SV-Kristin ut mot sine egne

- Regjeringskritikerne har ikke dekning i partiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Flere tillitsvalgte SVere mener Kristin Halvorsen ikke har ryggdekning i partiet. Nå må de tåle å høre fra partilederen at de står helt alene.

For i et intervju med Dagbladet går SV-leder Kristin Halvorsen ut i et frontalangrep mot regjeringsskeptikerne i egne rekker. I dag åpner SV-lederen landsmøtet på Clarion Hotel, Gardermoen utenfor Oslo.

Skadelig for SV

- Hvor skadelig er det at SV har folk i tillitsmannsapparatet som vil ha partiet ut av regjering på grunn av Mongstad-saken og regjeringens vedtak om å sende spesialsoldater til Afghanistan?

- Det er folk som ikke har dekning i partiet. De snakker på vegne av seg sjøl, sier Kristin Halvorsen til Dagbladet.

- Landsstyret har enstemmig vedtatt CO2-rensing av Mongstad. Når det gjelder Afghanistan vet våre folk at vi gjør som vi gjør på bakgrunn av Soria Moria-erklæringen, sier Halvorsen.

- Så dette er bare støy fra regjeringskritiske SVere?

- De tegner ikke bildet av det som er flertallet i SV, sier Halvorsen.

<strong><b>REFSER SINE EGNE:</strong></b> Kristin Halvorsen mener partiets mest regjeringskritiske røster kun snakker på vegne av seg selv. Foto: Sveinung Uddu Ystad
REFSER SINE EGNE: Kristin Halvorsen mener partiets mest regjeringskritiske røster kun snakker på vegne av seg selv. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer

Unison erkjennelse

Halvorsen legger ikke skjul på at det er problematisk at det finnes folk blant hennes egne tillitsvalgte som vil ha SV ut av regjering.

- Er det uproblematisk at tillitsvalgte vil ha SV ut av regjering?

- Nei, men jeg gleder meg til å vise pressen og opinionen SVs landsmøtet. Det er i partiet en unison erkjennelse av at vi oppnår mye SV-politikk i regjering.

Av de tillitsvalgte som har uttalt seg kritisk til SVs regjeringsdeltakelse og som nå ifølge Halvorsen selv «snakker på vegne av seg sjøl» finner en blant andre SU-leder Kirsti Bergstø, SV-rådgiver Dag Seierstad, Bergen SVs Oddny Miljeteig, Akershus SV-leder Per-Olav Lauvstad og landsstyremedlem Gro Merete Siri.

Flere tillitsvalgte

Også internasjonal leder i SV, Reza Rezaae, gikk kraftig ut etter Afghanistan-vedtaket i regjering. Han mente SV må ut av regjering og at Kristin Halvorsen måtte trekke seg som SV-leder.

Søndag kan han risikere å bli tvunget til å gå som internasjonal leder fordi han ikke lenger er innstilt til vervet av valgkomiteen.

- Det er helt klart at det vil være vanskelig for SV å sitte i en regjering som sender soldater til en krig som - i tillegg til at det er en krig - ikke vil gi de resultatene som den er ment å gi, sa SV-rådgiver Dag Seierstad til Klassekampen om Afghanistan-vedtaket i februar i år.

Også Ingrid Fiskaa har gått langt i å si at SV må vurdere å gå ut av regjering.

Nestleder-kandidaten demonstrerte mot regjeringens politikk bare dagen etter landstyret enstemmig gikk inn for vedtaket og kalte norske politikere som «bryr seg mer om misforstått NATO-lojalitet» enn om folket i Afghanistan.

- De burde aldri satt føttene i en nasjonalforsamling, sa Fiskaa.

Men det avviser Halvorsen at den ene nestlederkandidaten har gjort.

- Nei, det har hun ikke. Jeg kjenner Ingrid godt. Det er ingen i partiet som lengter seg tilbake til opposisjon, sier Halvorsen.

Tenke sjøl
I dag under åpningen av landsmøtet vil Kristin Halvorsen invitere sine egne til debatt om hvordan SVere kan bli flinkere til å framheve partiet i regjering.

- Det handler om å invitere folk til å tenke det sjøl. SV\'s velgere og våre medlemmer er kritiske, moderne og utålmodige mennesker. De kan ikke bli fortalt noe som helst. Men hvis de inviteres til å være med på et prosjekt, og vårt prosjekt er utrolig viktig, er det ingen grunn til at ikke vi kan vise til hva vi faktisk får til, og samtidig være kritiske, sier Halvorsen til Dagbladet.

KRITIKER: SV-rådgiver Dag Seierstad.
<B>KRITIKER:</B> Landsstyremedlem Gro Merete Siri.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer