Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV og Frp til valgvinnere

Meningsmålingen levner ikke tvil tre uker før valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Ap 26,1 (-2,5),
 • Frp 16,4 (+4,3),
 • H 19,3 (-2,1),
 • SV 16,3 (+8,5),
 • KrF 6,3 (-3),
 • Sp 5,7 (-2,6),
 • V 3,7 (-0,7),
 • RV 1,3 (-0,7).

  Fagsjef Tore Olaussen i Opinion understreker imidlertid overfor NTB at stemningen blant velgerne kan skifte fort, og at usikkerheten ser ut til å bli større jo nærmere man kommer valgdagen.

  Gjennomsnittet

  Et gjennomsnitt av de tre siste landsomfattende målingene for kommunevalget gir SV en framgang på 8,5 prosentpoeng i forhold til valget for fire år siden, mens Frp ligger an til en framgang på 4,3 prosentpoeng.

  Kristelig Folkeparti ser ut til å bli valgets største taper med en tilbakegang på 3 prosentpoeng. Tilbakegang i forhold til valget i 1999 vil det også bli for Arbeiderpartiet, Høyre og Venstre, dersom meningsmålingsinstituttene har klart å fange opp folkemeningen tre uker før valgdagen.

  Gjennomsnittsresultatet er som følger (endringer i forhold til 1999 i parentes):

  Lokale avvik


  Det blir også foretatt en lang rekke lokale målinger både på fylkesnivå og kommunenivå. Her er resultatene ofte ganske annerledes enn det de landsomfattende målingene gir, men tendensen er den samme SV og Frp går mest fram. Det samme skjer på de meningsmålingene der spørsmålet er hva velgerne ville ha stemt dersom det hadde vært stortingsvalg.

  Prosentavviket for de enkelte partiene kan være ganske stort. Mens Frp får 16,4 prosent på den landsomfattende målingen, oppnår partiet 26 prosent på en måling i Møre og Romsdal og 23,1 prosent i Nordland. I Bergen derimot går partiet kraftig tilbake og får en oppslutning på 15,1 prosent, et dårligere resultat enn ved valget for fire år siden.

  Tendens der og da


  - Meningsmålingene gir oss en tendens der og da. De er ikke noe instrument til å forutse resultatet på valgdagen, sier fagsjef i Opinion Tore Olaussen til NTB.

  - Det er hele tiden tendenser, og man må være oppmerksom på feilmarginer. Særlig gjelder dette når det handler om små utvalg. Det kan lett oppstå statistiske utslag som ikke er så lett å forklare, understreker han.

  Opinion har imidlertid gjort en undersøkelse av hvor treffsikre målingene er. Ved valget i 2001 var det et avvik totalt på 1 prosent per parti, noe Olaussen betegner som rimelig bra.

  Stor usikkerhet


  Som alle andre valgforskere og meningsmålere, understreker han den store usikkerheten som hersker i velgermassen.

  - Det synes også som om usikkerheten blant velgerne øker jo nærmere man kommer valget og alvoret går opp folk. Derfor kan det skje endringer raskt. Ja,. de kan skje i løpet av en dag avhengig av utspill og medieoppslag, sier Olaussen.

  Valgkampen får med andre ord større og større betydning fordi velgernes lojalitet til partiene er blitt stadig svakere. Undersøkelser viser at over halvparten av velgerne bestemmer seg for hva de skal stemme i løpet av valgkampen. Fra stortingsvalget i 1997 til valget i 2001 skiftet rundt 40 prosent av velgerne parti..

  (NTB)