- SV har ikke varslet dissens

Jens Stoltenberg tror fortsatt på god løsning på striden om Vikarbyrådirektivet.

TALTE FOR: Statsminister Jens Stoltenberg talte for EU's vikarbyrådirektiv på årsmøtet i Rogaland Ap i dag. SV varslet før helga at de vil ta dissens, men Stoltenberg avventer behandlingen i regjeringen. Foto: Kent Skibstad

Statsminister Jens Stoltenberg

Foto: Kent Skibstad / Dagbladet
TALTE FOR: Statsminister Jens Stoltenberg talte for EU's vikarbyrådirektiv på årsmøtet i Rogaland Ap i dag. SV varslet før helga at de vil ta dissens, men Stoltenberg avventer behandlingen i regjeringen. Foto: Kent Skibstad Statsminister Jens Stoltenberg Foto: Kent Skibstad / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forus (Dagbladet): Fredag varslet SVs talskvinne i saken, Karin Andersen, på partiets hjemmesider at stortingsgruppa har anbefalt landsstyret å ta dissens. Men Stoltenberg sier han fortsatt håper på en god løsning.

- Det blir feil av meg å spekulere i hva SV vil gå inn for. Saken er ikke ferdigbehandlet i regjeringen. Det jeg vet, er at vi ved tidligere anledninger har diskutert fram til gode måter å håndtere uenighet om EØS-direktiver, sier Stoltenberg til Dagbladet..

Avgjøres til uka?
Det har vært spekulert i at direktivet blir banket gjennom kommende uke. Stoltenberg vil ikke bekrefte det.
- Det er ikke endelig besluttet når saken skal behandles i regjeringen. Men vi har hatt debatt om dette direktivet i to år, og hatt saken på høring. Det er en tid for diskusjon og en tid for å ta konklusjon, sier Stoltenberg.

 I dag talte han til Rogaland Ap som i morgen skal si ja eller nei til direktivet. Flere av delegatene viste til at LO, SV og Sp har gått inn for å bruke reservasjonsretten mot direktivet, og at det er viktig å lytte til spesielt fagbevegelsen. Men Stoltenberg gjorde  i debatten et stort poeng av at LO for to år siden var for direktivet, men at de har snudd.

- Ap må tenke selv
Først mente LO det samme som øvrig europeisk fagbevegelse. Det er ikke gitt at vi automatisk skal snu fordi LO snur. Vi mener det samme som før LO skiftet mening, sa Stoltenberg .

-Er det ikke viktig å lytte til fagvegelsen i slike saker?
- LO og Ap er to organisasjoner som deler samme verdigrunnlag. Vi lytter til LO, men gjør ikke alltid som LO sier. Jeg registrerer at LO har endret mening om direktivet. Det respekterer jeg, men Ap må tenke selv, sier Stoltenberg.

Færre vikarer
I debatten var det sterke innlegg for veto, men også innlegg for direktivet. Stoltenberg mener likebehandling av fast ansatte og vikarer vil føre til færre vikarer. Han viste til at de fremste juristene har konkludert med at direktivet ikke vil hindre at den norske arbeidsmiljøloven kan videreføres.
- Det er ikke direktivet, men EØS-traktaten som kan utfordre våre arbeidsmiljøbestemmelser, sa Stoltenberg.