Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SVs landsmøte

SV i 2011: Tillot profitt på barnehager. SV i 2017: Nei til all profitt på barnehager

Audun Lysbakken avviser snuoperasjon i spørsmålet om profitt i private barnehager, og sier situasjonen i norske barnehager er en helt annen i dag enn i 2011. 

MOT PROFITT: Audun Lysbakken vil ha forbud mot profitt på barnehager. Hans forgjenger, Kristin Halvorsen, godtok profitt i 2011. Foto: Anette Karlsen / Scanpix
MOT PROFITT: Audun Lysbakken vil ha forbud mot profitt på barnehager. Hans forgjenger, Kristin Halvorsen, godtok profitt i 2011. Foto: Anette Karlsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SVs landsmøte vedtok i helga å kreve profittforbud på barnehager. Kravet er ett av fem hovedkrav SV vil ha gjennomslag for dersom partiet skal inn i regjering etter valget.

«Hver eneste velferdskrone skal komme innbyggerne til gode, ikke gå til profitt for eierne av kommersielle foretak. SV vil stoppe eieres muligheter til å ta ut profitt fra velferdstjenester», heter det i formuleringa fra partiet.

- Vi er ikke imot private barnehager. Vi er mot at de skal ta ut profitt fra driften, forklarte Lysbakken under landsmøtet.

Pipa lød annerledes i 2011

Men pipa var en annen i 2011. Da bestemte daværende kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) å tillate at eiere av barnehager skulle få lov til å ta ut overskudd fra bedriften.

Halvorsen oppga da følgende begrunnelse:

- Det er etablerere av barnehager som har lagt ned en stor innsats og mange timer uten å ta ut lønn for alt, og noen har investert private penger. Da ville det være urimelig å ikke tillate utbytte. Men reglene er lagt opp slik at ingen skal fly høyt på dette, slo den tidligere kunnskapsministeren fast.

Hun presiserte at en forutsetning for å ta profitt ut av barnehager var at lønningene både til ansatte er i nærheten av lønna i de kommunale barnehagene, at husleia ligger på markedsnivå og at innkjøp av varer og tjenester ikke ligger over markedspris.

- Det vil ikke være rom for store overskudd om du driver etter dette regelverket, la Halvorsen til.

Med rom for profitt var det uansett. SV-ministeren tillot altså det partiet hennes nå vil forby: Profitt på velferd.

Lysbakkens svar

SV-leder Audun Lysbakken avviser at partiet hans har snudd i saken. Selv om Kristin Halvorsen altså tillot eiere å hente ut penger fra barnehager, mener han partiets linje har ligget fast.

- Vårt klare utgangspunkt den gangen var at vi ønsket utbytteforbud, men det var det stor motstand mot, forklarer han.

Ifølge Lysbakken har også eierstrukten i norske barnehager endret seg siden 2011.

- I åra etter Kristin gjorde dette vedtaket har vi sett en tendens til at flere barnehager er samlet på færre hender, og vi har fått store kommersielle selskap som tar ut superprofitt fra barnehagene. Vi sto for det samme prinsippet den gang, og utviklingen siden 2011 har gjort det nødvendig for oss å ta grep nå.

- En snuoperasjon fra SV, okke som?

- Nei. Vårt standpunkt da er det samme som nå.

- Men standpunktet til Halvorsen i 2011 var at det var «urimelig» at eiere ikke skulle få hente ut profitt fra barnehager?

- Kristin sa det fordi vi da hadde en situasjon med mange små barnehageeiere som nettopp hadde investert store midler. Da var det ikke urimelig at de skulle få litt avkastning på midlene de hadde investert. Det er noe helt annet enn utviklinga vi har i dag, hvor noen få på toppen blir styrtrike på felleskapets midler, sier Lysbakken.

Profittnei fra Jonas

Det var et enstemmig SV-landsmøte - med unntak av én stemme - som vedtok å klargjøre fem hovedkrav for å inngå forpliktende samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

De fem kravene er som følger:

  1. Kampen mot ulikhet og fattigdom: Solid økning i barnetrygden.
  2. Bekjempelse av klimaendringene: Ingen konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen and Senja (LoVeSe). Aps kompromissløsning helt uaktuell.
  3. Flere lærere i skolen. Nasjonal lærernorm på skolenivå: maks 15 elever pr. lærer fra 1.–4. trinn maks 20 elever per lærer fra 5.–10. trinn.
  4. Velferdstjenester uten profitt: Forby utbytte fra drift av private barnehager, barnevern og asylmottak.
  5. Nedrustningen har stanset og de ni atomvåpenstatene utvikler nye atomvåpen. Norge må derfor innta en pådriverrolle i FN-forhandlingene om et atomvåpenforbud.

Nettopp kravet om profittforbud på velferd falt umiddelbart i dårlig jord hos Arbeiderpartiet. Ap-leder Jonas Gahr Støre avviste allerede kravet forrige uke, og avvisningen ble opprettholdt av nestleder Hadia Tajik i går.

- Nå går vi inn for å stille samme krav til åpningstider og bemanning i private som i kommunale barnehager. I praksis vil det da bli vanskelig å hente ut store utbytter fra privat barnehagedrift, sier hun til NTB.

Tar avslag med ro

Audun Lysbakken tar avslaget med knusende ro.

- Vi har ingen prestisje i hvordan denne modellen blir seende ut, vi ønsker bare at pengene skal komme barna til gode. Og jeg synes fortsatt det er rart om Ap sier nei til et SV-samarbeid for å insistere på at rike eiere skal få ta ut mer profitt. Det tror jeg de fleste er enig med oss i.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media