Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV og AUF skjerper kampen for asylsøkere

De reagerer sterkt på tilbakesendingen av asylsøkere til Somalia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er sterke reaksjoner i den rødgrønne leieren etter at inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) erklærte full tillit til Utlendingsnemndas (UNE) tilbakesending av asylsøkere til Somalia.

SV godtar ikke at Hanssen og Utlendingsnemnda mener det er trygt å sende asylsøkere tilbake til Somalia, og varsler fortsatt kamp.

Fylkeslagene i arbeiderbevegelsens ungdomsorganisasjon AUF gikk i går ut med et opprop med krav om en human asylpolitikk, og har bedt om møte med departementet.-  Vi har ikke gitt oss. Det er uforståelig for meg at det er slikt hastverk med å få sendt ut de somaliske asylsøkerne, sier SVs nestleder Audun Lysbakken til Dagbladet. 

- Bjarne Håkon Hanssen har varslet at han vil komme med en prinsipiell avklaring av hva det vil si å «følge FNs anbefalinger i større grad», som det heter i Soria Moria-erklæringen.

- Før denne avklaringen er kommet, bør utsendingen av somaliske asylsøkere stilles i bero. Vi bør ikke sende folk ut i strid med FNs anbefalinger, sier Lysbakken.

-  Bjarne Håkon Hanssen sier han har full tillit til UNE og nemndas vurdering av Somalia, men det har ikke du?

-  Nei, det ligger i det jeg sier at vi har en annen vurdering. Vi mener det er så stor usikkerhet rundt situasjonen i Somalia at vi burde lagt vekt på FNs råd. Vi mener FN er til å stole på, sier Lysbakken.

Vil styre UNE

OPPRØR:AUF er svært misfornøyde med Bjarne Håkon Hanssens asylpolitikk. I går gikk fylkeslagene i AUF sammen om et opprop med ti krav til Hanssen om den nye utlendingsloven. Fra venstre: Gorm Kjernli (Akershus), Adrian Nøttestad (Sør-Trøndelag), Masud Ghakarani (Buskerud), Eskil Pedersen (Oslo), Ina Myran (Nord-Trøndelag, Odd Martin Valle (Aust-Agder) og Ole Hagen (Østfold). Foran står AUFs nestleder, Martin Henriksen. Foto: Tom E. Østhuus
OPPRØR:AUF er svært misfornøyde med Bjarne Håkon Hanssens asylpolitikk. I går gikk fylkeslagene i AUF sammen om et opprop med ti krav til Hanssen om den nye utlendingsloven. Fra venstre: Gorm Kjernli (Akershus), Adrian Nøttestad (Sør-Trøndelag), Masud Ghakarani (Buskerud), Eskil Pedersen (Oslo), Ina Myran (Nord-Trøndelag, Odd Martin Valle (Aust-Agder) og Ole Hagen (Østfold). Foran står AUFs nestleder, Martin Henriksen. Foto: Tom E. Østhuus Vis mer

Han sier politikerne må ta tilbake styringen av asylpolitikken.

-  I forbindelse med den nye utlendingsloven må vi gi sterkere politiske føringer til utlendingsfeltet. Regjering og storting skal ha det overordnede ansvaret for asylpolitikken i Norge. Nå ligger ansvaret for vurderingene i altfor stor grad hos UNE, sier Lysbakken.

Mens Hanssen i går sa til Dagbladet at Norge har Europas mest liberale politikk overfor somaliere, mener Lysbakken at Norges asylpolitikk er for streng.

Døra må åpnes

AUF er misfornøyd med at ett års rødgrønn regjeringsmakt ikke har ført til en mer liberal asylpolitikk.

-  Vi er ikke fornøyde. Vi burde allerede vist klare forskjeller mellom den forrige regjeringen og oss. Derfor er vi ekstremt utålmodige etter å se en annen kurs i asylpolitikken, sier AUFs nestleder Martin Henriksen til Dagbladet. 

- Den må komme i den nye utlendingsloven. Norsk politikk har i mange år handlet om hvem som er strengest, tøffest og stiller flest krav. En rødgrønn regjering setter en ny tone.

- Erna Solberg lukket døra for å ta menneskelige hensyn i asylpolitikken. Denne regjeringen må åpne døra igjen. Hvis vi opplever at flere asylsøkergrupper blir sendt ut mot FNs anbefalinger, blir vi ekstremt skuffet og opprørte, sier Henriksen.

image: SV og AUF skjerper kampen for asylsøkere

Han mener Hanssen beveger seg på kanten av Soria Moria-løftene når han kaster ut somaliere mot FNs råd.-  Ut fra vår tolkning burde han lagt seg på en annen linje i forhold til Soria Moria. Det skal ekstremt mye til for å ikke følge FNs høykommissær. Det bør ligge i ryggmargen hos en sosialdemokrat og en sosialdemokratisk regjering at vi følger anbefalingene til FN, sier Henriksen.