Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV-leder i motvind

Navn: Kristin Halvorsen Alder: 38 Yrke: politiker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om hun sier «aldri mer 9. april» gjenstår å se, men sikkert er det at Kristin Halvorsen møter tøffe dager under SVs landsmøte på Lillehammer. Denne gang handler det ikke bare om den rituelle, ideologiske kritikken fra partiets gammel-akademiske venstrefløy.

Sammen med sin stadig mer euro-orienterte og NATO-vennlige forgjenger Erik Solheim, som har satt seg som mål å bli SVs Kåre Willoch, har Kristin også ertet på seg partiets grunnfjell; humanistene. Første og andre generasjons partifolk med røtter tilbake til troen på folkesosialismen, NATO-motstanden, kampen mot atomvåpen og forsøket på å vinne tilslutning mellom maoister og leninister til den såkalte «tredje vei».

For denne delen av partiet har dannelsen av Sosialistisk Folkeparti i 1961 et rosenrødt skjær over seg, og kjærligheten til partiet knytter seg mer til 1.mai-frokoster, parolesnekring og lange valgvaker med gråten i halsen enn til taktisk-politiske utlegninger og internasjonal maktbalanse.

Direktør- og lærerdatteren fra Horten er en ærlig sjel, og den fortsatt unge yrkespolitikeren legger hodet på blokka på partiets landsmøte: Hun tar ansvaret for at stortingsgruppa gjorde et vedtak bortenfor landsstyrets syn på NATOs krigføring på Balkan. Kristin har også gjort som de sekteristene hun ikke kan fordra; tatt selvkritikk på at partiets organer ikke ble hørt i sakens anledning.

Kristins klare beskjed fører nok til at de nattlige fraksjonsmøtene under SV-samlingen kommer til å ligge lavt i spørsmålet om å kaste partiets leder. Gammelsosialistene så nok helst at hun byttet ut Erik Solheim som utenrikspolitisk talsmann. Men alle delegatene vet utmerket godt at partiet må se over alle blåner etter en leder som kan erstatte Halvorsens kombinasjon av demokratisk sinnelag, velgertekke og samarbeidsevner.

Kristin er gift med Charlo. Han hadde samme etternavn fra før og er kjent fra radio og TV som moromann og underholder. Sammen har de to barn, og begge foreldrene er like flinke til å beskytte familiens privatliv for offentlig kikking. Du finner dem heller aldri avbildet i kulørte publikasjoner med champagneglass i hånda på tilstelninger i underholdningslivet.

Kristin Halvorsen er ei grepa jente, synes mange. Dagboka er av samme oppfatning og ønsker henne derfor lykke til i de stormkastene hun befinner seg i på SVs landsmøte.