Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV-Kristin på kanten av stupet

Et flertall av SVs velgere vil stemme Ap neste gang, viser fersk meningsmåling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det går utfor og nedover for Kristin Halvorsen og SV. Dagbladets ferske Synovate-måling er en av flere målinger den siste tida som viser et dramatisk fall for det minst erfarne regjeringspartiet.

Etter gårsdagens SV-krangel i Oslo SV om den norske militære deltakelsen i Afghanistan, setter SV-lederen hardt mot hardt. For Halvorsen har følgende tindrende klare melding ut til samtlige i partiet:

- For det første må vi sette velgerne i sentrum. Vi framstår jo som et parti som er mest opptatt av oss selv. Der bommer vi, sier Halvorsen til Dagbladet.

- For selvopptatte

Dagbladets siste partimåling utført av Synovate gir SV den dårligste oppslutningen SV har hatt på noen Synovate-måling siden valget i 2005.

SV får bare 7,9 prosent oppslutning på februarmålingen. Det er 2,2 prosentpoeng mindre enn i januar, da hadde SV 10,1 prosent oppslutning.

Partilederen selv mener forklaringen på det dramatiske fallet skyldes at SV er altfor selvopptatte.

- Jeg tror våre velgere er veldig lite interessert i at vi roter rundt vår egen navle. Vi får til mye i regjeringen og vi skal få til mer, men jeg tror velgerne ser et annet SV. Jeg tror velgerne ser et selvopptatt SV. Det må vi slutte med å være, sier Halvorsen til Dagbladet.

image: SV-Kristin på kanten av stupet

Lekker til Ap

SV lekker velgere som en sil til storebror i regjeringen, Ap. Over halvparten av SVs tidligere velgere sier de helle vil stemme på Ap ved neste valg. Det gir Jens Stoltenberg og Ap en oppslutning på litt over det magiske trettitallet på 31,4 prosent. Det er 3,4 prosentpoeng mer enn i januar.

- SV tok mange velgere fra Ap i 2001 og måtte gi mange velgere tilbake i 2005. Ap og SV er naboer i det politiske landskapet, sier professor i statsvitenskap, Hanne Marthe Narud til Dagbladet.

Dramatisk for SV

Flere eksperter Dagbladet har snakket med er enig i SV-lederens egne analyser om at partiet har blitt altfor selvopptatt.

- Ja, fra mitt ståsted er hovedpoenget at SV framstår som uklart og mister eierskap til saker som er viktig for potensielle SV-velgere sier Håkon Kavli i Synovate.

- Det er et godt poeng Kristin Halvorsen har der. Det har vært mye snakk internt om forholdene i SV. Mye intern krangling er ikke tillitvekkende hos velgerne. Det har vi sett også internt i Frp. Da det var mye bråk der, gikk det utover meningsmålingene, sier Hanne Marthe Narud.

- Hva gjør SV galt?

image: SV-Kristin på kanten av stupet

- De gjør ikke noe galt, i og for seg, men de spiller etter reglene som et regjeringsparti. Da må man kompromisse. Det kan tyde på at de har ganske utålmodige velgere. De burde nok vært mer tydelig på hva de får gjennomslag for, sier Narud.

- SV er usexy

Også valgforsker Bernt Aardal er enig med Halvorsen i at partiet er blitt for navlebeskuende.

- Det er klart at som partileder opplever hun en spenning innad som problematisk. Jeg tror hun har et poeng. Noe av det viktigste effekten med dårlige målinger mellom valgår er den virkningen de har på partiet intern. Det kan gi inntrykk av at partiet ikke er særlig attraktivt for velgerne.

- Sier du at SV ikke er sexy?

- Ja, det blir en slags psykologisk effekt. Det gir et bilde ut av at det ikke er så mye å satse på, sier Aardal.

Kristin Halvorsen mener hun har planen klar for å få SV opp av grøfta.

- Det absolutt viktigste for oss er at vi selv viser fram hva vi får til i regjeringen og at vi ikke framstår som et krangleparti. Afghanistan-debatten er enormt viktig for oss. Det er viktig og riktig debatt også fordi det er en utfordring å få mobilisert folk til å være med på å endre Natos strategi, sier hun.

REKORDÅRLIG: 
Dårligere oppslutning enn dagens meningsmåling har ikke SV hatt på Dagbladets målinger siden valget i 2005. Foto: FRANK KARLSEN/DAGBLADET
REKORDÅRLIG: Dårligere oppslutning enn dagens meningsmåling har ikke SV hatt på Dagbladets målinger siden valget i 2005. Foto: FRANK KARLSEN/DAGBLADET Vis mer

Kristin Halvorsen (SV),

image: SV-Kristin på kanten av stupet
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media