SV lover økt skatt

- Men folk flest skal ikke rammes, sier Audun Lysbakken.

TÅLER DET: SV-leder Audun Lysbakken mener at finansnæringen tåler å bli ilagt finansskatt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TÅLER DET: SV-leder Audun Lysbakken mener at finansnæringen tåler å bli ilagt finansskatt. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SV vil innføre finansskatt som skal dra inn ni milliarder ekstra til statskassa de neste fire årene.

- Hensikten er å sikre mer og bedre velferd, sier partileder Audun Lysbakken, som karakteriserer forslaget som et politisk kinderegg.

På høy tid Karen Helene Ulltveit-Moe, professor i samfunnsøkonomi ved UiO, ønsker finansskattdebatten velkommen.

- Vi sa akkurat dette i Finanskriseutvalget, men fikk liten respons da vi la det fram i 2011.

- Uavhengig av SVs forslag vil jeg si at det er på høy tid med en skikkelig diskusjon om hvorfor finansnæringen skal være unntatt fra merverdiavgift, sier Ulltveit-Moe.

- Regn selv! Audun Lysbakken forteller til Dagbladet at både Ap og Sp har signalisert en positiv innstilling til finansskatt. Nå ber han velgerne følge med på de borgerlige partienes lovnader i valgkampen.

- Høyre lover 25 milliarder i skattekutt, Frp lover 100 milliarder i skattekutt, mens SV her lover opp mot ni milliarder mer til barn og eldre.

Folk kan selv regne på hvem som vil være i stand til å følge opp valgløftene sine, mener Lysbakken.

Bank til barn SV lanserer et nytt skattegrep som partiet kaller «fra banker til barn & besteforeldre».

- Fordi vi vil bruke disse ekstra milliardene til blant annet å sikre nok lærere i skolen og to barnehageopptak i året.

En stadig eldre befolkning gjør det også nødvendig med større økonomisk handlingsrom. Utover finansskatten skal det samlede skatte- og avgiftsnivået ikke økes i den kommende stortingsperioden, ifølge SV-lederen.

Utbyttefest SVs begrunnelse for å innføre finansskatt er denne:

- Vi synes det er fornuftig fordi finansbransjen i Norge i dag i hovedsak ikke betaler moms på omsetning og formidling av finansielle tjenester. Så sent som i vår var det utbyttefest i bankene, sier Audun Lysbakken.

- Vi går i første omgang inn for en modell der vi skattlegger lønninger og overskudd i finanssektoren med en gradvis opptrapping av skatten med 10 prosent som mål i løpet av perioden. En sats på 10 prosent vil bringe inn omtrent ni mrd kroner, sier SV-lederen.

Likere vilkår Han viser til at Danmark har en liknende modell, den såkalte «lønsumavgiften».

- Danskenes finansielle sektor betaler en skatt på 10,5 prosent av lønnskostnadene som gir en årlig inntekt på 5,5 mrd. Skatten vil føre til at betingelsene for finanssektoren blir mer like andre næringer i Norge, sier Lysbakken.

Han mener at finansnæringen fortsatt vil ha svært gode betingelser.

- Dette grepet likner det regjeringen nylig gjorde ved å øke beskatningen av oljesektoren for å forhindre en todeling av økonomien. En finansskatt vil på samme måte sikre at vi ikke får en overdimensjonert finanssektor, hevder SV-sjefen.