Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV og Frp mener KrF og Venstre har sovet i timen

- Burde ikke komme som en overraskelse.

VELKOMMEN ETTER: Parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik, og SV-leder Audun Lysbakken, mener KrF og Venstre har liten grunn til å være overrasket over utsendelsene som nå skjer på Storskog. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VELKOMMEN ETTER: Parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik, og SV-leder Audun Lysbakken, mener KrF og Venstre har liten grunn til å være overrasket over utsendelsene som nå skjer på Storskog. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det hjelper lite at man har en intensjon om ikke å bryte folkeretten, når konsekvensen av det man har vedtatt faktisk åpner for at Norge kan gjøre det, sier Audun Lysbakken til Dagbladet.

KrF har sendt inn flere spørsmål til Sylvi Listhaug som de krever svar på, og Venstre har varslet omkamp på Russland-reglene.

Lysbakken, som har invitert med resten av opposisjonen til å skrive under på et brev til Listhaug med krav om å stoppe utsendelsene til Russland, mener lovforslaget som KrF og Venstre skrev under på gjør at det ikke burde komme som en overraskelse at regjeringen nå gjør som de gjør i Storskog.

Fjernet vilkår Han viser spesielt til et svarbrev som justisminister Anders Anundsen sendte til SVs Karin Andersen, vedrørende loven om nekt av realitetsbehandling. I brevet datert 18. november, skriver Anundsen blant annet følgende:

«Bestemmelsen i § 32 første ledd bokstav d åpner for å nekte realitetsbehandling dersom asylsøkeren "har reist til riket etter å ha oppholdt seg i en stat eller område hvor utlendingen ikke var forfulgt". Etter gjeldende rett er det i tillegg et vilkår at søkeren må få en søknad om beskyttelse behandlet i tredjelandet ved retur. Departmentes forslag i Prop 16 L (2015-2016) innebærer at dette vilkåret fjernes».

- Fulgte ikke med I brevet understrekes det også at begrepet opphold ikke innebærer krav til varighet eller formalitet, men at behandlingen ikke skal skje i strid med grunnloven eller folkeretten.

- Det var åpenbart at lovforslaget fra regjeringen ville åpne for at mennesker som bare har brukt Russland som fluktrute, ikke ville få asylsøknaden sin behandlet. Når Norge i praksis stopper asylbehandlingen er det også åpenbart at vi ikke kan forsikre oss om at de som sendes ut ikke videresendes til et farlig land. Hvis Krf ikke forstår dette, kan de ikke ha fulgt med, sier Lysbakken.

Heller ikke Frp har mye til overs for Venstre og KrFs innsigelser mot praksisen.

- Asylavtalen og lovendringen gir muligheten til det regjeringen nå iverksetter, ved at Russland er å anse som et trygt tredjeland. Da skal man ikke behandle asylsøknadene, det skal skje i landet man kommer fra. Det må ikke komme som noen overraskelse på KrF og Venstre at vi nå iverksetter nødvendige tiltak for å få bukt med situasjonen, sier Frp´s parlamentariske leder Tom Harald Nesvik til Dagbladet.

- Ufravikelig prinsipp Nesvik retter likevel en advarsel til SV, som trakk seg fra forhandlingene før jul.

- Jeg kommer ikke til å akseptere at SV nå får definisjonsmakten. De stilte seg utenfor forliket, og hadde ingen intensjon om å begrense pågangen av asylsøkere. I mine øyne, har de da definert seg selv ut av debatten, sier Nesvik.

Knut Arild Hareide understreker at KrF mente, og mener fortsatt, at det er behov for å ta grep for å få kontroll på flyktningetilstrømningen Norge opplevde i høst.

- Men det er ikke slik som Lysbakken hevder, at det kun var en intensjon fra KrFs side om at folkeretten ikke skulle brytes. Dette var et ufravikelig prinsipp som lå til grunn for vedtaket. Dette innebærer blant annet at Norge må forsikre seg om at ingen sendes tilbake til et tredjeland (her Russland), hvor de ikke får den beskyttelsen de har behov for.

- Må rydde opp Hareide mener det nå er skapt usikkerhet om regjeringens praksis er i tråd med flyktningkonvensjonen og Stortingets vedtak.

- Dette må regjeringen rydde opp i, og umiddelbart stanse retur der det er tvil om man sender ut mennesker som har krav på beskyttelse i Norge.
 
- Har du ikke tillit til Sylvi Listhaugs vurderinger?
 
- Vi er ikke fornøyd med de forsikringer vi har fått fra regjeringen, og statsråden virker ikke i stand til å gjøre rede for grunnlaget for vurderingen man har gjort vedrørende Russland som et trygt tredjeland, svarer Hareide.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media