ADVARER. Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, advarer SV mot å ta seieren på forskudd når det gjelder oljeboring i Lofoten.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ADVARER. Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, advarer SV mot å ta seieren på forskudd når det gjelder oljeboring i Lofoten. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

SV: Oljetilhengerne på vikende front

Men Naturvernforbundet advarer mot å ta seieren på forskudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Motstanderne av oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja føler de har vinden i ryggen. Naturvernforbundet advarer mot å ta seieren på forskudd. I helgen ble det kjent at Troms Ap etter initiativ fra AUF går inn for å utelate området Nordland VI utenfor Lofoten i en konsekvensutredning, som dermed bare vil omfatte blokkene utenfor Vesterålen og Senja. Det blir tatt godt imot av neisiden i oljekampen.

- Vedtaket viser at de sterkeste tilhengerne av oljevirksomhet er på vikende front. Det er gledelig at Troms Ap ser at viktige miljøinteresser står på spill, men en delt løsning er fortsatt helt uaktuelt for SV, sier partiets miljøpolitiske talsmann Snorre Valen til NTB.

Han mener oljekatastrofen i Mexicogolfen understreker miljøbevegelsens bekymring for at ulykker kan skje.

- Vi ønsker ikke å spille på en så forferdelig ulykke, men vi har fått understreket det som er en selvfølgelighet: Det kan skje noe galt, sier han.

Advarer
Valen mener motstanderne mot oljevirksomhet i nord nå seiler i medvind. Leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet er enig, men advarer mot å tro at utfallet er gitt.

 - Selv om oljeindustrien sliter kraftig i øyeblikket, må vi ikke undervurdere våre motstandere. De vil gjøre alt de kan for å åpne alle de aktuelle områdene i nord, sier Haltbrekken til NTB.

Informasjonssjef Sigbjørn Aanes i Oljeindustriens landsforening ser helt annerledes på vedtaket i Troms Ap enn Valen og Haltbrekken.

 - At AUF har snudd og nå går inn for å åpne to av tre områder, ser vi positivt på. At miljøbevegelsen sier den seiler i medvind, er ikke nytt. Det har jeg hørt før. Vi skal dessuten være forsiktige med å trekke inn ulykken i Mexicogolfen i den norske debatten. Til det er forskjellene for store, sier han.

I likhet med øvrige miljøorganisasjoner går Naturvernforbundet imot et kompromiss som innebærer at enkelte blokker åpnes, mens andre forblir vernet. Det gjør Senterpartiet også.

- I Sp er vi klare på at vi ikke ønsker åpning av Nordland VI, VII og Troms II. Dette er viktige gyte- og oppvekstområder for fisk, og i disse sårbare områdene må føre var-prinsippet ligge til grunn. Fisken skal ha forkjørsrett, sier Senterpartiets Erling Sande, som leder Stortingets energi- og miljøkomité.

- Slaget står nå
Tirsdag samles forskere, politikere og representanter fra ulike pressgrupper til en større høringskonferanse i Svolvær om forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten. Høringsrunden om revisjonen av forvaltningsplanen avsluttes 1. juli, og i løpet av året skal planen oversendes som melding til Stortinget. Det brennbare politiske spørsmålet om konsekvensutredning eller ikke, vil bli besvart samtidig.

- Slaget om Lofoten står i høst, fastslår Haltbrekken.

- Det er om konsekvensutredningen slaget står fordi det sjelden er sånn at en utredning ikke ender opp i oljeutvinning, sier Valen.

Han erkjenner at SV ofte blir konfrontert med konsekvensutredningen som omfatter områdene utenfor Jan Mayen, og medgir at han helst hadde sett at den ikke var blitt påbegynt.

 - Selv om vi ikke har fått fullt gjennomslag i alle slike saker tidligere, skal vi ikke gi oss nå. I teorien er det dessuten mulig å stoppe en åpningsprosess etter at man har satt i gang en konsekvensutredning, sier Valen.

(NTB)