-  SV må følge Jagland

SV må slutte rekken bak Thorbjørn Jagland i utenrikspolitikken. Hvis ikke blir det usikkerhet. Det sier Kjell Magne Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går barket han sammen med Jens Stoltenberg i valgkampens første statsministerduell. Statsminister Bondevik forsøker nå å slå en kile inn mellom Arbeiderpartiet og SV, og navnet på kilen er leder i Stortingets utenrikskomité Thorbjørn Jagland:

Frykter usikkerhet

-  Jeg er glad for at Ap\'s hovedtalsmann i utenrikspolitikken, Thorbjørn Jagland, har bedyret at partiets utenriks- og sikkerhetspolitikk ligger fast. Hvis ikke SV oppgir sin opposisjon til denne linjen, vil det oppstå usikkerhet om norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk, sier Bondevik til Dagbladet.

I duellen med Ap-leder Jens Stoltenberg brukte Bondevik gjentatte ganger Jaglands kritikk av SVs utenrikspolitikk for å så usikkerhet om de rød-grønnes utenrikspolitikk. I debatten angrep han Stoltenberg gjentatte ganger på hans venstre flanke.

-  Tolker kritikken feil

Mannen Bondevik bruker som kile, vil ha seg frabedt den rollen. Thorbjørn Jagland mener Bondevik tolker hans SV-kritikk feilaktig.

-  Det jeg har gjort klart er at det er enighet mellom Ap og SV om hva som er hovedlinjene i norsk sikkerhets- og utenrikspolitikk. Så er det ting vi er uenige om, men uenigheten er ikke større enn den uenighet det var mellom KrF og Høyre forut for forrige valg, sier Jagland. Han sier partiene vil overvinne uenigheten om opprettelsen av et katastrofefond og om de militære bidrag i Afghanistan.

Anonyme kilder

 SÅR SPLID:  Statsminister Kjell Magne Bondevik brukte Thorbjørn Jagland som våpen mot AP-leder Jens Stoltenberg i den første duellen mellom de to i årets valgkamp. Han mener Jaglands kritikk av SV i utenrikspolitikken skaper usikkerhet. Foto: Lars Myhren Holand
SÅR SPLID: Statsminister Kjell Magne Bondevik brukte Thorbjørn Jagland som våpen mot AP-leder Jens Stoltenberg i den første duellen mellom de to i årets valgkamp. Han mener Jaglands kritikk av SV i utenrikspolitikken skaper usikkerhet. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

Men Jaglands kritiske punkter mot SV høstet kritikk også i egne rekker og anonyme kilder i Ap og SV avskriver han som en framtidig utenriksminister.

-  Dette vil jeg ikke kommentere. Det liberale norske demokratiet må stå opp mot bruken av anonyme kilder i den politiske debatten, sier Jagland.

I partiet Bondevik forsøker å så tvil om, høster han skuldertrekk.

-  Jeg gidder ikke la meg tirre av dette. En rød-grønn regjering vil klare å bli enige om en mer aktiv selvstendig norsk sikkerhets- og utenrikspolitikk. Men SV vil ikke, som KrF gjorde det, hoppe på et annet partis utenrikspolitikk, sier SV-leder Kristin Halvorsen.

Lar seg ikke tirre

Hun mener KrF ukritisk aksepterte Høyres utenrikspolitiske linje.

Halvorsen ønsker heller ikke å la seg tirre av Thorbjørn Jaglands utfall, som nå brukes aktivt av regjeringspartiene mot SV:

-  Dette tar jeg med ro!