SV-Kristin tilbyr Bondevik ny jobb

SV-leder Kristin Halvorsen tilbyr gjerne Kjell Magne Bondevik og Hilde Frafjord Johnson nye jobber i en rødgrønn utenrikstjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Å drive utenrikspolitikk etter Jan Petersen er ikke akkurat det samme som å hoppe etter Bjørn Wirkola, proklamerte Kristin Halvorsen da hun presenterte SVs utenrikspolitikk på Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Og med på laget vil hun gjerne ha Kjell Magne Bondevik og Hilde Frafjord Johnson for å styrke Norges innsats for fred og forsoning.

Egeninteressen

Vi vil definere nordområdene som Norges strategiske hovedinteresse, uttalte Halvorsen, som ikke vil la striden om delelinjen i Barentshavet stå i veien for et bredest mulig samarbeid med Russland. Hun varslet også mer åpenhet om sikkerhetspolitiske spørsmål overfor Moskva.

I kampen mot internasjonal terror, sa SV-lederen at hun går inn for å opprette et nasjonalt sikkerhetsråd der politikere, forskere og folk fra forsvaret skal gi råd til regjeringen.

Høyre kritisk

Halvorsens «utenrikspolitiske redegjørelse» demper ikke kritikken i Høyre.

-  Det er sprik mellom Arbeiderpartiet og SV i utenrikspolitikken, og fortsatt helt uklart hva de vil stå for sammen. Tåka har ikke lettet etter Halvorsens tale, sier Erna Solberg.

Hun sier SVs nordområde-politikk er den samme som regjeringen har presentert for Stortinget, og avviser tanken om et nasjonalt sikkerhetsråd:

-  Vi trenger ikke et regjeringsoppnevnt, evigvarende seminar om utenrikspolitikken, sier Solberg.-  Hvorfor ble jeg henvist til deg da jeg ba om utenriksminister Jan Petersens kommentarer til SVs utenrikspolitikk?

-  Fordi det er jeg som er partileder og leder denne valgkampen.