SV-Kristin frir til Enoksen

SV-leder Kristin Halvorsen satser sammen med Sp-leder Odd Roger Enoksen på å få flertall mot storstilt salg av den norske oljeformuen på sokkelen, SDØE.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVs samarbeid med Sp i denne saken stemmer på en prikk med det politiske landskapet SV trenger for neste fireårsperiode, der partiet vil «arrangere et prøve-OL» i politisk samarbeid med Sp og Ap.

Samtidig er Odd Roger Enoksens nyorientering dramatisk for sentrumsalternativets framtid.

Venstre-leder Lars Sponheim har overfor Dagbladet slått fast at sentrumsalternativets troverdighet fram mot valget er avhengig av at de tre sentrumspartiene opptrer samlet i alle viktige saker. Sponheim karakteriserer Statoil/SDØE-saken som den overlegent viktigste i denne sesjonen.

Ikke sjekking

I denne saken har altså Sp's og SVs representanter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget funnet sammen. Nå er saken løftet opp på høyeste politiske nivå. Dette kaster nytt lys over Halvorsens uttalelse til landsmøtet torsdag:

- Når jeg inviterer Odd Roger opp på rommet mitt en sein kveld, er det ikke for å sjekke ham opp, men for å snakke politikk, sa hun, og ble møtt med heftige latterutbrudd.

Nå vet vi hva de to skal snakke om når Odd Roger dukker opp en sein kveld.

Sentrum sprekker

SVs nestleder Øystein Djupedal ønsker også å få Ap med på å redusere utsalget av SDØE-andeler. Ap's stortingsgruppe er splittet.

- Det politiske flertallet på Stortinget legger opp til et hastesalg av våre ufattelige ressurser på sokkelen. Nå gjelder det å få overtalt Ap til å gå for et flertallsforslag som begrenser skadene mest mulig, sier Djupedal, og sier rett ut det Sponheim bare antyder:

- Denne saken er en av flere som demonstrerer at sentrumsalternativet er i ferd med å sprekke. Vi ser det i sak etter sak på Stortinget, sier Djupedal.