Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lysbakken vil ha «uføreopprør» mot Erna

SV oppfordrer uføre til å gjøre opprør mot regjeringa: - De er blitt hundset med

Audun Lysbakken og SV kommer med tredelt pakkeløsning for å løfte landets uføre. 

VIL HA OPPRØR: Audun Lysbakken mener det er på tide at landets uføre gjør opprør mot regjeringa. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
VIL HA OPPRØR: Audun Lysbakken mener det er på tide at landets uføre gjør opprør mot regjeringa. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SV oppfordrer til uføreopprør. Partiet har landsmøte i helga, hvor en tredelt pakke som skal løfte hverdagen for landets uføre står på programmet.

- Mens regjeringa gjennomfører skattefest for de på toppen, har veldig mange uføre fått det tøffere de siste fire åra. Jeg tror mange er fryktelig skuffa over politikken regjeringa fører for de uføre, sier partileder Audun Lysbakken til Dagbladet.

NAV forventer at Norge i desember 2017 vil ha rundt 325 000 personer på uføretrygd. Bare i Oslo er rundt 25 000 mennesker - eller snaut 5,5 prosent av hovedstadens befolkning - uføretrygdet.

- De uføre er blitt hundset med av denne regjeringa, og vi ser kutt etter kutt på viktige områder for de uføre. Derfor er det på tide med et uføreopprør og SV kommer til å gå i bresjen for det i Stortinget framover, sier Lysbakken.

SVs tre punkter for rettferdighet for uføre

  • Unger skal ikke straffes med fattigdom for foreldrenes sykdom: Barnetillegget for uføre skal gjenopprettes.

  • Kuttet regjeringa gjennomførte sammen med omleggingen av uføretrygden skal kompenseres. De som ble lovet kompensasjon må få det.

  • Bostøtten skal bedres og de nye grensene som fjerner støtte til uføre må heves.

Punkt 1: Barnetillegg

Gis til dem som er uføretrygdet og forsørger barn eller fosternbarn under 18 år. Regjeringa kuttet i barnetillegget til uføre i sitt første budsjett. Ifølge tidligere arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) taper rundt 4500 barn fra 1400 forskjellige familier i 2016 penger på regjeringas kutt. Disse kuttene vil SV reversere.

- Unger skal ikke straffes for foreldrenes sykdom. De borgerlige har rett og slett bidratt til å skape flere fattige familier i Norge, påstår Lysbakken.

Punkt 2: Uføretrygd

I 2001 vedtok Stortinget at ingen skulle tape på overgangen fra gammel til ny uføretrygd. Da endringene ble gjennomført i 2015 ble det likevel kuttet i ordningen samlet sett, og regjeringas overgangsordning medfører ifølge Lysbakken at tusenvis av uføre taper store summer.

SV-lederen sier omtrent 127 000 uførepensjonister får nedgang i nettoinntekt som følge av omleggingen av uføretrygden og måten denne omleggingen er fulgt opp av regjeringa.

Punkt 3: Bostøtte

En behovsprøvd statlig støtteordning for dem som har lav inntekt og høye boutgifter. Tall fra Husbanken viser at antallet uføre som mottar bostøtte har falt med over 10 000 fra 2015, og Husbanken forklarer dette med at færre har mulighet til å få bostøtte. Her ønsker Lysbakken å endre regelverket slik at flere får krav på bostøtte.

- Regjeringa har rigget systemet slik at mange uføre taper flere titalls tusen kroner i året. Det er dramatiske kutt.

SV lanserer i takt med landsmøtet i helga et program med 35 punkter for et mer rettferdig Norge, og stiller samtidig fire hovedkrav for å gå inn i forpliktende samarbeid med Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet etter valget.

- Hvor skal du hente pengene fra, Lysbakken?

- Denne regjeringa har satt ny rekord i oljepengebruk og samtidig gitt de store skatteletter til de rikeste. Så at det er penger som kan prioriteres bedre er det ingen tvil om.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media