SV-Kristin: - Vi må parkere Hagen

Kristin Halvorsen gir forfatter Ingvar Ambjørnsen rett i at venstresida har glimret med sitt fravær i debatten om den tiltakende Oslo-volden. Hun sier Carl I . Hagen har fått regjere for alene i denne diskusjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GLEM HAGEN: SV-leder Kristin Halvorsen vil nå ta fatt i voldsproblematikken på egne premisser.

- Feilen er at vi har gjort en «arbeidsdeling» der Carl I. Hagen har fått være alene om å rope på mer politi, mens venstresida har skreket om forebyggende tiltak, sier SV-lederen.

Nå har hun bestemt seg for å glemme hele Hagen og hans parti.

- Venstresida har smilt vennlig og gått i en bue rundt problemene med innvandrer- ungdommer, gjenger og vold, sier SV-lederen.

Ekkelt

Halvorsen innrømmer at det har vært vanskelig å delta i debatter med Fremskrittspartifolk, rett og slett fordi hun har vært redd for å ha kommet med utsagn som Frp seinere kunne bruke i sin propaganda mot innvandrerne.

- Mange av oss har holdt oss unna. Det er ekkelt å delta i en slik debatt, sier Halvorsen.

Hun forstår Ambjørnsens kritikk om unnfallenhet i gårsdagens Dagbladet.
- Spørsmål om ungdom, innvandrere, vold og hva vi gjør er alt for viktige til at de ikke skal snakkes om.

Ifølge SV-lederen har Hagen i alt for lang tid sanket politiske stemmer på skremselspropagandaen om gjengvold, innvandrere og økt kriminalitet. De aller fleste innvandrerne er lovlydige borgere.

Vanskelig oppvekst

- Vi må parkere Hagen. Hvis han får det som han vil, blir det vanskelig å vokse opp i Oslo. Frp kutter overalt i tiltak for barn og unge, og bare flere politifolk løser ingenting, sier Kristin Halvorsen.

Også SV er for mer politi i gatene. Når det er så få politi på vakt, betyr det at de bare kan ta «bøllerollen» og ordne opp der og da. Har politiet også ressurser til å drive med forebyggende tiltak, kan de ta fatt i problemene før de utvikler seg, mener Halvorsen.

- Tiltak for barn og unge er usynlig i politikken. Med de stramme kommunebudsjettene vi får nå, blir det skåret ned på en rekke fornuftige tilbud. Hadde dette skjedd med andre grupper, ville det blitt et ramaskrik, sier Halvorsen be-stemt.
SV-lederen, som den siste tida har besøkt 15 fylker og sett på tilbud til barn og unge, mener at kriminalitetsforebyggende arbeid ikke bare handler om å kjøpe seg fri med mer midler.

Virkemidler

- Dyrt og dårlig virker ikke. Men det vi vet virker, er raske reaksjoner. De som starter på en kriminell løpebane, må tas fatt i med en gang. Jeg er ikke så opptatt av lange fengselsstraffer, bare at førstegangsforbrytere får oppfølging slik at de kommer seg unna, sier Halvorsen.

Hun peker på disse problem-områdene: