Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SVs landsmøte

SV i intern klimastrid: Partiprofiler kjemper mot hverandre

Kaski og Haltbrekken står på hver sin side, mens partiledelsen jobber på spreng bak lukkede dører for å få til en løsning.

MOTSTANDERE: Tonen mellom Lars Haltbrekken og Kari Elisabeth Kaski er vennlig, selv om de to har ulike syn på hvilken klimapolitikk SV skal fronte mot Arbeiderpartiet. Foto: Steinar Suvatne / Dagbladet
MOTSTANDERE: Tonen mellom Lars Haltbrekken og Kari Elisabeth Kaski er vennlig, selv om de to har ulike syn på hvilken klimapolitikk SV skal fronte mot Arbeiderpartiet. Foto: Steinar Suvatne / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er klimastrid i SV. Landsmøtet er ikke enig om hvilke klimakrav som skal stilles for å inngå et eventuelt forpliktende samarbeid med Arbeiderpartiet etter høstens valg.

  1. Flertallet ønsker et krav som sier at oljefondet skal trekke alle investeringer i fossil energi.

  2. Mindretallet ønsker mer konkrete, og tallfestede, krav til klimakutt, for å binde Arbeiderpartiet til bestemte utslippsløfter etter valget.

Dagbladet erfarer at flertallssynet frykter at partiet er i ferd med å legge en framtidig snubletråd for seg selv ved å tallfeste spesifikke utslippsmål. Flertallet ønsker å ta lærdom av 2005-løftet om å avskaffe barnefattigdommen.

Mens mindretallet er hjertens enig i ønsket om å ville tvinge oljefondets penger ut av fossil energi, er oppfatningen her at man nå sitter med en gylden mulighet til å få «den grå gjengen i Arbeiderpartiet» til å komme med spesifikke klimaløfter som en eventuell rødgrønn regjering følge opp.

Mindretallet ønsker også å lære av regjeringsdannelsen i 2005, hvor mangelen på konkrete løfter gjorde det enklere for Ap å vende politikken bort fra flere hjertesaker for SV.

Flertall: Ut av fossil

I tillegg mener mindretallet at klima er nedprioritert i dagens hovedkrav for å inngå samarbeid med Arbeiderpartiet. Under sine åpningstale på landsmøtet viet partileder Audun Lysbakken mye tid til kampen for et rettferdig Norge. Dagbladet vet at mindretallet ønsker å gi partiets grønne farge en tydeligere plass i kravene som sendes Jonas Gahr Støre mandag morgen.

Partisekretær Kari Elisabeth Kaski er blant dem som fronter flertallets syn. Hun sier verden vil legge merke til at oljefondet går bort fra fossil energi.

- Dette mener jeg åpenbart er en viktig sak for oss, og det vil gi et klart signal til resten av verden at Norge trekker investeringer ut av fossil og begynne å investere i fornybar energi, forklarer Kaski til Dagbladet.

- Vi skal stille strenge krav til Arbeiderpartiet, men ikke så strenge krav at vi aldri vil nå dem, legger hun til.

Mindretall: Konkrete utslippskutt

Mindretallet, representert ved tidligere leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken, er mer fokusert på klimakutt i Norge.

- Vi legger nå bak oss fire år med økte utslipp. Det kan ikke fortsette. Land som Norge er nødt til å kutte. Se på Sverige: De er dobbelt så mange som oss, og slipper ut mindre. Derfor er vi opptatt av å ha en klimaprofil som stille helt konkrete krav til hvor mye klimagassutslipp vi skal kutte de neste fire årene.

Haltbrekken understreker at han støtter Kaskis ønske om å trekke oljefondet ut av fossile investeringer. Men han tror dette er noe Stortinget vil gå med på over tid uansett - dermed er det et lite taktisk krav å stille til Arbeiderpartiet, all den tid SV, med en oppslutning mellom 4 og 5 prosent, må velge sine kamper mot Arbeiderpartiet med omhu.

- Det er viktig at vi klarer å prioritere. Vi må klare å velge mellom ulike ambisjoner, og så stille tydelige krav. jeg har forståelse for Haltbrekkens utgangspunkt for å sette krav om konkrete utslippskutt. Men jeg mener hovedkravene skal være mer overordnede, sier Kaski

Dagbladet erfarer: Jobbes med kompromiss
Dagbladet kan nå erfare at det arbeides på spreng for et kompromiss mellom de to synene. Snorre Valen, som leder arbeidet med partiprogrammet, kommer til å bruke ettermiddagen til å få i stand en løsning både Kaski og Haltbrekken kan leve med.

Dersom Valen ikke lykkes, blir det kampvotering på landsmøtet søndag formiddag, ifølge kilder Dagbladet har snakket med.

Kaski sier hun er åpen for et kompromiss.

- Vil ikke det vanne ut både ditt og Haltbrekkens forslag?

- Bare hvis det blir et dårlig kompromiss. Og det driver vi ikke med i SV.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media