BA GISKE OM NOTAT: Kristin Halvorsen ville diskutere alternativer til Telenors TV2-salg med statsminister Jens Stoltenberg, og ba derfor Trond Giske om et notat med orienting om saken og om mulige alternative løsninger. Her er hun og statssekretær Roger Sandum på plass på Operaen under NHOs årskonferanse. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BA GISKE OM NOTAT: Kristin Halvorsen ville diskutere alternativer til Telenors TV2-salg med statsminister Jens Stoltenberg, og ba derfor Trond Giske om et notat med orienting om saken og om mulige alternative løsninger. Her er hun og statssekretær Roger Sandum på plass på Operaen under NHOs årskonferanse. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

SV-Kristin ville ta TV2 helt til topps

Det var SV-leder Kristin Halvorsen som ba Trond Giske om et notat til regjerings underutvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Overfor Dagbladet bekrefter statssekretær Roger Sandum at det var Kristin Halvorsen som ba næringsminister Trond Giske utarbeide et notat om TV2-salget til regjeringenes mektige underutvalg.

Dermed ville også Halvorsen, som Giske, at regjeringens underutvalg skulle drøfte saken.

Stoltenberg har overfor Telenor og LO hele tida fastholdt at regjeringen ikke har noen mening om saken, at saken ikke skulle opp i regjeringen, og at det var opp til styrene i selskapene.

Ba om notat
I det såkalte underutvalget, hvor regjeringens tre partiledere møtes uformelt, ville SV-lederen ha på bordet alternative løsninger for å sikre TV2 på norske hender.

- Hun ba Trond om et notat til underutvalget etter at hun ble klar over det mulige salget. Hun ba om en orientering om selve saken og om det fantes alternativer. Målet for SV var å få til en norsk løsning. Men det var aldri noe tema å instruere styret, sier Sandum til Dagbladet.

Ville drøfte saken
Fredag offentliggjorde Giske to SMSer som ble sendt til Norvik i siste liten før Norvik gikk inn i styremøtet og gjennomførte TV2-salget lørdag 7.januar. Det var blant annet denne kontakten Norvik mener var eksempler på at statsråden har utøvd «utilbørlig press».

I SMSen sendt bare en halv time før styremøtet startet, kommer det fram at Giske ønsket «å drøfte saken i regjeringen». Fredag opplyste Giske at han allerede da var i gang med å forberede et slikt notat.

Hadde næringsministeren fått mer tid på seg, ser ikke SVs næringspolitiker Alf Holmelid bort fra at Giske kunne ha fått innspill fra de tre partilederne og dermed «hatt flere ideer i dialogen med Telenor».

- For travelt
Giske selv har vært tydelig på at han hadde flere statsråder i ryggen da det stormet som verst i forrige uke:

- Jeg har hatt sterk politisk støtte for mitt engasjement, både SV-leder Kristin Halvorsen, Sp-leder Liv Signe Navarsete, kulturminister Anniken Huitfeldt, sa han overfor Dagens Næringsliv onsdag.

Men tida ble for knapp for både SV-leder Kristin Halvorsen og næringsminister Trond Giske. For både hun og Giske håpet i det lengste på en annen, norsk løsning. Noe Halvorsen bekreftet, overfor VG i forrige uke:

- Jeg tror vi ville fått det til med litt mer tid, men de hadde det tydeligvis veldig travelt, sa Halvorsen.

Desperat kamp
Bare dager før jul ble Trond Giske informert av kulturminister Anniken Huitfeldt om at et salg av TV2-askjene til Egmont var i ferd med å skje. Etter dette ringte næringsministeren styreleder Harald Norvik for å bli orientert om prosessen.

Ifølge Norvik skal Giske har ringt ham hele fem ganger i løpet av romjula for å følge med på prosessen. Flere ganger skal Giske ha gjort klart at han var dundrende imot at TV2 ble solgt til utenlandske eiere alene.

I et desperat forsøk på å utsette et styrevedtak i Telenor, gikk Giske til det steg å sende de etterhvert omstridte SMSene til Harald Norvik i tolvte time.

- Ingen mening
Som en respons på SMSene tok Norvik påny kontakt med statsministeren og fikk av regjeringsråd Nina Frisak vite at det ikke var snakk om at regjeringen skulle behandle saken, og at Jens Stoltenbergs ord om at regjeringen ikke hadde noen mening i saken, fortsatt sto ved lag.

LA FRAM SMS-BEVIS: Trond Giske måtte fredag kveld forsvare seg etter nachspiel-påstandene. Styreleder i Telenor harald Norvik gikk til motangrep på Giske etter påstandene under en pressekonferanse. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
LA FRAM SMS-BEVIS: Trond Giske måtte fredag kveld forsvare seg etter nachspiel-påstandene. Styreleder i Telenor harald Norvik gikk til motangrep på Giske etter påstandene under en pressekonferanse. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer