SV-nestleder vil la folket kreve nyvalg

Underskrifter fra 25 prosent av befolkningen skal kunne kaste Stortinget. Nettmøte klokka 13.

MED RADIKALT UTSPILL: SV-nestleder Audun Lysbakken vil gjennomføre dyptgripende reformer i det norske demokratiet. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
MED RADIKALT UTSPILL: SV-nestleder Audun Lysbakken vil gjennomføre dyptgripende reformer i det norske demokratiet. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi politikere må bli mye flinkere til å dele makt. Folk i dag vet mye mer, kan mye mer og har tilgang på mye mer informasjon enn før. Det er på høy tid å gi vanlige folk en mulighet til å delta mer enn bare hvert fjerde år, sier SVs nestleder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Deltakende demokrati
Lysbakken har sammen med partivenn, sykepleier og tidligere journalist Ingvar Skjerve skrevet boka «Deltakerne. En reise i demokratiets framtid». For å få til det de to kaller et deltakende demokrati, foreslår de følgende tiltak:

• Folkelig oppløsningsrett av Storting, fylkesting og kommunestyrer.

• Folk skal kunne reise saker i Stortinget. Med tusen underskrifter skal folk kunne levere inn forslag til Stortinget.

• Flere folkeavstemninger. En viss andel av velgerne skal kunne kreve en sak lagt ut til folkeavstemning.

• Deltakende budsjettering i kommunene.

Krise i demokratiet
Lysbakken og Skjerve mener at finanskrisen har aktualisert behovet for å tenke nytt om demokratiet.

- Vi mener den viser at vi også har en demokratikrise, på den måten at noen med fryktelig mye penger har fått altfor mye makt, sier Lysbakken.

Men også dyptgripende politiske reformer som pensjonsreformen, og større politiske grep som EØS-avtalen, har gitt de to forfatterne grunn til å se etter alternativer.

- Det er dessverre slik i dag at det politiske flertall kan gjennomføre store og viktige reformer uten å ha støtte i befolkningen, sier de.

- Men er ikke det å ha mistillit til dagens representative demokrati?

- Nei, men det er i hvert fall en påfallende observasjon at få bruker stemmeretten sin. Det er et smalt sosial sjikt som befinner seg i partiene i dag. Det betyr ikke at det representative systemet skal skrotes eller er ubrukelig, men vi ønsker å utvide det, sier Ingvar Skjerve.

Lysbakken og Skjerve mener det nå er på høy tid at disse tiltakene blir innført, og har også sikret seg gjennomslag for flere av dem i SVs arbeidsprogram.

- Det er en klar erkjennelse på norsk venstreside at et mer deltakende demokrati skal være vårt politiske prosjekt. Det er det beste forsvar for offentlig sektor, sier de to.

Deltakende budsjettering
Lysbakken og Skjerve mener det bør innføres deltakende budsjettering i alle norske kommuner.

Forfatterne har reist til blant annet Sevilla i Spania, hvor 10 000 innbyggere får være med og vedta budsjettet i kommunen, og til Porto Alegre i Brasil, byen som tre ganger har arrangert Verdens sosiale forum.

- Det er ingenting i veien for at en kunne ha gjort det samme i Bergen, Stavanger og Oslo, sier Lysbakken og Skjerve, og peker på det omdiskuterte Barcode-prosjektet som et godt tema for et forsamlingsmøte i Oslo.

Grand Prix-vedtak
«Grand Prix-prinsippet trer i kraft på folkeforsamlingsmøtene som avgjør prioriteringene på kommunebudsjettet,» skriver de i boka. «Et forsamlingsmøte begynner med at representanter for byrådet forklarer opplegget, hvilke politikkområder som skal behandles, og hvor mye penger som er til disposisjon.»

- I Sevilla har de fått til et bredt engasjement og inkludert de gruppene som vet hvor skoen trykker. Resultatene viser at folk er mye mer fornøyd, sier Lysbakken.

Hver forslagsstiller får tildelt taletid, og debatten om fordelingen av pengene er i gang. Beslutningene tas etter poengfordeling à la Grand Prix.

- Også de som ikke deltar på slike møter, sier at de har større tillit til det politiske systemet, fordi de vet at de har anledning til å delta, sier Skjerve.

Les Lysbakken og Skjerves debattinnlegg i dagens papir-Dagblad.

Deltakende budsjettering

• I løpet av de tre første årene i den spanske kommunen Sevilla, ble hele 52 millioner euro fordelt gjennom deltakende budsjettering. Eldreomsorg og sosiale tjenester holdes utenfor.

• I Porto Alegre stemmer folkeforsamlingene over hvilke saksfelt som skal prioriteres. Deretter må politikerne komme tilbake med konkrete forslag.

Kilde: «Deltakerne. En reise i demokratiets framtid». Manifest forlag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer