ALLEREDE NESTE ÅR? Kristin Halvorsens egne folk forbereder seg på at partilederen gjennom 13 år kan finne på å trekke seg allerede til neste år. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ALLEREDE NESTE ÅR? Kristin Halvorsens egne folk forbereder seg på at partilederen gjennom 13 år kan finne på å trekke seg allerede til neste år. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

SV-Kristin kan gå av neste år

Sentrale kilder i SV forbereder seg på et mulig maktskifte allerede våren 2011.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):Flere sentrale kilder i SV Dagbladet har snakket med, mener det er sannsynlig at Kristin Halvorsen vil gå av allerede neste år.

Allerede neste årDa har SV sitt neste landsmøte og to år unna et stortingsvalg. De samme kildene ser ikke for seg at SV-lederen vil vente med å gå av til SV-landsmøte i 2013, som bare er et knapt halvår før stortingsvalget.

- Hun har vært partilederen i tretten år, det har gått veldig lang tid. Dessuten har hun lykkes med sitt politiske prosjekt å få SV i regjering, sier en sentral kilde til Dagbladet.

Flere kilder anser nettopp neste år som et godt tidspunkt for et maktskifte i partiet. Den nye lederen vil dermed få god tid til å profilere seg og forberede seg til en helt avgjørende valgkamp for SV i 2013.

Sliter på målingeneSV har tøffe tider på meningsmålingene. Siden valgnederlaget på 6,2 prosent har SV ligget bomfast rundt 6 tallet. Bare med unntak av desember, hvor SV fikk 6,9 prosent i gjennomsnitt på målingene den måneden, er SV i januar, februar og mars tilbake på 6,3 prosent.

En ny nedtur for SV ved neste stortingsvalg kan ødelegge for Halvorsen og Jens Stoltenbergs rødgrønne regjeringsprosjekt.

Frist til høstenNår Kristin Halvorsen går av, vet ennå ingen. For SV-lederen skal ikke ha bestemt seg, ifølge flere sentrale kilder.

Men allerede til høsten må Kristin Halvorsen bestemme seg om hun skal fortsette som leder. Partiet vil da sette ned en forberedende valgkomite. De må vite i god tid før landsmøtet i mars 2011 vite om de også skal se etter en ny partileder.

Dermed kan ikke SV-lederen vente lenger enn til høsten før hun tar en avgjørelse.

Kan vente til 2013Andre sentrale kilder Dagbladet har snakket med, mener det er mindre sannsynlig at det blir et maktskifte i partiet allerede neste år. Blant disse er vurderingen at Halvorsen står perioden ut og venter til etter valget i 2013 med å overlate partiet hun har ledet i tretten år til noen andre.

- Jeg vil anta at å overta et regjeringsparti to år før stortingsvalget, ikke er så attraktivt. Det beste er nok rett etter et stortingsvalg, sier en av dem til Dagbladet.

Vanskelige LofotenEn annen kilde peker på at Halvorsen fortsatt ikke har fullført sitt prosjekt som kunnskapsminister og at det gjenstår mange tøffe runder i den rødgrønne regjeringen. Oljeboring utenfor havområdene i Lofoten og Vesterålen er en stor og vanskelig sak for SV.

På valgnatta i 2013 vil Halvorsen få svar på om hun har lykkes med jobben som kunnskapsminister etter at hun takket for seg i Finansdepartementet. Dessuten får hun fasiten fra velgerne; om hun har greid å gjenreise partiet etter valgnederlaget i fjor. Det samme stortingsvalget kan også velte den rødgrønne regjeringen, og samtidig avslutte Kristin Halvorsens store politiske prosjekt.

- Men så lenge hun er motivert, er det helt klart en fordel at hun fortsetter. Hun er det beste vi har, sier en tredje kilde.

Til Dagbladet har SV-lederen følgende kommentar:

- Det spørsmålet tar jeg stilling til når neste valgkomite henvender seg, sier Kristin Halvorsen.