SV-Kristin fnyser av tanken på retrett

Ingen norsk partileder har lengre fartstid enn henne, men 50-årsjubilanten Kristin Halvorsen fnyser av tanken på å tre tilbake som SV-leder.

FNYSER: Ingen norsk partileder har lengre fartstid enn henne, men 50-årsjubilanten Kristin Halvorsen fnyser av tanken på å tre tilbake som SV-leder. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
FNYSER: Ingen norsk partileder har lengre fartstid enn henne, men 50-årsjubilanten Kristin Halvorsen fnyser av tanken på å tre tilbake som SV-leder. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Ingen norsk partileder har lengre fartstid enn henne, men 50-årsjubilanten Kristin Halvorsen fnyser av tanken på å tre tilbake som SV-leder.

- Motivasjonen er helt på topp og jeg fortsatt «fit for fight», sier SV-lederen til NTB.

Torsdag fyller hun 50 år. Det er 13 år siden hun tok over som partileder og 25 år siden hun møtte på Stortinget for første gang som vararepresentant etter å ha vunnet nominasjonskampen mot partiveteran Finn Gustavsen.

De fleste venter at Halvorsen snart vil overlate partilederjobben til yngre krefter, og mange vender blikket mot trekløveret Bård Vegar Solhjell, Audun Lysbakken og Inga Marte Thorkildsen. Selv avviser Kristin Halvorsen ethvert spørsmål om hvor lenge hun blir sittende som SV-sjef.

- 50 nye år. Det er mitt slagord.

Sutrer ikke Med god margin er hun den av de nåværende partilederne som har sittet lengst. Ingen har vært SV-leder i flere år enn henne heller.

- Jeg har verdens mest spennende jobb, og kunne ikke tenke meg noe annet liv, sier Halvorsen

Hun vil ikke høre snakk om hvilke forsakelser et langt liv i politikken har avstedkommet.

FIT FOR FIGHT: - Motivasjonen er helt på topp og jeg fortsatt «fit for fight», sier SV-leder Kristin Halvorsen til NTB. Foto: JON TERJE HELLGREN HANSEN
FIT FOR FIGHT: - Motivasjonen er helt på topp og jeg fortsatt «fit for fight», sier SV-leder Kristin Halvorsen til NTB. Foto: JON TERJE HELLGREN HANSEN Vis mer

- Du får ikke meg til å sutre ett sekund. Mitt slagord for livet er å stemple ut ikke pent brukt, men godt brukt.

Halvorsen sier lite har forandret seg i norsk politikk siden hun først tok sete på Løvebakken, men hun mistenker at det er blitt vanskeligere for velgerne å orientere seg om politikkens innhold.

- Jeg merker veldig godt at det er mye større tidspress blant journalister enn det var før. Ofte snakker jeg med journalister som ikke kjenner godt nok til saken de skriver om, og det er sjelden jeg møter en som har lest hovedtrekkene i en stortingsmelding. Det kan ha med økt produksjonspress å gjøre. Medievirkeligheten er blitt mer markedsorientert, sier hun.

Stilskifte Om norsk politikk ikke har forandret seg mye, vil mange mene at SV har gjennomgått noe av et stilskifte etter at partiet kom i regjering.

- Vi måtte lære oss en egen kultur for å forankre og involvere mennesker i de beslutninger som skal tas. Stortingsgruppas påvirkning må skje i forkant, og ikke i etterkant. Nå har vi funnet vår form å være regjeringsparti på, sier Halvorsen.

Det vakte oppsikt da hun i vår uttalte at det rødgrønne regjeringssamarbeidet manglet sprut. Men at regjeringen er mett av dager vil hun slett ikke gå med på.

- Vi er absolutt ikke ferdige med jobben. De borgerlige partiene kan ødelegge mye av det vi har bygget opp, og det er ingen grunn til at de skal vinne valget, sier hun.

PARTILEDER I 13 ÅR: Torsdag fyller hun 50 år. Det er 13 år siden hun tok over som partileder og 25 år siden hun møtte på Stortinget for første gang som vararepresentant etter å ha vunnet nominasjonskampen mot partiveteran Finn Gustavsen. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
PARTILEDER I 13 ÅR: Torsdag fyller hun 50 år. Det er 13 år siden hun tok over som partileder og 25 år siden hun møtte på Stortinget for første gang som vararepresentant etter å ha vunnet nominasjonskampen mot partiveteran Finn Gustavsen. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer

Norge ut av Irak og Operation Enduring Freedom, mer penger til bistand, full barnehagedekning og endret formuesbeskatning er blant sakene Kristin Halvorsen mener SV har fått gjennomslag for.

- Men vi har ikke lykkes med egen oppslutning. Vi må vise velgerne at de tjener på at vi har større styrke. Til det trenger vi tydelige prosjekter med et klart SV-stempel, sier hun og trekker i særdeleshet fram satsing på skole, utdanning og forskning.

Søndagsskole Da utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) nylig fylte 50 ble det mye snakk om gudstro og religiøsitet. Det samme behovet for å dele sine innerste tanker har ikke Kristin Halvorsen.

- Jeg har ikke behov for å delta i den offentlige debatten om tro og tvil. Jeg er medlem av statskirken og var et trofast søndagsskolebarn som liten. Drahjelpen jeg trenger, får jeg fra oven - når jeg trenger den, smiler hun.

Mange vet at SV-lederen er gift med NRKs Charlo Halvorsen, men langt færre vet at hun er mor til to barn. Familien har hun skjermet så godt hun kan.

- Jeg har vært opptatt av at ungene skulle få være seg selv. At de ikke skulle måtte forsvare alt jeg sier og mener i alle sammenhenger, sier hun.

På spørsmål om hva hun hadde vært dersom rikspolitikken ikke hadde lagt beslag på hennes karriere, svarer hun slik:

VIL IKKE HA NOE ANNET LIV: - Jeg har verdens mest spennende jobb, og kunne ikke tenke meg noe annet liv, sier Kristin Halvorsen. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
VIL IKKE HA NOE ANNET LIV: - Jeg har verdens mest spennende jobb, og kunne ikke tenke meg noe annet liv, sier Kristin Halvorsen. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET Vis mer

- Jeg tror jeg hadde trivdes veldig godt som ungdomsskolelærer, men jeg drømte også om å bli arkitekt. Og gartner, men det var før jeg drepte alle potteplantene mine. (NTB)

SVS NESTE LEDER?: De fleste venter at Halvorsen snart vil overlate partilederjobben til yngre krefter, og mange vender blikket mot trekløveret Bård Vegar Solhjell, Audun Lysbakken (bilde) og Inga Marte Thorkildsen. Selv avviser Kristin Halvorsen ethvert spørsmål om hvor lenge hun blir sittende som SV-sjef.
Foto: LARS MYHREN HOLAND/DAGBLADET
SVS NESTE LEDER?: De fleste venter at Halvorsen snart vil overlate partilederjobben til yngre krefter, og mange vender blikket mot trekløveret Bård Vegar Solhjell, Audun Lysbakken (bilde) og Inga Marte Thorkildsen. Selv avviser Kristin Halvorsen ethvert spørsmål om hvor lenge hun blir sittende som SV-sjef. Foto: LARS MYHREN HOLAND/DAGBLADET Vis mer