Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV kan utsette Lofoten-boring

Flere i SV mener det kan være en fordel om spørsmålet blirutelatt fra Soria Moria 2.

KAN UTSETTE: I både SV og Sp er det nå et tema om ikke spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen kan vente til forvaltningsplanen kommer opp i 2010, og dermed ta ut spørsmålet av Soria Moria 2. Bildet viser Kristin Halvorsen på brygga i Lofoten. Foto: Linda Næsfeldt
KAN UTSETTE: I både SV og Sp er det nå et tema om ikke spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen kan vente til forvaltningsplanen kommer opp i 2010, og dermed ta ut spørsmålet av Soria Moria 2. Bildet viser Kristin Halvorsen på brygga i Lofoten. Foto: Linda Næsfeldt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||På mandag formiddag starter regjeringsforhandlingene om et nytt Soria Moria 2 på Statsministerens kontor.

Sentralt i SV er det flere som mener det kan være gode grunner til å utsette spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen til etter en ny regjeringsplattform er ferdigforhandlet.

Dermed kan spørsmålet om oljeboring bli løst først når forvaltningsplanen for Norskehavet skal opp til behandling i 2010.

Kan utsettes
Etter det Dagbladet kjenner til, vil spørsmålet om en utsettelse også bli et tema på Senterpartiets møter fram mot forhandlingsstart mandag.

Begrunnelsen for en utsettelse er først og fremst taktisk.

Det kan gjøre det enklere for Kristin Halvorsen å få gjennomslag for andre viktige områder for SV i forhandlingene med regjeringssjefen Jens Stoltenberg.

I tillegg mener noen at kampen mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen kan virke mobiliserende for Halvorsens parti.

Regner med seier
Men i både SV og Sp er det en forståelse av at de to partiene vil få gjennomslag for å stoppe oljeboringsplanene de neste fire åra, uansett.

Dermed kan det å gi Ap gjennomslag for tidspunktet saken skal opp være høyst aktuelt.

En av vurderingene som tillegges stor vekt, er at en avgjørelse i 2010, sammen med anbefalinger fra fagekspertise og miljøbevegelsen, kan styrke den politiske beslutningen.

Foreløpig Ap-seier
Også NRK meldte mandag kveld, at spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen vil bli utsatt til 2010. Med begrunnelse i Ap's politiske tyngde i regjeringen.

Det har lenge vært kjent at Ap og Jens Stoltenberg har ment at det er grunn til å utsette spørsmålet om oljeboring til alle fakta ligger på bordet. Det standpunktet har Ap vært helt alene om å ha, inntil nå.

Gjennom hele valgkampen har både SV og Sp ment at de har visst nok om konsekvensene til å stoppe oljeboring. Nå, etter valget, er det mye som tyder på at de to er i ferd med å snu.

Sikre på støtte
Kilder Dagbladet har snakket med i SV vektlegger også miljøbevegelsens argumenter med å vente til forvaltningsplanen skal opp.

Både i SV og Sp er folk sikre på at ekspertene vil gi de to partiene rett i at det er best for miljøet å forhindre oljeboring i nord nå.

Til Klassekampen i går gjorde Frederic Hauge det klart at det ikke nødvendigvis vil være et nederlag for SV å utsette oljeboring.

Flere sentrale SV-ere Dagbladet har snakket med de siste dagene mener imidlertid at partiet må stå fast på at all oljeboring i Lofoten og Vesterålen er uaktuelt. Hallgeir Langeland er krystallklar i sitt syn.

— Landsmøtevedtaket må være utgangspunkt for SV når regjeringsforhandlingene starter. Det var det medlemmene bestemte, det var det vi gikk til valg på. Jeg registrerer hva miljøorganisasjonene nå sier. Uansett må SV forholde seg til landsmøtevedtaket, sier Langeland til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media