Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«SV må forsette med finansdepartementet»

SV-veteran Dag Seierstad med råd til Kristin Halvorsen.

FORTSETTER? Det har lenge blitt spekulert i om Kristin Halvorsen vil fortsette som finansminister eller ta over Kunnskapsdepartementet. Nå ber flere SVere henne om å fortsette. Foto: Thomas Rasmus Skaug
FORTSETTER? Det har lenge blitt spekulert i om Kristin Halvorsen vil fortsette som finansminister eller ta over Kunnskapsdepartementet. Nå ber flere SVere henne om å fortsette. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Dag Seierstad, en mye brukt SV-strateg og kompromissmaker i Kristin Halvorsens parti, tar nå til orde for at SV må fortsette å ha finansministerposten.

- Jeg synes det fortsatt er viktig at SV beholder finansministeren. Det er et av de viktigste departementene. Det er der hvor en syr sammen de ulike feltene, og hvor statsråden kan instruere staben til å utrede områder SV er opptatt av, sier Seierstad til Dagbladet.

Ingen kommentar
Men om han mener Kristin Halvorsen selv bør fortsette vil ikke Dag Seierstad si.

- Men er det ikke en selvfølge at nettopp Halvorsen fortsetter som finansminister hvis hun velger å beholde det hos SV?

- Ingen kommentar.

Teller på knappene
Det har lenge vært spekulert i om Halvorsen vil fortsette som finansminister eller om hun vil prioritere en annen av SVs statsrådsposter i den rødgrønne regjeringen. Et av forslagene som har versert i sentrale SV-kretser har vært at hun burde ta over som kunnskapsminister etter Bård Vegar Solhjell.

Det er fortsatt uklart hva Kristin Halvorsen velger seg. Forhandlingsresultatet av en ny regjeringsplattform vil trolig avgjøre SV-lederens valg til slutt.

- Det er viktig for vårt gjennomslag i regjeringen at SV beholder finansministeren, i tillegg har det vært veldig viktig å vise at vi også er et parti som kan stelle med penger, sier Seiestad, som viser til at SV i alle år har holdt seg innenfor rammene i sine alternative budsjettforslag.

Får støtte
Også i ved regjeringsdannelsen i 2005 og etter valget i 2007 var det en helt reell problemstilling. Finansministerposten har krevd mye arbeid fra SV-lederen, og mange mener SV ufortjent har fått mye pepper for innsatsen.

Men nå ber altså en av Kristin Halvorsens mye brukte rådgivere, Dag Seierstad, henne om at SV beholder departementet.

I dag tok også andre på SVs landsstyremøte i på Radisson SAS hotel i Oslo, til orde for det samme. Olav Hauge, fylkesleder og landsstyrerepresentant for Møre og Romsdal, mener SV-lederen selv må fortsette der hun er.

- Kristin Halvorsen må ikke slutte som finansminister, sa han fra talerstolen.

Overfor Dagbladet utdyper Hauge følgende:

- Vi vil ikke ha henne ut av finansministerposten midt i en finanskrise. I de tilfellene man ikke får gjennomslag i regjeringen, må vi heller bli bedre til å fronte våre primærstandpunkter, sier Hauge.

Vil ha nestledere
Hauge vil også ha en av de to nestlederne, Audun Lysbakken eller Bård Vegar Solhjell som parlamentarisk leder på Stortinget for å nettopp flagge primærstandpunkter når SV ikke får gjennomslag i regjering.

- Vi vil ha en av nestlederen som parlamentarisk leder på Stortinget. Det mest sannsynlige er vel Audun Lysbakken, siden den andre er i regjering.

Solhjell på tinget?
Dagbladet er kjent med at det nettopp er de to nestlederne, som begge er valgt inn på Stortinget, blir diskutert som mulige kandidater til jobben som parlamentarisk leder. Men begge er også mulige statsrådskandidater. Lysbakken har aldri vært i regjering, mens Solhjell har aldri sittet på Stortinget.

Fra talerstolen kom også Hauge med et lite statssekretær-ønske.

- Gjør Bjørn Jacobsen til statssekretær.

SVs forsvarspolitiske talsmann fra Møre og Romsdal er nå ute av Stortinget.

RÅDGIVER: Dag Seierstad er en gammel traver i SV som mange ganger har hjulpet Kristin Halvorsen med kompromissløsninger i partiet. Her fra SV landsmøte på Lillehammer i 1999 hvor han og Halvorsen til slutt lyktes med gjennomslag i striden om SVs Kosovo-politikk. I dag er han landsstyremedlem og rådgiver i SVs stortingsgruppe. Foto. Scanpix
RÅDGIVER: Dag Seierstad er en gammel traver i SV som mange ganger har hjulpet Kristin Halvorsen med kompromissløsninger i partiet. Her fra SV landsmøte på Lillehammer i 1999 hvor han og Halvorsen til slutt lyktes med gjennomslag i striden om SVs Kosovo-politikk. I dag er han landsstyremedlem og rådgiver i SVs stortingsgruppe. Foto. Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!