Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV krever stans av uttransportering av asylbarn

Ber KrF og Venstre reforhandle asylavtalen med regjeringen.

KREVER STANS: Karin Andersen (SV) krever full stans av utsendelser av lengeværende asylbarn som har vært her i tre år eller mer, og deres familier. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
KREVER STANS: Karin Andersen (SV) krever full stans av utsendelser av lengeværende asylbarn som har vært her i tre år eller mer, og deres familier. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I trontaledebatten som pågår i Stortinget nå, vil SV fremme forslag om å stille alle gjenværende saker om lengeværende asylbarn i bero. Det bekrefter SVs Karin Andersen til Dagbladet. 

Forslaget lyder som følger:

«Stortinget ber regjeringen, i påvente av varslet nytt regelverk, sørge for umiddelbar stans i utsendelser av lengeværende asylbarn som har vært her i tre år eller mer, og deres familier. Sakene stilles i bero, og det gis utsatt iverksettelse.»

Fredag skrev Klassekampen at regjeringen har kastet ut 484 asylbarn ut av landet på ett år. Det er 162 flere enn tilsvarende periode under rødgrønt styre. Venstre mener tallene er vanskelige å forholde seg til, fordi lengeværende asylbarn er «sauset sammen» med asylbarn som har oppholdt seg i Norge i kort tid.

- Slutt å gnål om SV! Som Dagbladet skrev på fredag, krever dessuten Venstre at justisminister Anders Anundsen (Frp) avkrefter at han har bedt Polities Utlendingsenhet (PU) hasteutkaste lengeværende asylbarn - før regelverket som skal styrke asylbarnas rettigheter har kommet på plass.
 
- Jeg forutsetter at justisministeren ikke har gitt politiske føringer om at utsendelse av lengeværende asylbarn som kan komme inn under det nye regelverket, skal prioriteres, sa Nybø til Dagbladet.

Venstre ønsker å få fram at det lengeværende asylbarn som sendes ut nå, skjer som følge av regelverket de rødgrønne - inkluderet SV  - innførte, og ikke villet politikk fra regjeringens side. Justisministeren har, etter avtale med støttepartiene KrF og Venstre, sendt et forslag om en ny varig ordning for de lengeværende asylbarna på høring - men fram til den borgerlige regjeringen har fått det nye regelverket på plass, må de rødgrønne ta skylda for barna som senes ut, ifølge Venstre.

SV mener Venstre farer med tøv. 

- Nå vil jeg anbefale Iselin Nybø i Venstre og hennes parti å begynne å engasjere seg i disse barnas virkelighet og ikke bare holde på gnålet om SV.  Hun vet godt at det sendes ut mange flere nå enn før. Tallene er klare. Hun vet at avtalen de har inngått med regjeringen, møter massiv kritikk fordi den innebærer en reell innstramming i forhold til dagens praksis. Høringssvarene, inklusive UDIs, er klinkende klare på dette. Det holder ikke lenger å skylde på SV, sier Andersen til Dagbladet.

- Venstre har ansvaret nå, og de stemte mot å stille sakene i bero i vår. De har ikke løftet en finger, selv om de ser at regjeringen de støtter nå kaster ut hundrevis av disse barna. Nå må KrF og Venstre sette foten ned, stoppe utsendelsene og reforhandle forslaget de har med regjeringa. Det kan hjelpe de barna de lovet å hjelpe. Det de har gjort hittil er lite og ingenting, fortsetter hun.
 
- Haster med regelendring Som Dagbladet har omtalt i flere artiklerm, har regjeringens forslag til en varige asylbarn-løsning møtt massiv motstand. Både Redd Barna og Unicef Norge frykter at forskriftsendringen justisministeren sendte på høring i sommer, vil svekke barns rettigheter - nøyaktig det motsatte av hva forslaget er ment å oppnå.

Barneombudet mener regjeringen gambler med barns rettssikkerhet.

Norske utlendingsmyndigheter er heller ikke overbevist. Utlendingsnemnda mener forslaget er uklart på flere punkter, mens Utlendingsdirektoratet (UDI) slår fast i sin høringsuttalelse: Forslaget styrker ikke hensynet til barns beste.

Høringsrunden ble avsluttet 6. september.

Forslaget bunner i regjeringens samarbeidsavtale med KrF og Venstre, samt den særskilte asylavtalen de borgerlige partiene ble enige om etter harde forhandlinger i vinter.

Les også: Barneombudet: - Gambler med barns rettssikkerhet

Les også: Regjeringen skulle styrke asylbarnas rettigheter, får slakt fra Redd Barna, Barneombudet og Unicef Norge

Regjeringen får særlig kritikk for å gjøre vurderingen av barnets sak avhengig av hvordan foreldrene har handlet overfor utlendingsmyndighetene. Unicef Norge slår fast at dette er i strid med barns rett til å bli behandlet som selvstendige rettssubjekt etter FNs barnekonvensjon.

Det problematiske vilkåret er imidlertid også nedfelt i samarbeidsavtalen og i den særskilte asylavtalen mellom Venstre, KrF og regjeringspartiene. Her heter det:

«Barns tilknytning til Norge gjennom flere års botid i Norge skal klargjøres gjennom en regelendring som gjør at utlendingsmyndighetene i større grad vektlegger hensynet til hva som er barnefaglig forsvarlig. Forutsetningen er at foreldrene som hovedregel har medvirket til å avklare sin identitet og bidratt til å muliggjøre retur, men at retur ikke har vært mulig.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling