Fornøyd:  Ordfører Arne Vinje i Vinje kommune mener satsingen på barnefamilier ikke vil endre seg dersom et annet parti får ordførerstillingen.   Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
Fornøyd: Ordfører Arne Vinje i Vinje kommune mener satsingen på barnefamilier ikke vil endre seg dersom et annet parti får ordførerstillingen. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/DagbladetVis mer

SV-kommuner er best for barnefamilier

SV gjør det i gjennomsnitt best av de politiske partiene når det gjelder tilbud til småbarnsfamilier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VINJE/OSLO (Dagbladet): I går presenterte Dagbladet en oversikt over hvor det er best å være småbarnsfamilie i Norge. I Dagbladets kommunebørs, viser det seg at SV igjennomsnitt som gjør det best av de politiske partiene. De får en femmer på terningen.

- Jeg er stolt av våre ordførerer som sørger for å ha kommuner som er gode å vokse opp i for barn og unge. SV-ere som velges inn i kommunestyrene er engasjerte i disse spørsmålene - man ser at barn og unge er fremtiden i lokalsamfunnene, sier SV-leder Kristin Halvorsen til Dagbladet.

Av SV-kommunene er det Vinje i Telemark som kommer best ut, med en 14. plass.

- Oppvekst er viktig for SV, det har det alltid vært. Men jeg tror ikke det ville vært store endringer dersom et annet parti hadde hatt ordfører her, sier ordfører Arne Vinje.

Sjekk din kommune her.

Øke folketallet - Det er viktig for oss å opprettholde gode tilbud og god kvalitet. Vi er en kraftkommune, og det gjør at vi kan gi gode tilbud på alle områder, inkludert det som er gjeldene for barnefamilier, sier han.

- I likhet med andre disktriktskommuner er vi opptatt av å øke folketallet. Vi har hatt en nedgang i folketallet vårt, men denne trenden er i ferd med å snu. Vi vet at mange ser på hvilke tilbud det er for barna deres når de skal etablere seg. Vi vil også at de barna som vokser opp her skal ville bo her i voksen alder også, sier ordføreren.

Kommunen har full barnehagedekning, men ordføreren mener at det fortsatt er en utfordring å få nok rekrutering av personell med relevant utdannelse.

- Slik situasjonen er i dag er vi ikke fornøyde, og kommunen tilrettelegger slik at det skal være mulig å nytte seg av tilbudet om fjernundervisning. Det gjøres gjennom investeringer i rom, materiell og lønnskompensasjon, sier Vinje.

Prioriterer etter demografi Valgforsker Frank Aarebrot mener flere variabler enn de Dagbladet har brukt, må med for å finne hvilket parti som har de beste kommunene for småbarnsforeldre. Han viser til at kommuner med mange småbarnsfamilier vil prioritere dette på budsjettene, mens en kommune med mange eldre vil disporene midler retta mot eldreomsorg.  

STOLT AV ORDFØRERNE: SV er det partiet som scorer best på Dagbladets kommunebørs for hvilke kommuner det er bra å være småbarnsforeldre i.  SV-leder Kristin Halvorsen sier hun er stolt av sine ordførere. Foto Jacques Hvistendahl
STOLT AV ORDFØRERNE: SV er det partiet som scorer best på Dagbladets kommunebørs for hvilke kommuner det er bra å være småbarnsforeldre i. SV-leder Kristin Halvorsen sier hun er stolt av sine ordførere. Foto Jacques Hvistendahl Vis mer

- Man prioriterer etter demografi. Her går økonomisk interesse fremfor politikken, sier Aarebrot til Dagbladet.  

- Si man har en SV-kommune med et økende antall eldre og et skrikende behov for omsorg, men få småbarnsfamilier, da vil det være oppskrift på valgnederlag om SV ikke bevilget penger til folk med behov, fortsetter han.

Aarebrot legger til at de fleste kommunebudsjettene avgjøres av rådmenn som tar utgangspunkt i kommunenes behov. Partiene har derfor lite spillerom for å gjøre partipolitiske grep i budsjettene.  

Småbarnsforeldrenes beste venn Et av partiene som gjør det dårligst i kåringen er KrF.

- KrF er kjent for å være småbarnsforeldrenes beste venn i politikken, og det ryktet tror jeg stemmer. Derfor er jeg overrasket over at vi ikke gjør det bedre, sier partileder Knut Arild Hareide.

- Jeg skulle gjerne hatt høyere score, men noe av det som måles synes jeg ikke er gode parametre på hvor godt barnefamilier har det. KrF styrer i mange distriktskommuner, der kontantstøtten brukes mer enn i byen, sier han.

Heller ikke Fremskrittsparti-kommunene gjør det særlig bra i denne kåringen.

- Jeg registrer at det er liten forskjell mellom partiene. Men jeg mener parameterne er unøyaktige. Det blir feil å gi terningkast ut fra andel barn i barnehage  og SFO, da FrP vil likestille alle former for barnepass. For oss er det ikke avgjørende at alle barn går i barnehage, men at foreldre har mulighet til å selv å velge den form for barnepass som passer dem best. Tallene til Dagbladet sier heller ikke noe om kvaliteten på tjenestene, men kun kvantitet, sier kommunalpolitisk talsmann i Frp Gjermund Hagesæter.