SV MÅ BLI: Ap-sekretær Raymond Johansen anbefaler SV å bli i regjering. - I opposisjon unngår du kompromisser, du kan blankpusse profilen, men får ikke politisk gjennomslag, sier han. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
SV MÅ BLI: Ap-sekretær Raymond Johansen anbefaler SV å bli i regjering. - I opposisjon unngår du kompromisser, du kan blankpusse profilen, men får ikke politisk gjennomslag, sier han. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer

- SV må bli i regjering

Kan øke oppslutning uten å gå ut, mener Ap-sekretær Raymond Johansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg anbefaler SV på det sterkeste å bli i det rødgrønne samarbeidet i regjeringen. De siste seks årene har vært SVs beste. De har fått politisk gjennomslag. I opposisjon unngår du kompromisser, du kan blankpusse profilen, men får ikke gjennomslag, sier Johansen til Dagbladet.

Må bygge opp Etter SVs elendige valg og Kristin Halvorsens varsel om sin avgang har mange spådd snarlig oppløsning av det rødgrønne samarbeidet. SV-veteran Stein Ørnhøi mener SVs valg nå er enten å gå inn i Ap eller bygge opp en ny venstreside.

En sentral rødgrønn kilde sier til Dagbladet at SV raskest mulig bør komme seg ut av regjeringen for å få handlingsrom til å bygge seg opp til stortingsvalget i 2013.

- Det handlingsrommet vil ikke Jens gi dem i regjering, sier kilden.

Har oppnådd mye Aps partisekretær, Raymond Johansen, mener imidlertid at SV har gode muligheter til å styrke sin oppslutning fra regjeringsposisjon.

- Vi har samarbeidet godt med SV i regjering i seks år. SV har fått gjennomslag for mye, de har blant annet styrt skolepolitikken og miljøpolitikken disse åra og gjort en veldig god jobb. Mitt inntrykk er at uansett hvem som leder SV, så er de dedikert til regjeringssamarbeidet. SV gjort et svakt kommunevalg, men kan godt vokse i regjering. Det er ønskelig at SV blir større. Men målet med politikk kan ikke bare være det som lønner seg for partiet, det må være å få gjennomslag for politikk, sier Johansen.

Holde høyrekreftene unna - Samlet sett gjør ikke de rødgrønne det dårlig. Vi fikk et tilsvarende resultat i 2007, og da vant vi valget i 2009. Det er et viktig perspektiv. Det nye er at Høyre er så sterke. Målet med rødgrønn politikk må jo være å holde høyrekreftene unna, holde ledigheten lav, bekjempe fattigdom, gi alle like muligheter og føre god distriktspolitikk.

  Sluker ingen - Vil Ap gi SV flere seire slik at SVs velgere og sympatisører lettere forstår at SV får gjennomslag i regjering?

- Dette er en meningsløs problemstilling som kommer opp med jevne mellomrom. SV har fått mye gjennomslag, og har styrt flere departementer. Det blir alltid en diskusjon om enkeltsaker, men vi har funnet gode løsninger sammen. Det må ikke skapes inntrykk av regjeringen driver et politisk gi og ta-spill. Man jobber for å finne de beste løsningene slik at alle tre partier får gjennomslag. Og velgerne må vinnes hver gang. Jeg er lei av å høre at vi har overtatt andres velgere, for eksempel at vi har slukt SVs velgere. Det riktige er at velgerne har valgt oss, sier Johansen.

Vil vinne i 2013 - I Trondheim har de rødgrønne blitt enige om samarbeid med KrF. Kan KrF erstatte SV i et regjeringssamarbeid dersom SV går ut? 

- Løsningen i Trondheim er utmerket. Det går an å finne gode løsninger med KrF og Venstre. Vi har mye felles både med KrF og Venstre, ikke minst innenfor miljø og bistand. Men vi går til stortingsvalg i den regjeringskonstellasjonen vi sitter. De rødgrønne har et godt utgangspunkt for 2013, like godt som før 2009. Det er ingen grunn til å endre strategi for 2013. Vi ønsker å vinne valget for tredje gang på rad og bli historiske, sier Johansen.