PROVOSERT: Finansminister Siv Jensen (Frp) lar seg provosere over Pensjonistforbundets og SVs kritikk av regjeringens tiltak i eldreomsorgen.
Foto: Nina Hansen
PROVOSERT: Finansminister Siv Jensen (Frp) lar seg provosere over Pensjonistforbundets og SVs kritikk av regjeringens tiltak i eldreomsorgen. Foto: Nina HansenVis mer

- SV kan jo bare gjemme seg i skammekroken

Siv Jensen mener regjeringens tiltak bedrer verdigheten i eldreomsorgen, mens SV ikke fikk til noen ting på åtte år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - SV kan jo bare gjemme seg i skammekroken. De har sittet i regjering i åtte år uten å gjøre noen verdens ting for å bedre situasjonen. De har null troverdighet, sier finansminister Siv Jensen (Frp) til Dagbladet.

Jensen forstår ikke den kritikken mot regjeringen som Pensjonistforeningen reiste i kronikken «Livets slutt er ikke til salgs» i Dagbladet i går, og hun mener SV skyter langt over mål når de henger seg på.

- Regjeringen har nå foreslått å gi kompensasjon til kommuner som ikke klarer å oppfylle eneromsgarantien, og avslag i prisen for eldre som må bo på dobbeltrom mot sin vilje. Dette er et steg i feil retning og en sovepute for norske kommuner, uttalte generalsekretær Harald Olimb Norman i Pensjonistforbundet.

Forbundet kjøper ikke regjeringens argument om at de som må bo på rom med et annet sykt menneske på sykehjem får et plaster på såret ved å få beholde i underkant av 28.000 kroner i året eller 76 kroner dagen i rabatt.

- Det er liten tvil om at selv minstepensjonister ikke vil byttet bort sin verdighet for 76 kroner dagen, sier generalsekretæren.

SV-leder Audun Lysbakken sa seg enig i Pensjonistforbundets kritikk av regjeingen.

- Vi var kommet ganske langt i arbeidet med å kunne tilby enerom for alle, med en kraftig utbygging av plasser. Jeg savner en offensiv for å få dette i mål. Isteden signaliserer regjeringen til kommunene at de ikke trenger å sikre enerom for alle. De snikaksepterer noe vi har vært enige om at ikke er greit, sier Lysbakken og legger til:

- For meg betyr dette at regjeringen gir bort kravet om at alle må få tilbud om enerom.

- Har økt takten Siv Jensen reagerer kraftig på dette.

- For det første har vi økt takten på bygging av nye sykehjemsplasser. I tillegg straffer vi kommuner som tar i bruk dobbeltrom og premierer de som blir boende på dobbeltrom mot sin vilje. Jeg må si jeg er overrasket over Pensjonistforbundets syn på dette, og jeg forstår ikke deres tilnærming, sier Siv Jensen.

Hun får støtte av partifelle Kari Kjønaas Kjos som leder Helse- og omsorgskomitéen på Stortinget.

- Det er nesten uhørt at det går an å være så frekke som SV. Etter åtte år i regjering, med null interesse for eldreomsorgen og uten å gjøre et eneste nytt grep for å få bukt med dobbeltromsproblematikken, så går de til angrep på de som faktisk gjør noe, sier Frp-representanten.

ENIGE: Generalsekretær Harald Olimb Norman i Pensjonistforbundet i samtale med SV-leder Audun Lysbakken om tomannsrom på sykehjem.
Foto: Nina Hansen
ENIGE: Generalsekretær Harald Olimb Norman i Pensjonistforbundet i samtale med SV-leder Audun Lysbakken om tomannsrom på sykehjem. Foto: Nina Hansen Vis mer

Partiet lister opp følgende tiltak Høyre-Frp-regjeringen har iverksatt for å bedre eldreomsorgen:

• Regjeringen økte tilskuddene til bygging av sykehjemsplasser i årets budsjett, sammenlignet med de rødgrønne.
• Regjeringen har lagt inn 500 flere sykehjemsplasser enn de rødgrønnes budsjett la opp til i år.
• Regjeringen har satt i gang arbeidet med å lovfeste rett til heldøgns pleie- og omsorg.
• Regjeringen er i gang med å utvikle forsøk med statlig finansiering av eldreomsorgen.

Liten forståelse - SV satt i regjering i åtte år uten å få på plass full eneromsdekning. Økonomiske virkemidler er det kraftigste verktøyet vi har. Derfor skal det ikke lønne seg å «fortsette» med å plassere folk på dobbeltrom. Ved å påstå at dette handler om å få lov til å kjøpe seg fri, viser man at man ikke engang har giddet å sette seg inn saken, sier Kjos.

Både Siv Jensen og Kari Kjønaas Kjos stusser over at Pensjonistforbundet ikke bejubler rabatten for folk som må bo på dobbeltrom mot sin vilje.

- Rabatt er ikke et problem, men et gode. Nær 30000 kroner mer å rutte med er mye penger for en pensjonist, sier Siv Jensen.

- Får du en dårligere vare, skal du ha rabatt. Det er interessant å merke seg at også Pensjonistforbundet på vegne av sine medlemmer mener at en utgift på mer enn to tusen i måneden ikke spiller noen rolle til eller fra, sier Kjos.

Hun understreker at kompensasjonsordningen, hvor kommunene vil få dekket halvparten av den økonomiske straffen de blir ilagt for å plassere folk på dobbeltrom, bare vil virke de første seks månedene.

- Fra 2015 må kommunene ta hele denne utgiften selv, sier Kjos.

- Tydelige ambisjoner Også Høyre-representant og medlem av Helse- og omsorgskomitéen på Stortinget, Tone Wilhelmsen Trøen, reagerer på kritikken mot regjeringen.

- Audun Lysbakken etterlyser en offensiv, men har gjennom åtte år i regjering ikke klart å innfri sine løfter om nok nye plasser.
Allerede i budsjettet for 2014 øker regjeringen tilskuddene og rammene til kommunene for å kunne intensivere utbyggingen for å sikre nok plasser sier Trøen og legger til:
 
- Regjeringen har tydelige ambisjoner om økt kvalitet og kapasitet i eldreomsorgen. Jeg mener Pensjonistforbundet snur Stortingets vedtak på hodet. Rabatt for dobbeltrom er absolutt ingen aksept for bruk av dobbeltrom. Det er en kritikk av at det ikke er bygget ut nok kapasitet. Vi mener det er uverdig at målene ikke er nådd. Det skal svi for kommunene å ikke tilby enerom. Pasienten skal slippe å betale fullt ut, når man opplever å bli plassert på dobbeltrom på sykehjem.
 

- FREKKE SV: Leder Kari Kjønaas Kjos (Frp) i Helse- og omsorgskomiteen mener SV har lite å skryte av i eldreomsorgen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- FREKKE SV: Leder Kari Kjønaas Kjos (Frp) i Helse- og omsorgskomiteen mener SV har lite å skryte av i eldreomsorgen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer