Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- SV opptrer uredelig

Frps Gjermund Hagesæter raser mot SVs kuvending i toll-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: - En katastrofe om tollgrensa heves

(Dagbladet.no): Før valget uttalte alle de tre rødgrønne partiene at de var for å heve tollgrensa for importvarer fra utlandet. Tollgrensa har stått på stedet hvil på 200 kroner siden 1975.

Fremskrittspartiet tok opp spørsmålet i Finanskomitéen på Stortinget 24. november - og da gjorde SV helomvendig. SVs Magnar Lund Bergo erklærte at det ville være katastrofe for norsk næringsliv om tollgrensa heves, og i dag utdypet han dette for Dagbladet.nos lesere.

- Veldig ille

Frps skatte- og avgiftspolitiske talsmann, Gjermund Hagesæter, er sjokkert.

- Jeg synes dette er veldig ille. Partiet opptrer uredelig, sier Hagesæter til Dagbladet.no.

- Før valget sier de at de er for, og så snur de seg etter valget og sier «ædda bædda» til velgerne. Det er uverdig for et politisk parti, fortsetter han.

Argumentet om at en heving av tollgrensa vil få katastrofale følger for norsk næringsliv faller på sin egen urimelighet. En økning fra 200 til 1000 kroner ville være i samsvar med ren prisstigning, sier Hagesæter.

Gjermund Hagesæter sammenligner tollgrensa på vareimport med taxfreehandel i utlandet.

- I utlandet kan du handle skattefritt for inntil 6000 kroner. Det ser SV ingen problemer med. Dette henger ikke sammen, mener han.

Snuoperasjonen

Magnar Lund Bergo i SV skylder helomvendingen på at det bare var en rådgiver i SV som uttalte seg i saken før valget, og at han derfor ikke føler seg bundet av utsagnet som falt i sommer.

Men også partiets kunnskapsminister i regjeringen, Øystein Djupedal, har talt for å heve tollgrensa - Både i Dagens Næringsliv og på Stortinget.

Også Ap og senterpartiet var for å heve tollgrensa da Dagbladet.no spurte partiene før valget. Nå er de mer uklare. Etter valget sa Arbeiderpartiet at de måtte se på konsekvensene av et slikt vedtak, før de bestemmer seg om de vil heve tollgrensa eller ikke. Hverken Ap eller Senterpartiet svarte på Frps utspill om heving av tollgrensa den 24. november.

- KATASTROFE Å HEVE TOLLGRENSA: Sier Magnar Lund Bergo (SV) etter valget. Før valget var politiet positive til å gjøre det billigere å importere varer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!