- SV har svelget kameler til bristepunktet

Fylkesleder (SV) mener Arbeiderpartiet har gitt regjeringspartnerne løfter som «ikke var verdt papiret de var skrevet på».

SLÅR TILBAKE MOT KRITIKKEN: Landsstyremedlem i SV og leder i Finnmark SV, Johnny Ingebrigtsen, mener kritikken av SV minner om Haakon Lies angrep. Her om bord i egen fiskebåt. Foto: Privat.
SLÅR TILBAKE MOT KRITIKKEN: Landsstyremedlem i SV og leder i Finnmark SV, Johnny Ingebrigtsen, mener kritikken av SV minner om Haakon Lies angrep. Her om bord i egen fiskebåt. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - SV har svelget kameler til bristepunktet de siste fire årene. I folkets øyne tror jeg derfor vi har tapt på å sitte i regjering, selv om vi har fått politiske gjennomslag på viktige områder, sier landsstyremedlem leder i Finnmark SV, Johnny Ingebrigtsen til Dagbladet.

Fylkeslederen er provosert over flere angrep mot SV, sist fra Elverum AP, for at de ødelegger for Arbeiderpartiets regjeringssjanser etter valget om to måneder.

Etter fire års regjeringssamarbeid er frustrasjonen på grasrota i Ap og SV større enn det som kommer fram på de polerte bildene fra regjeringens presseopptredener og i oppsummeringer av Soria Moria-løftene.

Om to måneder går AP, SV og SP til valg som én koalisjon.

Industrien kritisk
Også presset utenfra gjør at de politiske forskjellene synliggjøres. Tirsdag gikk tidligere AP-statssekretær og direktør Stein Lier-Hansen i mektige Norsk Industri ut og slo fast at det «ville vært bedre med en Ap-mindretallsregjering enn en rødgrønn regjering».

- På Stortinget er det ofte flertall for god industripolitikk, mens i regjeringen er politikken preget av at Ap må inngå kompromisser med blant annet SV, sier Lier-Hansen.

EN TRUSSEL FOR JENS?: «Jeg har både ment det lenge og sagt det lenge: SV er antagelig den aller største trusselen mot en fortsatt Ap-dominert regjering med Jens Stoltenberg som statsminister», skriver leder for Elverum Ap, Bjørn Jarle Røberg-Larsen. Foto: JAQUES HVISTENDAHL
EN TRUSSEL FOR JENS?: «Jeg har både ment det lenge og sagt det lenge: SV er antagelig den aller største trusselen mot en fortsatt Ap-dominert regjering med Jens Stoltenberg som statsminister», skriver leder for Elverum Ap, Bjørn Jarle Røberg-Larsen. Foto: JAQUES HVISTENDAHL Vis mer

Han fikk følge av forbundsleder for Industri Energi, Leif Sande.

Kritikken gjorde at leder i Elverum Ap, Bjørn Jarle Røberg-Larsen, i går advarte partifeller mot å gi etter for press fra regjeringskollegene i et blogginnlegg.

- Frykt for SV
Røberg-Larsen mener at den største trusselen mot et Arbeiderparti-styrt Norge heter Sosialistisk Venstreparti.

- I den siste tiden har flere tatt kontakt som sier de kan velge å bli sittende hjemme eller stemme noe annet i frykt for SV, sier Røberg-Larsen til Dagbladet.

Årsaken til trusselen om å holde seg hjemme skal være sosialdemokrater som frykter SV skal bestemme for mye i en ny rødgrønn regjering, ifølge Røberg-Larsen.

- Det er et ganske utrolig utsagn. Men hvis konservative sosialdemokrater sitter hjemme, så kan jo det være gunstig for oss, innrømmer nestleder i Sør-Trønderlag Heidi Larsen.

- Skremsels- propaganda
Videre i bloggen skriver Røberg-Larsen:

Foto: Akhtar Soomro/REUTERS
Foto: Akhtar Soomro/REUTERS Vis mer

«De relativt smale synspunktene SV stod for ved stiftelsen, har de fortsatt å ha. I tillegg har en lang rekke andre spesielle saker kommet til.»

Advarslene og beskrivelsene gir Ingebrigtsen assosiasjoner til tidligere tider, da tonen mellom sosialister og sosialdemokrater ikke tillot regjeringssamarbeid.

- Dette er skremselspropaganda fra Haakon Lie-tida. Slik skal ikke en regjeringspartner uttale seg om vårt fireårige samarbeide, sier Ingebrigtsen.

Flere SV'ere Dagbladet har snakket med, mener det er de - ikke Arbeiderpartiet, som har ofret seg for å holde regjeringen sammen.

- Vi har nok tapt flest saker, men det er klart Ap også opplever sine tap. Det er nytt for dem å samarbeide og det er nytt for SV å sitte i regjering, sier Larsen.

- BEDRE ALENE: - For norsk industri ville det vært bedre med en Ap-mindretallsregjering enn en rødgrønn regjering, sier direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri. Foto: SCANPIX
- BEDRE ALENE: - For norsk industri ville det vært bedre med en Ap-mindretallsregjering enn en rødgrønn regjering, sier direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri. Foto: SCANPIX Vis mer

Tap
Ingebrigtsen mener regjeringens største parti har fart hardt med sine to partnere.

- Vi har absolutt svelget flere kameler. Arbeiderpartiet kjørte hardt på EUs tjenestedirektiv, mot både SP og SV innad i regjeringen. Vi opplevde at løftene deres om at loven ikke vil ramme norske arbeidere ikke var verdt papiret de var skrevet på, sier Ingebrigtsen om det kontroversielle EU-direktivet som ble vedtatt i april i år.

Han trekker også fram miljøpolitikk og åpningen av oljefelt i Barentshavet som et område der SV har strukket seg langt.

- SV tapte Goliat. Vi tapte hele greia, også forslaget vårt om ilandføring av oljen for å skape arbeidsplasser ble avvist. Folk tenker jo at SV som et miljøparti ble med på dette, men i regjeringen inngås det selvfølgelig kompromisser, sier Finnmark-lederen.

Vil fortsette
Allikevel ønsker han å fortsette dagen regjeringssamarbeid.

- Dette er som et ekteskap, alle må gi noe. Vi har jo vunnet fram med våre egen politikk og også helt klart lagt inn hindere for Ap. Det er for eksempel bra vi ikke er mer med i krigen i Afghanistan. Og Lofoten ville sikkert vært åpnet for oljeutvinning dersom SV ikke satt i regjeringen, sier Ingebrigtsen.

I GÅR: Elverum-politikeren mener Ap bør markere sterkere de politiske forskjellene mellom Ap og SV. Skjermdump: Db.no
I GÅR: Elverum-politikeren mener Ap bør markere sterkere de politiske forskjellene mellom Ap og SV. Skjermdump: Db.no Vis mer

Stortingsrepresentant Hallgeir Langeland (SV) fra Rogaland etterlyser Røberg-Larsens motiver for å kritisere regjeringspartneren sin.

- Vil han danne flertall med Frp i saker som mer oljeutvinning, flere motorveier, strengere innvandringspolitikk? Et Ap som kan gå til Frp når de vil det?

Langeland peker på flere saker der SV har gått seirende ut i regjeringen, blant annet rekordbevilgninger til jernbane.

- GUNSTIG FOR OSS: - Hvis konservative sosialdemokrater sitter hjemme, så kan jo det være gunstig for oss, sier nestleder i Sør-Trønderlag Heidi Larsen at Ap-sympatisører frykter et sterkt SV i en ny rødgrønn regjering. Foto: Heidi Kristin Larsen.
- GUNSTIG FOR OSS: - Hvis konservative sosialdemokrater sitter hjemme, så kan jo det være gunstig for oss, sier nestleder i Sør-Trønderlag Heidi Larsen at Ap-sympatisører frykter et sterkt SV i en ny rødgrønn regjering. Foto: Heidi Kristin Larsen. Vis mer

- Med åtte prosent av stemmene i ryggen synes jeg vi har fått mye gjennomslag. Etter rekordlave bevilgninger under den siste samferdselstatsråden fra Venstre, så er vi på rett spor nå. Og etter valget håper jeg vi fortsetter,  sier Langeland.

Ingen kommentar
Flere profilerte SV'ere vil ikke gi noen kommentar til om partiet har «tapt eller vunnet på de siste årenes regjeringsdeltakelse».

- Det passer ikke nå, sier den profilerte SV'eren Knut Kjeldstadli.

- Skal vi ringe seinere i dag?

- VIL HAN HA MER MOTORVEI OG FÆRRE FLYKTNINGER? Stortingsrepresentant  Hallgeir Langeland (SV), etterlyser motivene for Røberg-Larsens utspill. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
- VIL HAN HA MER MOTORVEI OG FÆRRE FLYKTNINGER? Stortingsrepresentant Hallgeir Langeland (SV), etterlyser motivene for Røberg-Larsens utspill. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

- Det passer ikke å kommentere det spørsmålet så nærme valget. Jeg vil ikke kommentere emnet i det hele tatt, sier Kjeldstadli, som er medlem av partiets etniske likestillingsutvalg.

Heller ikke SV-veteranen Hans Ebbing fra Bergen vil kommentere. Etter valget i 2005 advarte han mot ensretting i partiet.

INGEN KOMMENTAR: - Det passer ikke å kommentere det spørsmålet så nærme valget, sier den profilerte SV'eren Knut Kjeldstadli.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
INGEN KOMMENTAR: - Det passer ikke å kommentere det spørsmålet så nærme valget, sier den profilerte SV'eren Knut Kjeldstadli. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX . Vis mer
PÅ BESØK: SV-leder Kristin Halvorsen besøkte Arbeiderpartiets landsmøte i mai. Halvorsen ble møtt med langvarig trampeklapp. I bakgrunnen står Jens Stoltenberg. Foto: Espen Røst / Dagbladet
PÅ BESØK: SV-leder Kristin Halvorsen besøkte Arbeiderpartiets landsmøte i mai. Halvorsen ble møtt med langvarig trampeklapp. I bakgrunnen står Jens Stoltenberg. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer