FORNØYD: SVs Audun Lysbakken gratulerer Syriza med seieren i det greske valget og sier SV gleder seg over den historiske valgseieren.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FORNØYD: SVs Audun Lysbakken gratulerer Syriza med seieren i det greske valget og sier SV gleder seg over den historiske valgseieren. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

SV gratulerer Syriza med valgseieren

- Gir håp til de millioner som er støtt ut i arbeidsløshet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

SVs Audun Lysbakken gratulerer Syriza med seieren i det greske valget og sier SV gleder seg over den historiske valgseieren.

 - Syrizas seier gir håp til de millioner som er støtt ut i arbeidsløshet og fattigdom av finanskrisen. Ikke bare i Hellas, men i andre europeiske land. De greske velgerne har sagt tydelig fra om at innstrammingspolitikken har mistet sin legitimitet. Når over 40 prosent av greske barn lever i fattigdom, er det åpenbart at EUs medisin mot krisen har vært feilslått, sier Lysbakken.

- EU må nå lytte til folkekravet om en ny kurs. Gjeld må ettergis, det må investeres i vekst, og nye arbeidsplasser og sosiale programmer for å få bukt med fattigdommen må komme i gang, sier han videre.

Hellas' nåværende statsminister Antonis Samaras har innrømmet nederlaget og gratulert Syriza med seieren, men det var sent søndag kveld ennå ikke klart om Syriza får rent flertall i nasjonalforsamlingen og dermed kan danne regjering alene. Det står bare om ett eller to mandater.

Om Syriza klarer å danne regjering, sier Lysbakken at den vil møte sterke motkrefter.

- Den vil trenge støtte fra andre europeiske land, og venstrepartier over hele kontinentet forbereder oss nå på å arbeide for slik støtte.

Frankrikes president François Hollande gratulerer Syriza-lederen Alexis Tsipras med valgseieren og tilbyr samarbeid for å oppnå vekst i eurosonen.

Men den britiske statsministeren David Cameron er bekymret. I motsetning til Hollande er ikke Cameron umiddelbart ute med gratulasjoner til Syriza, som er på vippen til å få rent flertall i den greske nasjonalforsamlingen.

Han advarer i stedet mot konsekvensene. «Det greske valget vil øke den økonomiske usikkerheten over hele Europa. Derfor må Storbritannia holde seg til sin plan og sørge for stabilitet hjemme», skrev Cameron på sin Twitter-konto søndag kveld.

Hollande på sin side uttrykte sitt ønske om «nært samarbeid mellom våre to land for å oppnå vekst og stabilitet i eurosonen».

(NTB)


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer