Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV mot resten i terrordebatt

Et bredt flertall på Stortinget stiller seg bak de militære aksjonene mot Taliban. SV mener det var feil å starte bombingen og hevder at den bidrar til å øke faren for mer terrorisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mye har endret seg i Afghanistan siden statsminister Kjell Magne Bondevik holdt sin redegjørelse om kampen mot terrorisme i begynnelsen av forrige uke, og så vel regjeringspartiene, som Ap og Frp, tok dette som bevis på at strategien har vært riktig.

- Bomber er et for enkelt svar på terrorangrepene mot World Trade Center. Nå må man tenke langsiktig og hindre at det skapes grobunn for nyrekruttering til ekstreme miljøer. Resultatene av bombingen kan vi få igjen på brutalt vis en gang i framtiden, sa SV-leder Kristin Halvorsen.

Stormløp mot SV

Debatten artet seg som et stormløp mot SVs posisjoner fra nær sagt alle hold, og Aps Haakon Blankenborg mente at man må kunne kreve at SV vurderer konsekvensene av egne standpunkter og ikke bare andres. Han etterlyste et svar på hva som ville ha skjedd, dersom USA og andre ikke hadde aksjonert.

SV-lederen var ikke klokkeklar på dette punktet, men mente at en kombinasjon av omfattende humanitær bistand og internasjonale tiltak for å bli kvitt Taliban med andre midler, ville ha spart sivilbefolkningen for de lidelser som bombingen har medført.

- Jeg er mer overbevist nå, enn da bombingen pågikk på det verste, at det hadde vært fornuftig med en bombestans. Dermed kunne vi fått inn massiv humanitær bistand, sa Halvorsen. Hun ble etter hvert presset til å si at det var feil å starte bombingen.

Men Kristelig Folkepartis parlamentariske leder Jon Lilletun talte på vegne av et bredt flertall da han sa at bombingen var nødvendig og at de siste dagers hendelser har vist at den også har vært vellykket.

Økt terrorisme?

Thorbjørn Jagland, leder av utenrikskomiteen, mente at det ikke er holdepunkter for å hevde at de militære aksjonene vil føre til økt terrorisme. Han mente tvert imot at hvis det internasjonale samfunn hadde vist svakhet i tiden etter 11. september, så ville det nettopp ført til økt rekruttering til ekstreme miljøer.

På vegne av Arbeiderpartiet ga Jagland sin tilslutning til Bondeviks redegjørelse, men han sa seg forundret over at statsministeren ikke berørte situasjonen i Midtøsten.

- Terrornettverket til bin Laden har sin opprinnelse i Midtøsten. Det viktigste vi kan gjøre for å hindre at terroren brer seg i verden, er å sørge for at palestinerne får en egen stat. Er det noe som nører opp under terror, så er det palestinernes mangel på frihet, sa Jagland.

Han understreket at verdenssamfunnet må vise ansvar for gjenoppbyggingen av Afghanistan og ikke la det seile sin egen sjø. Her fikk han støtte fra alle partier som mente at FN må spille en nøkkelrolle i det videre arbeidet med å skape et nytt regime i landet.

(NTB-Per Christensen)

Hele Norges coronakart