Ikke mulig å kjøpe svensk, mener Hallgeir Langeland. 19. desember faller avgjørelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om Arbeiderpartiet presser gjennom et kjøp av amerikanske kampfly i regjeringen, tyder mye på at SV vil godta det uten dissens.

En sentral SV-kilde sier til Dagsavisen at det er helt uaktuelt for SV å ta dissens på flykjøpet, et knapt år før valget.

19. desember skal regjeringen bestemme seg for om den vil kjøpe det svenske kampflyet JAS Gripen eller det amerikanske JSF (Joint Strike Fighter) - inntil 48 fly i alt.

SV: ingenting eller svensk

Det er ingen hemmelighet at de svenske flyene foretrekkes i SV. Det har vært antydet at flykjøpet kan bli en svært splittende sak i regjeringen, men nå tyder svært mye på at de rødgrønne kommer til å stå samlet.

Hallgeir Langeland, profilert stortingspolitiker på SVs venstreside, viser til at SVs primære standpunkt er å ikke kjøpe kampfly i det hele tatt, og han har ingen tro på at det svenske JAS Gripen er et reelt alternativ for regjeringen.

-Amerikansk eneste mulighet

- Det er ikke mulig å kjøpe noe annet enn amerikansk. Industrien er så innvevd i resten av det norske militæret, og NATO-integrasjonen gjør at det kommer til å bli amerikansk, er hans analyse.

 FAVORITTEN:  Amerikanske Joint Strike Fighter er favoritt når regjeringen 19. desember
skal bestemme innkjøp av inntil 48 nye jagerfly. Foto: US NAVY/AFP/SCANIX.
FAVORITTEN: Amerikanske Joint Strike Fighter er favoritt når regjeringen 19. desember skal bestemme innkjøp av inntil 48 nye jagerfly. Foto: US NAVY/AFP/SCANIX. Vis mer

Noen dissens vil han ikke diskutere.

- Det er irrelevant å diskutere dissens nå, sier Langeland, selv om han ikke utelukker at det kan bli aktuelt senere. (NTB).

SV godtar amerikanske jagerfly
- NOE ANNET UMULIG: - Det blir amerikanske jagerfly. Noe annet er i praksis umulig, resonnerer Hallgeir Langeland (SV).