PÅ VEIEN: På veien med SVs plan B og bussen med navnet Valgthrilleren, trillet kunnskapsministeren innom Glemmen videregående skole i Fredrikstad i går. Med seg i skolesekken har hun nye millioner til å få flere elever til å fullføre videregående skole. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
PÅ VEIEN: På veien med SVs plan B og bussen med navnet Valgthrilleren, trillet kunnskapsministeren innom Glemmen videregående skole i Fredrikstad i går. Med seg i skolesekken har hun nye millioner til å få flere elever til å fullføre videregående skole. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

SV-Kristin skal bruke mer penger på skoletaperne

Legger 20 millioner på bordet for å få elevene gjennom videregående skole.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) FREDRIKSTAD: Glemmen videregående har fått til det Kristin Halvorsen gjerne vil at flere skoler skal få til: Å gjøre fagene på skolen mer relevant og mer praktisk med tanke på den jobben elevene med yrkesfag skal ut i.

- Det er en veldig god skole som har passet på å holde trykket oppe og å skape lærelyst, sier Halvorsen til Dagbladet.

Mer til skoletaperne
Fortsatt er det altfor mange elever som ikke fullføre videregående skole. Derfor får nå kunnskapsminister Kristin Halvorsen 20 millioner mer til kanskje det viktigste prosjektet hun har satt i gang for å forhindre at det blir flere skoletapere.

- Bare 70 prosent av elevene har gjennomført fem år etter at de gikk ut av ungdomsskolen. Det er for lavt. Dessuten har det mye å si for om de får en trygg plass i arbeidslivet etterpå, sier hun.
 
Overgangsprosjekt
Hovedsatsingen for kunnskapsministeren i budsjettet for neste år blir å legge enda mer penger til det såkalte Overgangsprosjektet.

- Vi starta med Overgangsprosjektet fordi elevene kom med for store hull i skriving, lesing og i regning, sier Halvorsen.

Det første kullet i prosjektet ble tatt ut i år. Allerede har 2300 elever i tiende klasse fått et spesielt oppfølgingsprosjekt hvor elevene inngår en kontrakt med skolen og lærerne. I tillegg har 650 lærere fått spesiell opptrening til å motivere og undervise bedre.

YRKESFAG: I går hilste Kristin Halvorsen skoleelvene på Glemmen videregående skole, en skole kunnskapsministeren mener gjør mye riktig for å gjøre yrkesfagene mer relevant for arbeidslivet som venter de håpefulle. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
YRKESFAG: I går hilste Kristin Halvorsen skoleelvene på Glemmen videregående skole, en skole kunnskapsministeren mener gjør mye riktig for å gjøre yrkesfagene mer relevant for arbeidslivet som venter de håpefulle. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Det er mange som lærer bedre om man kan gå via det praktiske til det teoretiske. De skal nå følges opp og inn i videregående skole. Nå skal vi altså doble dette antallet elever til 4600, sier hun.

6000 elever
Totalt anslår kunnskapsministeren at det er omtrent 6000 elever med spesielle utfordringer, såkalte skoletapere, i tiendeklasse.

- Med 4600 elever i dette prosjektet, når vi ut til to tredjedeler av denne målgruppa. I tillegg skal 1400 lærere kurses. Det er lærere som får spesialkompetanse på elever som har noen spesielle utfordringer. Men de skal også lære opp egne kolleger, sier Halvorsen.

Flere lærlinger
Men når elevene så kommer til videregående må utdanningen må yrkesrettes.

- Det betyr at matte, engelsk og andre fag må gjøres relevant for arbeidslivet. Og så må kommunene og private bedrifter se at de har en interesse av å opprette flere lærlingeplasser slik at det blir tilstrekkelig med rørleggere og andre viktige fagutdanna, sier Halvorsen.

I tillegg lanserer Halvorsen det hun kaller knutepunkt-skoler, som Glemmen videregående skole i Fredrikstad. Det er skoler som ifølge kunnskapsministeren skal være ressurser og gode forbilder for andre.