SV-Karin krever svar fra Anundsen etter UDI-avsløringer

SVs Karin Andersen mener penge-saken svekker tilliten til UDI.

KREVER SVAR:SVs Karin Andersen vil ha svar på om UDI følger opp sine rutiner godt nok etter Dagbladets UDI-avsløringer. Foto: TORBJØRN GRØNNIN/DAGBLADET
KREVER SVAR:SVs Karin Andersen vil ha svar på om UDI følger opp sine rutiner godt nok etter Dagbladets UDI-avsløringer. Foto: TORBJØRN GRØNNIN/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er enig med Røde Kors i at alle slike saker svekker tilliten til et system som skal håndtere saker der tillit er avgjørende. Det er sårbare folk som kommer og de vil lett kunne utnyttes, sier andre nestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomité, Karin Andersen (SV), til Dagbladet.

Tirsdag avslørte Dagbladet at en 53 år gammel kvinnelig UDI-ansatt fikk store pengebeløp av en indisk familie som ville få datteren til Norge. Dette skjedde mens 53-åringen jobbet med utlendingssaker og au pair-saker i UDI.

Onsdag sto datteren til den indiske familien, Kara (31), fram i Dagbladet og fortalte sin historie.

Samme dag kritiserte Røde Kors UDI:

«Denne saken svekker tilliten til UDI», sa Lotte Lindbjør, prosjektleder for Røde Kors sitt arbeid med ofre for menneskehandel, til Dagbladet.

Krever svar fra Anundsen - UDI  må ha rutiner som følges strengt og ha systemer som raskt reagerer på alle former for misbruk av stilling, sier SVs Karin Andersen til Dagbladet. Hun mener slike saker må tas på største alvor av ledelsen.

Nå krever SV-politikeren svar fra justisminister Anders Anundsen (Frp). Utlendingsdirektoratet (UDI) er underlagt justis- og beredskapsdepartementet.

- Det koker på alle nivå i asylpolitikken nå og UDI strever tungt. Men det er i krisetider en ser om systematikken holder. Derfor må en nå forsikre seg om at rutiner og kontroll er på plass, blir respektert og fulgt opp. Derfor må justisministeren svare på om kontrollrutiner og personalpolitikken i UDI følges opp også nå i krisetider, sier Andersen til Dagbladet.

GA PENGER TIL UDI-ANSATT: Onsdag sto datteren til den indiske familien, Kara (31), fram i Dagbladet og fortalte sin historie. Foto: ENDRE VELLENE/DAGBLADE
GA PENGER TIL UDI-ANSATT: Onsdag sto datteren til den indiske familien, Kara (31), fram i Dagbladet og fortalte sin historie. Foto: ENDRE VELLENE/DAGBLADE Vis mer

Dagbladet var onsdag i kontakt med Justisdepartementet, men foreløpig har de ikke kommentert saken.

- Kontrollerer de ansatte UDI ønsker forsikrer om at de tar slike saker på det største alvor.

- UDI har stor oppmerksomhet på mulig ureglementær bruk av våre datasystemer. Brudd på retningslinjene våre blir fulgt opp personalmessig og vi har eksempler på at noen alvorlige tilfeller har ført til suspensjon, sier kommunikasjonsdirektør i UDI, Ingeborg Grimsmo, til Dagbladet. Hun understreker at de fører kontroll med de ansatte.

- Kontrollen utføres både som jevnlige stikkprøver etter fastsatte rutiner, og der det foreligger forhold som kan gi grunn til mistanke om urettmessig tilgang. Det foreligger ikke tall for saker med slike uregelmessigheter. Våre kontroller avdekker imidlertid noen brudd hvert år. Disse følges opp personalmessig i henhold til gjeldende regler, sier Grimsmo.

Advokaten til den 53-åringen ønsker ikke å kommentere saken, utover det hun tidligere har sagt.

- Jeg ønsker ikke å uttale meg om denne saken til media utover det jeg har sagt tidligere. Klienten min oppfatter at hun har samarbeidet med politiet og ønsker derfor ikke å kommunisere saken i media, sier advokat Anette Barlinn fra advokatfirmaet Staff til Dagbladet.

HAR ANSVAR FOR UDI: Justisdepartementet, her ved justisminister Anders Anundsen (Frp), har det øverste ansvaret for Utlendingsdirektoratet. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
HAR ANSVAR FOR UDI: Justisdepartementet, her ved justisminister Anders Anundsen (Frp), har det øverste ansvaret for Utlendingsdirektoratet. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer