- SV har et troverdighetsproblem

- Sosialistisk Venstreparti kan ikke fraskrive seg ansvaret for sin egen regjerings asylpolitikk.

FALLITTERKLÆRING: Venstres Guri Melby mener SVs fokus på asylpolitikk er en fallitterklæring over egen asylpolitikk. Foto: Sunniva Skjeggestad/Venstre
FALLITTERKLÆRING: Venstres Guri Melby mener SVs fokus på asylpolitikk er en fallitterklæring over egen asylpolitikk. Foto: Sunniva Skjeggestad/VenstreVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Asylbarna har blitt et hett tema i opptrappingen til valgkampen. Både SV og Venstre har flagget høyt om å bedre forholdene i asylmottak. Nå mener lederen av Venstres programkomité, Guri Melby, at SV har et troverdighetsproblem.

- De kan ikke late som de ikke har vært med i beslutningene som er tatt de siste 8 årene. SV har sittet i den samme regjeringen som strammet inn asylpolitikken i 2009, sier Melby til Dagbladet.

- Hatt sjansen til å gjøre noe Det har lenge herjet debatt om forholdene til enslige mindreårige asylsøkere mellom 15 og 18 år. Etter at en ny rapport avdekket uholdbare forhold for lengeværende asylbarn, sa SVs Aksel Hagen at hans egen regjering bryter asylbarna ned.

- De utgjør kun 10 til 15 prosent av norsk innvandring. Barnekonvensjonen gir oss plikt til å sikre barns liv, helse og utvikling, sa Hagen til Dagbladet.

Melby mener SVs valgkampløfter om asylbarn blir en fallitterklæring over egen asylpolitikk.

- SV kan ikke fraskrive seg ansvaret de har i regjering. De har hatt sjansen til å gjøre noe med dette i åtte år, og de har ikke brukt den sjansen. De har ikke fått gjennomslag for forslagene i verken 2005 eller 2009, jeg skjønner ikke hvordan de har tenkt til å få det til denne gangen.

Troverdighetsproblem Melby har nylig besøkt Hvalstad transittmottak, og fikk inntrykk av at driftsoperatøren selv mente det var for få kvalitetskrav.

- Rundskrivet som er sendt ut oppfattes som utydelig. Jeg mener standarden «nøkternt, men forsvarlig» er utrolig vanskelig å definere. Venstre vil opparbeide tydeligere punkter og krav med tanke på en minstestandard på asylmottakene.

VIL IKKE KRANGLE : Leder av Stortingets kommunalkomité, Aksel Hagen, mener småpartiene må holde sammen  
Foto: Holm Morten / Scanpix
VIL IKKE KRANGLE : Leder av Stortingets kommunalkomité, Aksel Hagen, mener småpartiene må holde sammen Foto: Holm Morten / Scanpix Vis mer

Melby legger ikke skjul på at det er lite som skiller mellom Venstres fempunktsplan og asylpolitikken SV går til valg med.

- Vi er enig i hovedtrekkene og har like holdninger om hva som bør bli bedre; barnevernet burde ha omsorgsansvaret for alle under 18 år, og det må skje en kompetanseheving på asylmottakene. Forskjellen er at SV har et troverdighetsproblem.

- Det tjener ikke saken å krangle SVs Aksel Hagen fremhever overfor Dagbladet at det er begrenset hvor mye de kan få til i en koalisjonsregjering.

- Vi gikk ikke i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet pågrunn av asylpolitikken. Innflytelsesrike personer i Sp og Ap er redd for å være for snille slik at flere vil søke asyl, sier han.

Guri Melby presiserer at SV har stemt imot alle lignende forslag om å bedre forholdene for asylbarn på Stortinget.

- Vi har bedt om en presisering av hva «barnets beste» innebærer og hva som blir definert som «innvandringsregulerende hensyn», men SV har stemt oss ned begge gangene. Det er lov å stemme imot sin egen regjering, sier Melby.

Aksel Hagen synes det er rart at Venstre skal kritisere SV når de egentlig mener det samme.

- Vi må slutte med denne interne kranglingen og heller sette søkelys på de som er uenige. Venstre vet godt at de store diskusjonene blir tatt internt. Det ville ikke hjulpet et eneste asylbarn om vi hadde stemt for disse forslagene.  Det hadde kun vært en politisk markering, sier Hagen.

- Men hvorfor ikke markere dere politisk?

- Man er ikke alltid enige nå man sitter i en koalisjonsregjering. En konsekvens er at man av og til må stemme imot primærstandpunkter på Stortinget, men vi fremmer de fortsatt utad, sier Hagen.

Les også: - Asylbarna blir et middel til økonomisk gevinst

Tabellen viser en voteringsoversikt over stortingsmeldingen: Barn på flukt i forbindelse med Venstres forslag.
Tabellen viser en voteringsoversikt over stortingsmeldingen: Barn på flukt i forbindelse med Venstres forslag. Vis mer