BARNEHAGEBESØK: Inga Marte Thorkildsen, Kristin Halvorsen og Audun Lysbakken lytter til Marcel Gils (5) innspill til SVs nye barnehagereform. SV mener de setter krona på verket med sin foreslåtte barnehagereform. Foto: Jacques Hvistendahl
BARNEHAGEBESØK: Inga Marte Thorkildsen, Kristin Halvorsen og Audun Lysbakken lytter til Marcel Gils (5) innspill til SVs nye barnehagereform. SV mener de setter krona på verket med sin foreslåtte barnehagereform. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

SV lover barnehagereform i milliardklassen

Partiet svelger en kontantstøtte-kamel og lanserer milliardreform på barnehagefeltet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV baker ny politikk på en gammel oppskrift. På besøk i Bjølsenparken barnehage i Oslo fikk partitoppene servert vafler, kaffe og rød saft. Med seg hadde partileder Audun Lysbakken, kunnskapsminister Kristin Halvorsen, og barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen barnehageløfter verdt et sted mellom tre og fem milliarder kroner.

SV-reformen som ga full barnehagedekning får nå en oppfølger: Barnehagereformen 2.

- Kjernen i denne reformen er økt kvalitet, flere plasser og flere opptak. Vi tror at både Ap og SP kan ha sans for dette, sier Lysbakken.

- SV kan levere - Den største delen av jobben er gjort, men vi må få til dette for å komme helt i mål. Målene kan nås i løpet av den neste fireårsperioden, innenfor en kostnadsramme som er helt gjennomførbar. Vi trenger denne reformen for å sette kronen på verket, sier han.

Mye er gjort, men mye må også gjøres dersom SV skal oppfylle løftene. Fortsatt mangler det omlag 4000 førskolelærere. Å sikre to årlige opptak vil alene koste 1,4 milliarder.

- SV kan levere. Dette er forholdsvis få milliarder. De årlige kostnadene til barnehage ligger nå på 20 milliarder over det vi brukte i 2003. Det er fordi vi har prioritert dette politisk, fastslår Kristin Halvorsen.

- Du kunne stilt de samme spørsmålene om finansiering og gjennomføring i 2005 og i 2009. Se på hva vi har gjort siden det: Barnehageplass til 60 000 flere barn, vi har redusert prisene med 33 prosent, og vi har avskaffet kontantstøtten for toåringer. Er det én ting vi har vist at vi er i stand til, så er det å oppfylle barnehageløftene våre, følger Lysbakken opp.

Kontantstøttekamel På veien må SV svelge en kamel. Kontanstøtten fredes, enn så lenge.

- Vi kommer til å ha en pragmatisk tilnærming til kontantstøtten. Målet vårt er å utvide antallet opptak, og i mellomtida er det ålreit å kunne tilby et alternativ, sier Thorkildsen.

Kontantstøtteordningen for ettåringer i dag er annerledes enn det ordningen var før. Med dagens situasjon er det fornuftig å la den ligge, har SV kommet til.

Likevel: - Det er ikke sånn at vi nå tenker at kontantstøtte er helt greit, forsikrer Thorkildsen.

Stikk til Høyre SV-trioen mener Høyre utspill om løpende opptak kan tolkes som at de er villige til å kompromisse med kvaliteten i barnehagen.

- Hvis de skal innføre løpende opptak uten å bruke mer penger på barnehage, og det foreslår de aldri i sine alternative budsjetter, må det bety at de vil ha en masse ettåringer inn i barnehagen uten å bruke penger på å øke kvaliteten, advarer Lysbakken.