SV lover omkamp

SV går til valg på omkamp om pensjonsreformen som deres partner Arbeiderpartiet lover å gjennomføre i regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV kommer ikke til å la kampen om pensjon ligge til høsten, til tross for forliket som storebror Arbeiderpartiet inngikk med regjeringen torsdag.

-  Forliket endrer ikke våre standpunkter. Vi går til valg på dem og vil ha omkamp på de punktene der vi er uenige. Dersom velgerne gir oss mandat og tillit til det, tar vi den omkampen, sier SVs finanspolitiske talsmann Øystein Djupedal.

SVs linje er en direkte utfordring til Arbeiderpartiet og Jens Stoltenberg, som i går talte til landsmøtet i Fagforbundet. Stoltenberg bruker ordet «historisk» om forliket.

-  Jeg tar til etterretning at SV har et avvikende syn, men et bredt nasjonalt forlik som dette vil stå trygt uansett utfall av valget til høsten, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Vil endre innhold

Djupedal mener pensjonsforliket bare gjør det enda viktigere for SV å komme i regjering. For det er neste regjering som vil utforme de konkrete detaljene i Norges nye pensjonssystem.-  Det er den neste regjeringen som vil utforme lovproposisjonene, og det gir oss nye muligheter til å påvirke innholdet, sier Djupedal.

SV er fornøyd med at Ap klarte å dra i land at AFP-ordningen skal videreføres, at tjenestepensjonen for offentlig ansatte fortsetter omtrent som nå, og at pensjonsforliket har en lavlønnsprofil.

Men de godtar ikke innstrammingen som den såkalte leveårsregelen innebærer. Forliket betyr at når levealderen øker, blir det mindre utbetalt pensjon.

SV mener også at forlikets forutsetning om at folk må jobbe lenger for å unngå kutt i pensjonen, ikke tar hensyn til de faktiske forholdene i arbeidsmarkedet.

-  Vi vil ha fokus på hvordan vi kan lage et humant arbeidsliv også for eldre arbeidstakere. Dette tar ikke forliket hensyn til, sier Djupedal.

Seierherre

For regjeringen er Djupedals omkamprop en bekreftelse på at de gjorde rett i å strekke seg langt for å få Arbeiderpartiet med på laget. Regjeringskilder sier til Dagbladet at deres taktiske vurdering var at det var nå eller aldri for et pensjonsforlik.

-  Vi vurderte det slik at dette måtte på plass før valget for ikke å risikere at et SV-kontrollert finansdepartement leverte premissene for et nytt pensjonssystem, sier en kilde som ikke ønsker å bli navngitt.

I forliket svelget regjeringen sin motstand mot AFP-ordningen, mot videreføring av dagens offentlige tjenestepensjon og enkelte tiltak for lavtlønte. Det de er mest fornøyd med, er leveårsregelen.

PÅ KOLLISJONSKURS: SV og Øystein Djupedal varsler omkamp om pensjonsforliket som storebror Ap og Jens Stoltenberg nå har inngått. Og mulig regjeringsmakt til høsten vil bli en styrke i omkampen, mener Djupedal.