Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV-leder i historisk motbakke

Sosialistisk Venstreparti når et historisk bunnivå på en ny meningsmåling. Et år før valget tar partileder Audun Lysbakken fortsatt katastrofetallene med knusende ro.

 HISTORISK LAVT:  Tallene fra alle valg SV har deltatt i viser at tidligere partiledere Berit Ås (1975-1976), Berge Furre (1976-1983), Theo Koritzinsky (1983-1987), Erik Solheim (1987-1997) og Kristin Halvorsen (1997-2012) alle har fått bedre valgresultater enn Audun Lysakken ville fått, hvis det var valg i dag. (Stortingsvalg er markert i rødt og kommunevalg i blått). Grafikk: Tina Jerstad
HISTORISK LAVT: Tallene fra alle valg SV har deltatt i viser at tidligere partiledere Berit Ås (1975-1976), Berge Furre (1976-1983), Theo Koritzinsky (1983-1987), Erik Solheim (1987-1997) og Kristin Halvorsen (1997-2012) alle har fått bedre valgresultater enn Audun Lysakken ville fått, hvis det var valg i dag. (Stortingsvalg er markert i rødt og kommunevalg i blått). Grafikk: Tina Jerstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På målingen Ipsos MMI har gjort for Dagbladet i september, får SV magre 3 prosents oppslutning. Dersom det hadde vært valg i dag, hadde det vært en historisk bunnotering. 

- Ingen dramatikk SV-leder Audun Lysbakken sier til Dagbladet at han er klar over at partiet ligger for dårlig ann et år før valget, men er likevel optimistisk.

- Det er ingen dramatikk i denne målingen. Dette har vært en langvarig trend i mange år, sier han.

Historien viser samtidig at SV var på topp under Kristin Halvorsens ledelse ved lokalvalget i 2003. Da hadde partiet en oppslutning på 13 prosent. Lysbakken mener likevel det ikke er ledelsen som er årsaken til den dårlige trenden.

SVÆR OPPGAVE: SV-Leder Audun Lysbakken har et stor jobb foran seg det kommende året, med å få partiet sitt opp og gå igjen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SVÆR OPPGAVE: SV-Leder Audun Lysbakken har et stor jobb foran seg det kommende året, med å få partiet sitt opp og gå igjen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg mener vi er den rette ledelsen til denne oppgaven. Men dette er resultater det vil ta tid å få til, sier han.

- SV trenger en populist Frank Rossavik ga i 2011 ut bok om SVs historie. Han mener mange innad i partiet fryktet at Lysbakken var et feilvalg sett utenfra. Både på grunn av måten han gikk av som statsråd, og fordi SV allerede da var klart på defensiven.

- Kanskje hadde man da trengt en populist som Heikki Holmås, sier Rossavik som mener SV spises opp av et dominerende Ap i regjeringen.

Han er også skeptisk til SV-ledelsens strategi om å breie ut og befeste seg på nye politikkfelt.

IRELEVANT: Tidligere SVer Olav Gunnar Ballo mener det SV holder på med minner mer om et seminar en relevant politikk. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
IRELEVANT: Tidligere SVer Olav Gunnar Ballo mener det SV holder på med minner mer om et seminar en relevant politikk. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

 - Jeg frykter at den strategien er feil. SV hadde stått seg på å spisse budskapet. I stedet har Lysbakken forsøkt å breie ut på helse og eldre, sier han.

- Kan takke seg selv Den tidligere SV-politikeren Olav Gunnar Ballo fra Alta meldte i fjor overgang til Arbeiderpartiet. Ballo mener SV bare har seg selv å takke for de elendige meningsmålingene.
 

- Når de kommer med utspill som at man vil legge ned tvungen lønnsnemd, er det ikke overraskende at det får en oppslutning på tre prosent. Det er bare tre prosent i Norge som ønsker det, sier han til Dagbladet.

At flere SV-politikere har meldt overgang til andre partier, noe han selv er et eksempel på, mener han viser at partiet er parkert på sidelinja.

- Det SV holder på med, oppfattes mer som et slags seminar enn relevant politikk, sier Ballo.

SPISES OPP: Frank Rossavik ga i 2011 ut boka «Fra Kings Bay til Kongens bord» om SVs historie. Han mener Arbeiderpartiet spiser opp et tamt SV.
Foto: Morten Holm / Scanpix
SPISES OPP: Frank Rossavik ga i 2011 ut boka «Fra Kings Bay til Kongens bord» om SVs historie. Han mener Arbeiderpartiet spiser opp et tamt SV. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

Han mener SV-ledelsen har vist en dårlig evne til å lære av lokale seire.

- Et eksempel er Finnmark. Her har SV hatt en oppslutning på 20 prosent. Men tydeligvis har ingen i SV-ledelsen spurt seg: Hva var årsaken til det? I stedet har man snudd ryggen til velgerne. Det straffer seg.

- Mistet kritikerrollen SVs første leder, Berit Ås mener SV er offer for en generell høyrevridning i samfunnet, og peker på at regjeringssamarbeidet med Ap har kostet partiet rollen som sosialdemokratiets kritiker fra venstre.

- De har dessuten mistet fredsbevegelsen og kvinnebevegelsen. Men jeg vil ikke kritisere SV for hardt. De fleste småpartiene merker høyrevridningen, sier Ås til Dagbladet.

OFFER: SVs første leder Berit Ås mener partiet nå er offer for en generell høyrevridning i samfunnet.  
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OFFER: SVs første leder Berit Ås mener partiet nå er offer for en generell høyrevridning i samfunnet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Hun tror kampen mot EU og EØS igjen kan bli en vinnersak for SV.

- Deler av Fagbevegelsen er på glid. Det trenger ikke å bety at SV fanger det opp, men det burde de, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media