-KJELKER I VEIEN: Ola Borten Moe mener «miljøbevegelsen aktivt legger kjelker i veien for at vi skal lykkes med våre ambisiøse fornybare mål». Det har satt sinnene i kok i miljøbevegelsen, men også i SV. Foto: Ole Morten Melgård
-KJELKER I VEIEN: Ola Borten Moe mener «miljøbevegelsen aktivt legger kjelker i veien for at vi skal lykkes med våre ambisiøse fornybare mål». Det har satt sinnene i kok i miljøbevegelsen, men også i SV. Foto: Ole Morten MelgårdVis mer

SV lei av Ola Borten Moe

Snorre Valen anklager Moe for å trosse Sps miljøpolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SV's Snorre Valen er frustrert over den rødgrønne regjeringens olje- og energiminister, Ola Borten Moe.

Nå gjør SV's miljøpolitiske talsmann på Stortinget det klart at langt fra hele den rødgrønne regjeringen står bak olje- og energiministerens utspill mot miljøbevegelsen.

- Jeg kjenner ikke igjen miljøbevegelsen Ola Borten Moe beskriver! Norsk miljøbevegelse er større pådrivere for fornybar energi enn olje- og energidepartementet er, sier Valen til Dagbladet og legger til:

- Å ærklære «kamp» mot miljøbevegelsen får Borten Moe gjøre helt alene, det har han ikke det rødgrønne laget med seg på.

- Kjelker i veien
Det var uttalelsene til olje- og energiministeren under hans Nord-Norge turné som satte fart på sakene. Der gikk han knallhardt ut mot miljøbevegelsens motstand mot høytspentnett, vannkraftverk og vindmølleparker.

- Jeg opplever at miljøbevegelsen aktivt legger kjelker i veien for at vi skal lykkes med våre ambisiøse fornybare mål. Det går ikke i hop å både ha en ambisjon om mer fornybar energiproduksjon og samtidig nekte å ta konsekvensene av det, sa Moe til NTB.

Moe mener også det er et «paradoks» at det er et motsetningsforhold mellom det å være for olje og gass og å være for miljø.
 
- Det er altfor få som altfor lenge har fått lov til å definere vårt verdensbilde rundt disse spørsmålene. Vår samfunnsdebatt har veldig godt av nye måter å se dette på. Jeg vil møte deres verdensanskuelse med fakta, sa Moe, også det til NTB i går.

- En fersking
I morges gikk også Halvorsen ut på NRK og omtalte Moe som en fersking i gamet etter hans angrep på miljøbevegelsen. Også hun reagerer på at Moe som «en statsråd i en rødgrønn regjering ikke vil se på miljøbevegelsen som en viktig samarbeidspartner».

- Men han er fersk. Han får lov å prøve seg litt, men vi skal ha et godt forhold til miljøbevegelsen, sa Halvorsen til NRK.

På kollisjonskurs
Nå mener Snorre Valen at olje- og energiministeren ikke bare er på kollisjonskurs med regjeringspartner SV, men også Senterpartiets eget partiprogram.

Valen viser til programformuleringen om at «olje- og gassressursene skal utvinnes, men på en mest mulig klimavennlig måte. Vi ønsker reduksjon i utvinningstempoet». Se hele partiprogrammet her.

- Her spiller Senterpartiet på lag med miljøbevegelsen, men det gjør ikke partiets egen olje- og energiminister. Har han Senterpartiets velsignelse til å gjøre miljøbevegelsen, og ikke klimaverstingene til motstander i miljødebatten? spør Valen og legger til:

- Burde ikke heller Ola Borten Moe spilt på lag med miljøbevegelsen, fulgt opp sitt eget partivedtak og gjort noe med den alt for lave CO2-avgifta på norsk sokkel? Det er utslippene som bør være motstanderen, ikke de som kjemper for å få de ned.

- Moe lyver
Moe møtte i går kraftig motstand fra noen av miljøbevegelsens mest kjente fjes. Bellonas Frederic Hauge hadde lite til overs for ministerens utsagn, og gikk så langt som å advare mot å stemme på Sp.

- Det er ikke annet å vente fra Frps mann i regjeringen. Fra den mannen er jeg stolt av å få høre at jeg har en gal verdensanskuelse. Borten Moe lyver om Bellonas holdning. Vi er for de fornybare tiltakene han sier vi er mot. Jeg oppfordrer alle som er opptatt av miljø å la være å stemme Senterpartiet til han er fjernet som olje- og energiminister, sa han.

Før denne saken gikk i trykken, var det ikke mulig for Dagbladet å få en kommentar fra Ola Borten Moe.

LEI MOE: SVs miljøpolitiske talsmann, Snorre Valen, mener olje- og energiminister Ola Borten Moe er på kollisjonskurs med både eget parti og regjeringspartner SV. Foto: Scanpix
LEI MOE: SVs miljøpolitiske talsmann, Snorre Valen, mener olje- og energiminister Ola Borten Moe er på kollisjonskurs med både eget parti og regjeringspartner SV. Foto: Scanpix Vis mer