HISTORISK LAVT:  Tallene fra alle valg SV har deltatt i viser at tidligere partiledere Berit Ås (1975-1976), Berge Furre (1976-1983), Theo Koritzinsky (1983-1987), Erik Solheim (1987-1997) og Kristin Halvorsen (1997-2012) alle har fått bedre valgresultater enn Audun Lysakken ville fått, hvis det var valg i dag. (Stortingsvalg er markert i rødt og kommunevalg i blått). Grafikk: Tina Jerstad
HISTORISK LAVT: Tallene fra alle valg SV har deltatt i viser at tidligere partiledere Berit Ås (1975-1976), Berge Furre (1976-1983), Theo Koritzinsky (1983-1987), Erik Solheim (1987-1997) og Kristin Halvorsen (1997-2012) alle har fått bedre valgresultater enn Audun Lysakken ville fått, hvis det var valg i dag. (Stortingsvalg er markert i rødt og kommunevalg i blått). Grafikk: Tina JerstadVis mer

SV-leder i historisk motbakke

Sosialistisk Venstreparti når et historisk bunnivå på en ny meningsmåling. Et år før valget tar partileder Audun Lysbakken fortsatt katastrofetallene med knusende ro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På målingen Ipsos MMI har gjort for Dagbladet i september, får SV magre 3 prosents oppslutning. Dersom det hadde vært valg i dag, hadde det vært en historisk bunnotering. 

- Ingen dramatikk SV-leder Audun Lysbakken sier til Dagbladet at han er klar over at partiet ligger for dårlig ann et år før valget, men er likevel optimistisk.

- Det er ingen dramatikk i denne målingen. Dette har vært en langvarig trend i mange år, sier han.

Historien viser samtidig at SV var på topp under Kristin Halvorsens ledelse ved lokalvalget i 2003. Da hadde partiet en oppslutning på 13 prosent. Lysbakken mener likevel det ikke er ledelsen som er årsaken til den dårlige trenden.

SVÆR OPPGAVE: SV-Leder Audun Lysbakken har et stor jobb foran seg det kommende året, med å få partiet sitt opp og gå igjen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SVÆR OPPGAVE: SV-Leder Audun Lysbakken har et stor jobb foran seg det kommende året, med å få partiet sitt opp og gå igjen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg mener vi er den rette ledelsen til denne oppgaven. Men dette er resultater det vil ta tid å få til, sier han.

- SV trenger en populist Frank Rossavik ga i 2011 ut bok om SVs historie. Han mener mange innad i partiet fryktet at Lysbakken var et feilvalg sett utenfra. Både på grunn av måten han gikk av som statsråd, og fordi SV allerede da var klart på defensiven.

- Kanskje hadde man da trengt en populist som Heikki Holmås, sier Rossavik som mener SV spises opp av et dominerende Ap i regjeringen.

Han er også skeptisk til SV-ledelsens strategi om å breie ut og befeste seg på nye politikkfelt.

IRELEVANT: Tidligere SVer Olav Gunnar Ballo mener det SV holder på med minner mer om et seminar en relevant politikk. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
IRELEVANT: Tidligere SVer Olav Gunnar Ballo mener det SV holder på med minner mer om et seminar en relevant politikk. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

 - Jeg frykter at den strategien er feil. SV hadde stått seg på å spisse budskapet. I stedet har Lysbakken forsøkt å breie ut på helse og eldre, sier han.

- Kan takke seg selv Den tidligere SV-politikeren Olav Gunnar Ballo fra Alta meldte i fjor overgang til Arbeiderpartiet. Ballo mener SV bare har seg selv å takke for de elendige meningsmålingene.
 

- Når de kommer med utspill som at man vil legge ned tvungen lønnsnemd, er det ikke overraskende at det får en oppslutning på tre prosent. Det er bare tre prosent i Norge som ønsker det, sier han til Dagbladet.

At flere SV-politikere har meldt overgang til andre partier, noe han selv er et eksempel på, mener han viser at partiet er parkert på sidelinja.

- Det SV holder på med, oppfattes mer som et slags seminar enn relevant politikk, sier Ballo.

SPISES OPP: Frank Rossavik ga i 2011 ut boka «Fra Kings Bay til Kongens bord» om SVs historie. Han mener Arbeiderpartiet spiser opp et tamt SV.
Foto: Morten Holm / Scanpix
SPISES OPP: Frank Rossavik ga i 2011 ut boka «Fra Kings Bay til Kongens bord» om SVs historie. Han mener Arbeiderpartiet spiser opp et tamt SV. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

Han mener SV-ledelsen har vist en dårlig evne til å lære av lokale seire.

- Et eksempel er Finnmark. Her har SV hatt en oppslutning på 20 prosent. Men tydeligvis har ingen i SV-ledelsen spurt seg: Hva var årsaken til det? I stedet har man snudd ryggen til velgerne. Det straffer seg.

- Mistet kritikerrollen SVs første leder, Berit Ås mener SV er offer for en generell høyrevridning i samfunnet, og peker på at regjeringssamarbeidet med Ap har kostet partiet rollen som sosialdemokratiets kritiker fra venstre.

- De har dessuten mistet fredsbevegelsen og kvinnebevegelsen. Men jeg vil ikke kritisere SV for hardt. De fleste småpartiene merker høyrevridningen, sier Ås til Dagbladet.

OFFER: SVs første leder Berit Ås mener partiet nå er offer for en generell høyrevridning i samfunnet.  
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OFFER: SVs første leder Berit Ås mener partiet nå er offer for en generell høyrevridning i samfunnet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Hun tror kampen mot EU og EØS igjen kan bli en vinnersak for SV.

- Deler av Fagbevegelsen er på glid. Det trenger ikke å bety at SV fanger det opp, men det burde de, sier hun.