<strong>BARNEHAGEBESØK:</strong> Inga Marte Thorkildsen, Kristin Halvorsen og Audun Lysbakken lytter til Marcel Gils (5) innspill til SVs nye barnehagereform. SV mener de setter krona på verket med sin foreslåtte barnehagereform. Foto: Jacques Hvistendahl
BARNEHAGEBESØK: Inga Marte Thorkildsen, Kristin Halvorsen og Audun Lysbakken lytter til Marcel Gils (5) innspill til SVs nye barnehagereform. SV mener de setter krona på verket med sin foreslåtte barnehagereform. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

SV lover barnehagereform i milliardklassen

Partiet svelger en kontantstøtte-kamel og lanserer milliardreform på barnehagefeltet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SV baker ny politikk på en gammel oppskrift. På besøk i Bjølsenparken barnehage i Oslo fikk partitoppene servert vafler, kaffe og rød saft. Med seg hadde partileder Audun Lysbakken, kunnskapsminister Kristin Halvorsen, og barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen barnehageløfter verdt et sted mellom tre og fem milliarder kroner.

SV-reformen som ga full barnehagedekning får nå en oppfølger: Barnehagereformen 2.

- Kjernen i denne reformen er økt kvalitet, flere plasser og flere opptak. Vi tror at både Ap og SP kan ha sans for dette, sier Lysbakken.

- SV kan levere - Den største delen av jobben er gjort, men vi må få til dette for å komme helt i mål. Målene kan nås i løpet av den neste fireårsperioden, innenfor en kostnadsramme som er helt gjennomførbar. Vi trenger denne reformen for å sette kronen på verket, sier han.

Mye er gjort, men mye må også gjøres dersom SV skal oppfylle løftene. Fortsatt mangler det omlag 4000 førskolelærere. Å sikre to årlige opptak vil alene koste 1,4 milliarder.

- SV kan levere. Dette er forholdsvis få milliarder. De årlige kostnadene til barnehage ligger nå på 20 milliarder over det vi brukte i 2003. Det er fordi vi har prioritert dette politisk, fastslår Kristin Halvorsen.

- Du kunne stilt de samme spørsmålene om finansiering og gjennomføring i 2005 og i 2009. Se på hva vi har gjort siden det: Barnehageplass til 60 000 flere barn, vi har redusert prisene med 33 prosent, og vi har avskaffet kontantstøtten for toåringer. Er det én ting vi har vist at vi er i stand til, så er det å oppfylle barnehageløftene våre, følger Lysbakken opp.

Kontantstøttekamel På veien må SV svelge en kamel. Kontanstøtten fredes, enn så lenge.

- Vi kommer til å ha en pragmatisk tilnærming til kontantstøtten. Målet vårt er å utvide antallet opptak, og i mellomtida er det ålreit å kunne tilby et alternativ, sier Thorkildsen.

Kontantstøtteordningen for ettåringer i dag er annerledes enn det ordningen var før. Med dagens situasjon er det fornuftig å la den ligge, har SV kommet til.

Likevel: - Det er ikke sånn at vi nå tenker at kontantstøtte er helt greit, forsikrer Thorkildsen.

Stikk til Høyre SV-trioen mener Høyre utspill om løpende opptak kan tolkes som at de er villige til å kompromisse med kvaliteten i barnehagen.

- Hvis de skal innføre løpende opptak uten å bruke mer penger på barnehage, og det foreslår de aldri i sine alternative budsjetter, må det bety at de vil ha en masse ettåringer inn i barnehagen uten å bruke penger på å øke kvaliteten, advarer Lysbakken.

SVs nye barnehagereform

• Flere plasser: Fortsette opptrappingen av kapasiteten. Innføre to opptak i løpet av neste stortingsperiode, målet er løpende opptakk på sikt.

• Forsvare maksprisen:
Holdes på 2330 kroner. Sikre lavinntektsfamilier gratis barnehageplass eller reduserte priser.

• Etterutdanning: Legge fram en kompetansestrategi som gir en betydelig økning av mulighetene for etter- og videreutdanning for de ansatte i barnehagene.

• Kompetansekrav: Beholde dagens voksentetthet og trappe opp til at minst halvparten av de ansatte i barnehagene skal ha pedagogisk kompetanse. Innskrenke muligheten for dispensasjon fra kravene til pedagogisk utdanning.

• Kjernetid: Utvide ordningen med gratis kjernetid.

• Kontantstøtte: Beholde dagens kontantstøtteordning, inntil Norge har to barnehageopptak i året.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer