Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV krever at halvparten av de ansatte i barnehager skal være utdannet som lærere

Lysbakken støttes av Fagforbundet når han krever en opptrapping av formelt utdannede ansatte i norske barnehager. 

VIL HAR PROFITTFRI VELFERD: Audun Lysbakken fikk blomster etter sin tale til landsmøtet fredag. Partilederen ønsker en opptrapping av fagansatte i barnehagene. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
VIL HAR PROFITTFRI VELFERD: Audun Lysbakken fikk blomster etter sin tale til landsmøtet fredag. Partilederen ønsker en opptrapping av fagansatte i barnehagene. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For at SV skal sitte i regjering med Arbeiderpartiet etter høstens valg krever partiet et forbud mot profitt på velferdstjenester som for eksempel barnehager.

Under helgas landsmøte tar partileder Audun Lysbakken også til orde for en bemanningsnorm for barnehagene. Den innebærer at minimum 50 prosent av de ansatte i barnehagene skal være utdannet barnehagelærere, og minimum 25 prosent skal være fagarbeidere.

Audun Lysbakken forteller Dagbladet at han ser bemanning og profitt som to sider av samme sak. Han hevder enkelte private barnehager dropper å ansette nok utdannet personell for å tjene mer penger.

- Ja, det er klart at siden høyere kompetanse også er lik høyere lønn, som igjen er lik dyrere personalkostnader og mindre profitt, så henger antall fagpersonell i barnehager sammen med profitt. Vi ønsker jo at pengene skal komme barna tilgode, ikke gå til eierne, forklarer han.

Fellende regelendring

Lysbakken vil også ta til orde for at det maksimalt være tre barn per ansatt for barn opptil tre år, og maks seks barn per ansatt for barn mellom fire og seks år.

Det betyr at snittet av private barnehager i dag faller utenfor, ifølge Utdanningsdirektoratets barnehagestatistikk. Her slås det fast at det er 6,2 barn per voksen i private barnehager mot 5,9 barn per voksen i kommunale barnehager.

- De som tjener store penger på barnehager gjør det gjennom å ha færre ansatte, og ansatte som koster mindre, fortsetter Lysbakken.

- Ikke alle private barnehager tjener så mye penger?

- Nei, det drives mange private barnehager ut fra andre motiver. Så det er fullt mulig å drive en privat barnehage uten at de rike skal bli enda rikere, og det er jo nettopp SVs poeng, sier partilederen.

- Ingen kritikk av heltene

- Noen vil kanskje hevde at du nå sier at man må ha utdanning for å være flink i jobben sin, Lysbakken?

- Dette er overhodet ingen kritikk av alle heltene som jobber i barnehage og ikke har formell utdanning. Mange er fantastisk flinke, og gjør en fantastisk jobb.

- Men?

- Men hvis vi tror kompetanse har noe for seg, så må vi stille krav om andelen barnehagelærere og fagarbeidere. Vi må jo tro at det vil være positivt for barna dersom de ansatte har formell kompetanse.

Støtte fra Fagforbundet

Lysbakken får støtte fra Fagforbundets leder Mette Nord. Hun har tatt turen til SVs landsmøte for å heie på forslaget.

- Vi er veldig glad for at SV tar opp bemanningsspørsmålet i barnehagene. Det å satse på fagpersoner i barnehagene er viktig for å heve kvaliteten i barnehagene. Vi må satse på systematisk utdanning for ansatte i barnehagen, sier hun.

- Støtter du SVs profittforbud for barnehager?

- Vi er enig i det prinsippet, ja, svarer Fagforbundets leder.

Fire hovedkrav til Jonas

SV innleder landsmøtet med å stille hovedkrav for gjennomslag for å gi forpliktende støtte til en eventuell rødgrønn regjering.

  • Klimasatsning hvor vern av Lofoten, Vesterålen og Senja er sentralt.
  • Et skikkelig løft for barnetrygden, for å bekjempe ulikhet og barnefattigdom.
  • En nasjonal norm som sikrer flere lærere.
  • Profittfri velferd innen barnehager, barnevern og asylmottak, samt sykehjem.

- Vedtak av disse hovedkravene er det viktigste vi skal gjøre på landsmøtet. Vi er fast bestemt på å kaste regjeringa. Vi mener regjeringa ødelegger det beste ved Norge. Men så har vi tenkt å stille klare krav hvis vi skal gå i samarbeid med Arbeiderpartiet til høsten, sier Lysbakken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media