SV maner til kamp for politi-hijab

Justisminister Knut Storberget (Ap) vingler i hijab-saken.

VIL KJEMPE FOR HIJAB-FORSLAGET: Akhtar Chaudry, her fotografert under Id-bønnen i fjor, vil kjempe for hijab-forslaget. Foto: Geir Bølstad
VIL KJEMPE FOR HIJAB-FORSLAGET: Akhtar Chaudry, her fotografert under Id-bønnen i fjor, vil kjempe for hijab-forslaget. Foto: Geir Bølstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):- Jeg vil invitere alle som mener at dette er riktig til å engasjere seg i saken. Ingenting kommer gratis, sier SVs justispolitiske talsmann Akhtar Chaudhry til Dagbladet.no.

Chaudhry er andre nestleder i Stortingets justiskomité.

Dette er saken:

Politidirektoratet sa tidligere i år ja til bruk av hijab til den norske politiuniformen.
De håper at oppmykningen i uniformsreglene skal sikre en bredere rekruttering og sikre at politiet representerer alle samfunnslag uavhengig av livssyn og etnisitet

Arne Johanessen i Politiets Fellesforbund er motstander av forslaget, og får støtte fra Høyre, Senterpartiet og FrP. De håper regjeringen snur i hijab-saken.

88 prosent av de som har avgitt stemme hos Dagbladet.no er motstandere av forslaget. 19.45 hadde 30 000 personer sagt sin mening.

Hijabsaken ble aktualisert da 23-årige Keltoum Hasnaoui Missoum fra Sandnes skrev et brev til politidirektoratet der hun spurte om det var tillatt å bruke hijab under utdanningen og senere til uniformen.

23-åringen har lenge ønsket å søke på politihøyskolen, men har trodd det ville bli umulig for henne å praktisere politiyrket fordi hodeplagget hijab ikke kunne brukes sammen med politiuniformen.

I dag ble det klart at justisminister Knut Storberget vil vurdere politi-hijab på nytt. Justisdepartementet har fjernet pressemeldingen som ble lagt ut onsdag i forrige uke der det ble slått fast at beslutningen om endringen i uniformsreglene var tatt.

Tar en ny runde
- Jeg har ikke snudd, sa Storberget til TV 2 Tabloid i kveld, men måtte også innrømme:

- Beslutningen er ikke tatt. Det har kommet reaksjoner på forslaget som gjør at jeg vil ta en runde til og blant annet høre på hva politiets organisasjoner mener.

OMBESTEMTE SEG: Knut Storberget hadde tatt en beslutning i hijab-saken. Det har han ikke nå lenger. Foto: Knut Falch/SCANPIX
OMBESTEMTE SEG: Knut Storberget hadde tatt en beslutning i hijab-saken. Det har han ikke nå lenger. Foto: Knut Falch/SCANPIX Vis mer

I dag sendte justisministeren ut et brev hvor de ber Politidirektoratet å utforme hvordan uniformen vil se ut.

- Vi har åpnet opp for å endre uniformsreglementet, og politidirektoratet og politidirektøren har nå fått oppgaven med å utforme et forslag til hvordan uniformen vil se ut, sier justisministeren, og presiserer at det er viktig at uniformen framstår nøytral og med autoritet.

Han svarte ikke direkte på spørsmålet om hva som er forskjellen på å ha hijab eller et annet religiøst symbol som en David-stjerne sammen med politiuniformen.

GLAD FOR STØTTEN: Leder for Politiets fellesforbund Arne Johannessen er glad for støtten fra Høyre og Senterparti-medlem Ola Borten Moe. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
GLAD FOR STØTTEN: Leder for Politiets fellesforbund Arne Johannessen er glad for støtten fra Høyre og Senterparti-medlem Ola Borten Moe. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Maner til kamp
Sv-politiker Chaudhry mener at de som er for skaut på polititjenestemenn nå må moblisere.

- Det er viktig å sende et signal til minoritetene om at politiet også er for dem. At de også har aksjer i dette samfunnet og at de er fullverdig borgere, sier Chaudhry.

Han frykter at et nei til hijab vil svekke integreringen i Norge.

HIJAB-NEI: Stortingsrepresentant Ola Borten Moe fra Senterpartiet sier nei til hijab i politiet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / SCANPIX
HIJAB-NEI: Stortingsrepresentant Ola Borten Moe fra Senterpartiet sier nei til hijab i politiet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / SCANPIX Vis mer

- Det er veldig viktig å forsvare dette forslaget. Det kan ikke bare være minoritetene som vil tilpasse seg hele tiden. Majoritetssamfunnet må også tilpasse seg, sier Chaudhry.

SV-politikeren, som helst vil bruke begrepet «skaut», tror det kan bli vanskeligere å rekruttere minoriteter inn til politiyrket hvis det blir nei til hijab.

- Det er avgjørende å hente inn den kompetansen som kvinner med minoritetsbakgrunn har. Da må vi også være villig til å respektere dem, sier Chaudhry.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer