SV-Lysbakken kaller Frp's asyl­stopp for en «avlednings­manøver»: - Et desperat utspill

Frp sier de vil stanse asylinnvandring og be innvandrere med opphold sverge troskap til Norge for å bli statsborgere.

ASYL-STANS: Frp-leder Siv Jensen sier på sin halvårlige sommerpressekonferanse i dag at Frp vil stanse all asylinnvandring til Norge. Hun presenterte en fempunkts liste over innstrammende tiltak. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Dette er et desperat utspill fra et parti som ønsker at valgkampen skal handle mest mulig om flyktninger og innvandring.

Slik karakteriserer SV-leder Audun Lysbakken Frp-forslaget om å stanse asylinnvandring til Norge.

Det vil Frp gjøre, blant annet ved å opprette asylmottak i utlandet. Det var partileder Siv Jensen som kom med forslaget, og flere andre, under partiets sommerpressekonferanse fredag.

- De ønsker å provosere

- Vi skal gjøre Norge til et tryggere land. Derfor går vi til valg på fem helt konkrete tiltak for å sikre det norske folks trygghet, sa Jensen.

Å stanse asylinnvandring til Norge, vil gjøre det, hevder Jensen.

Lysbakken minner på at Frp har tilbragt de siste fire årene i regjeringskontorene, og at de ikke har tatt til orde for - eller forsøkt - å stanse all asylinnvandring til Norge.

- ØNSKER Å PROVOSERE: SVs Audun Lysbakken mener Frp ønsker å provosere med sitt forslag om asylstans. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
- ØNSKER Å PROVOSERE: SVs Audun Lysbakken mener Frp ønsker å provosere med sitt forslag om asylstans. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

- Dette er bare valgkamp. De ønsker å provosere, som Frp alltid gjør. Det de egentlig driver med her, er å komme med stadig mer radikale forslag for å slippe en valgkamp som handler om de økende forskjellene, sier Lysbakken, som kaller forslaget en «avledningsmanøver».

«Useriøst»

Stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås (Ap) kaller Frp-forslaget for et «useriøst valgkamputspill fra et bekymret Frp».

- De prøver å spille på det de har. Nå drar de innvandringskortet, sier Ap-representanten.

- Det er ikke kriminelt å søke asyl, legger stortingspolitikeren til.

Han etterlyser nå svar fra statsminister Erna Solberg og Høyre, partiet Frp sitter i regjering med.

- Jeg har lyst til å stille Solberg spørsmålet: Mener du at dette er innenfor gjeldende internasjonale lover, regler og konvensjoner?

«Avdelingen for symbolpolitikk»

I tillegg til å stanse asylinnvandringen vil Frp gjøre dagens midlertidige grensekontroller permanent og styrke kontrollen av hvem som oppholder seg i Norge.

Partiet vil også øke kravet til botid for å få norsk statsborgerskap til ti år og innføre krav om å sverge troskap til Norge. I dag er grensen sju år.

- Jeg ønsker ikke å gå inn på dette, sier Lysbakken om troskaps-forslaget, og legger til:

- Det havner i avdelingen for symbolpolitikk, og jeg har ikke tenkt til å gi Frp en debatt om dette.

Vil bevæpne politiet

Frp vil også åpne for generell bevæpning av politiet - i distriktene som ønsker det.

- Det ønsker ikke SV. Jeg mener at det er store fordeler ved å beholde tradisjonen vi har i Norge for ubevæpnet politi. Det har tjent det norske samfunnet godt, sier Lysbakken.

- Så konstaterer jeg at Frp nå skal drive valgkamp på ting de ikke har fått til i regjering. Bevæpning har vært diskutert i Stortinget flere ganger denne perioden, og det er ikke noe flertall som ønsker det.

Det siste tiltaket Frp lanserte er økt overvåkning for å bekjempe radikaliserende aktiviteter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer